Ο «μάγος» Πινέδα, η πατρική φιγούρα του Αλμέιδα και τα εκατομμύρια της Θέλτα (vids)

Ορμπελίν Πινέδα

i

©Tourette Photography

Ο «μάγος» Πινέδα, η πατρική φιγούρα του Αλμέιδα και τα εκατομμύρια της Θέλτα (vids)

Κώστας Τόπας 10:47 - 23.05.2023 / Ανανεώθηκε: 20:48 - 27.02.2024

Ο Ορμπελίν Πινέδα ήταν ο ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ΑΕΚ στην πορεία των «κιτρινόμαυρων» για την κατάκτηση του 13ου πρωταθλήματος και την Τετάρτη (24/05, 20:30) θα έχει την ευκαιρία να πανηγυρίσει το νταμπλ σε περίπτωση που η Ένωση επικρατήσει του ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου. Η συμβολή του Μεξικανού στο παιχνίδι του Ματίας Αλμέιδα, η σχέση του με τον Αργεντινό τεχνικό, η Θέλτα και η... παραμονή του στην Ελλάδα.

Ηταν 15 Ιουλίου του 2022, όταν η ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Ορμπελίν Πινέδα από την Θέλτα, με τη μορφή δανεισμού, αφού οι δύο ομάδες τα είχαν βρει έπειτα από σίριαλ που κράτησε αρκετές εβδομάδες. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν (ύστερα και από πίεση του παίκτη) αφορά δανεισμό μέχρι τον Ιούνιο του 2023, χωρίς ρήτρα αγοράς.

Η σχέση του με τον Αλμέιδα

Ο Μεξικανός μέσος αποτελούσε τον διακαή πόθο του Ματίας Αλμέιδα, μιας και στο παρελθόν οι δυο τους είχαν συνεργαστεί ξανά στην Τσίβας. Η σχέση μεταξύ τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως γιου και πατέρα. Ο Αργεντινός τεχνικός επέμενε το περασμένο καλοκαίρι για την απόκτηση του Μεξικανού και σήμερα δικαιώνεται με την επιλογή του. Ο Πινέδα είχε απορρίψει μεταγραφές εκατομμυρίων, προκειμένου να συναντηθεί και πάλι με τον Αλμέιδα.

Ορμπελίν Πινέδα & Ματίας Αλμέιδα ©Intime

Κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία της Τσίβας, στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό στηρίχτηκε στην μεταγραφή του Πινέδα, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Αλμέιδα. Ο Μεξικανός συνολικά είχε αγωνιστεί σε 306 παιχνίδια σε συλλογικό επίπεδο, με προπονητή τον Αργεντινό στα 113 από αυτά. Μαζί κατέκτησαν τα πάντα, πήραν πρωτάθλημα, δύο κύπελλα, Σούπερ Καπ, το Champions League Βόρειας και κεντρικής Αμερικής. Κάτι που ευελπιστούν αμφότεροι να επαναλάβουν με την παρουσία τους στην ΑΕΚ.

«Υπήρχαν αρκετές ευκαιρίες για μένα. Υπήρξαν ομάδες σε Ισπανία και Μεξικό, αλλά η επιλογή μου ήταν η ΑΕΚ κι αυτό οφείλεται και στην εμπιστοσύνη του προπονητή (σ.σ. Ματίας Αλμέιδα). Ήμουν πρόθυμος να δουλέψω μαζί του, ξέρω πως λειτουργεί. Σκέφτηκα επίσης ότι θα έχεις μεγαλύτερη άνεση να δουλέψεις όταν έχεις την υποστήριξη του προπονητή. Ότι τον ξέρεις και σε ξέρει, εσύ απλά βάλε τη δουλειά σου για να μπορέσεις να προσφέρεις αυτό που σου ζητούν εδώ. Κι αυτό ήταν που με συγκίνησε περισσότερο και με παρακίνησε να πάω στην ΑΕΚ. Γι’ αυτό αποφάσισα και είμαι σε αυτή την πλευρά. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό», είχε αναφέρει το περασμένο καλοκαίρι σε δηλώσεις του ο Πινέδα.

Πολυσύνθετος και πολυθεσίτης

Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός φοράει τα «κιτρινόμαυρα» αλλά με τη μορφή δανεισμού από την Θέλτα και σε 41 εμφανίσεις που κατέγραψε με τον Δικέφαλο στο στήθος, βρήκε δέκα φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, έχοντας παράλληλα μοιράσει και τέσσερις ασίστ σε συμπαίκτες του. Στην Ισπανία και στους Κέλτες, ο Πινέδα αναβάθμισε την μεσαία γραμμή της Ένωσης -μαζί με τον Γκατσίνοβιτς –, ενώ είναι ακόμη ένας παίκτης που έλειπε από το ρόστερ της ομάδας. 

Πολυσύνθετος, πολυθεσίτης παίζοντας κυρίως σε θέση 8 και 10 αλλά χαμηλώνοντας αρκετές φορές μέσα στο παιχνίδι σε θέση 6 δίπλα στο αμυντικό χάφ, για να δημιουργήσει παιχνίδι αλλά και να βοηθήσει στην αμυντική λειτουργία της ομάδας, ενώ έχει αγωνιστεί ακόμα και ως ακραίος αμυντικός! Ενα «κλειδί» για τον Ματίας Αλμέιδα.

Τα φετινά νούμερα του Ορμπελίν Πινέδα με την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα:

Ορμπελίν Πινέδα ©Intime
  • 36 Συμμετοχές
  • 10 Γκολ
  • 4 ασίστ
  • 0,3 Γκολ ανά παιχνίδι
  • 283 λεπτά συχνότητα σκοραρίσματος
  • 1,6 Σουτ ανά παιχνίδι
  • 3 γκολ με το αριστερό πόδι
  • 5 γκολ με το δεξί πόδι
  • 1 γκολ με κεφαλιά
  • 45,3 επαφές με την μπάλα ανά παιχνίδι
  • 1,1 Key Passes ανά παιχνίδι
  • 80% Ακρίβεια μεταβιβάσεων ανά παιχνίδι
  • 1,3 Τάκλιν ανά παιχνίδι
  • 45% επιτυχημένες ντρίμπλες
  • 45% κερδισμένες μονομαχίες
  • 48% κερδισμένες εναέριες μονομαχίες

Η τεράστια συμβολή στο παιχνίδι που ζητάει ο Αλμέιδα

Ο Πινέδα αγωνίζεται - κυρίως - ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, όντας ένας εκ των πυλώνων του υψηλού pressing που ζητάει και έχει αφομοιώσει στη δική του ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα. Ο χώρος δράσης του πολλές φορές ταυτίζεται με τον Σέρχιο Αραούχο, ενώ με το κάθετο παιχνίδι που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον άξονα της ομάδας του. Ο Μεξικανός μεσοεπιθετικός έχει καταφέρει να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του κέντρου της Ένωσης σε σχέση με την περυσινή σεζόν.

«Το να αγωνιστώ στο Champions League θα είναι το πιο ωραίο πράγμα»

Μιλώντας σε εκπομπή του FOX Sports Radio, ο Μεξικανός μεσοεπιθετικός αποκάλυψε πως θα ήθελε να αγωνιστεί στο Champions League. Κάτι που θα συμβεί αν κι εφόσον παραμείνει στην ΑΕΚ.

 «Το ξεκαθάρισα στον Ματίας ότι οι διαδικασίες θα ρυθμιστούν από αυτούς που κάνουν τις διαπραγματεύσεις, εγώ απλά προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου μέσα στο γήπεδο. Οπότε αφήνουμε τις συζητήσεις στις ομάδες», ανέφερε αρχικά ο Πινέδα για να μιλήσει στη συνέχεια για το όνειρο της κατάκτησης του νταμπλ στην Ελλάδα υπό τις οδηγίες του Ματίας Αλμέιδα, αλλά και το ενδεχόμενο να αγωνιστεί στο Champions League της νέας χρονιάς με την Ένωση.

«Προς το παρόν απολαμβάνουμε αυτό το στάδιο. Εχω μιλήσει 1000 φορές με τον Ματίας και το έχουμε πει, κατακτήσαμε το νταμπλ στην Τσίβας, θα ήταν ωραίο να το κάνουμε κι εδώ. Το να αγωνιστώ στο Champions League θα είναι το πιο ωραίο πράγμα», κατέληξε ο Πινέδα.

«Η Θέλτα θα ζητήσει 12,5 εκατομμύρια ευρώ για τον Πινέδα»

Οι Ισπανοί σε πρόσφατο δημοσίευμά του αποκάλυψαν πως η ΑΕΚ έχει ρίξει γέφυρες προς την Θέλτα για να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την απόκτηση του Ορμπελίν Πινέδα. Κίνηση που ήταν απολύτως αναμενόμενη, καθώς η Ένωση θέλει να κρατήσει τον Μεξικανό χαφ. Σήμερα έρχονται οι Μεξικανοί να βάλουν και τα πρώτα οικονομικά δεδομένα στο τραπέζι.

Σύμφωνα με το μεξικανικό «sdpnoticias.com», η Θέλτα σκοπεύει να ζητήσει ένα ποσό της τάξεως των 250 εκατομμυρίων πέσος, που αντιστοιχεί σε περίπου 12,5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να παραχωρήσει τον Πινέδα. Φυσικά πρόκειται για ένα ποσό που είναι απλησίαστο και όχι μόνο για την ΑΕΚ. Με τους Μεξικανούς να επισημαίνουν πως ο πρόεδρος της Θέλτα, είναι θαυμαστής του Πινέδα και θα ήθελε να τον κρατήσει στην ομάδα.

Ο Πινέδα και η... Μάντσεστερ Σίτι

Την Τρίτη (23/03) η ιστοσελίδα elfutbolero.com.mx ανέφερε ένα ενδιαφέρον σενάριο για τον 27χρονο Μεξικανό μέσο, εμπλέκοντας και τη Μάντσεστερ Σίτι! Συγκεκριμένα, το εν λόγω δημοσίευμα τονίζει ότι η αγγλική ομάδα έχει στα υπόψιν της τον Γκάμπρι Βέιγκα από την ομάδα του Βίγκο. Αν προχωρήσει στη μεταγραφή, τότε ο Πινέδα μπορεί να πάρει τη θέση του στα πλάνα του Κάρλος Καρβαλιάλ στη Θέλτα. Ο ισπανικός σύλλογος δεν επιθυμεί να δώσει εκ νέου δανεικό τον Μεξικανό, αλλά θα του δώσει την ευκαιρία να αγωνιστεί.

Το σίγουρο είναι πως για την ΑΕΚ, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η υπόθεση Πινέδα. Όχι μόνο διότι ο Αλμέιδα θέλει διακαώς να κρατήσει τον Μεξικανό. Αλλά και επειδή η έκβαση στην υπόθεση του 27χρονου χαφ, θα κρίνει και τον τρόπο που θα κινηθεί η Ένωση στην καλοκαιρινή μεταγραφική αγορά. Όμως είναι απολύτως ξεκάθαρο, πως στην ΑΕΚ θα ασχοληθούν με την περίπτωσή του μετά την ολοκλήρωση του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος την Τετάρτη (24/05, 20:30) με τον ΠΑΟΚ.