Από ποιες χώρες κατάγονται οι ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές στη Ρεάλ Μαδρίτης
i

Ρεάλ Μαδρίτης/instagram

Από ποιες χώρες κατάγονται οι ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές στη Ρεάλ Μαδρίτης

Γιάννης Καραγιάννης • 12:35 - 09.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Στον αγώνα απέναντι στη Βιγιαρεάλ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ρεάλ ξεκίνησε χωρίς ούτε έναν Ισπανό στην αρχική ενδεκάδα. Ποιες εθνικότητες... λεγεωνάριων έχουν προσφέρει περισσότερο στους «μερένχες».

Το Σάββατο, ο Κάρλο Αντσελότι πήρε μια ιστορική απόφαση. Επιλέγοντας να παρατάξει την ομάδα του απέναντι στη Βιγιαρεάλ μόνος με ξένους ποδοσφαιριστές στο αρχικό σχήμα, σταμάτησε ένα σερί που κρατούσε 121 χρόνια και 4.436 παιχνίδια, στη διάρκεια του οποίου πάντα υπήρχε τουλάχιστον ένας Ισπανός στην ενδεκάδα της Ρεάλ.

Σε αυτό το διάστημα, 182 μη Ισπανοί παίκτες, προερχόμενοι από 43 διαφορετικές εθνικότητες, φόρεσαν έστω για μια φορά τη λευκή φανέλα. Συνολικά 182 ξένοι ποδοσφαιριστές έχουν πραγματοποιήσει 15.125 συμμετοχές με τους «μερένχες» και έχουν σημειώσει 3.133 γκολ. Ποιες όμως είναι οι πέντε χώρες που έχουν… προσφέρει τις περισσότερες συμμετοχές στη Ρεάλ, δίνοντας της παράλληλα και ορισμένους από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της;

1. Βραζιλία – 2.940 συμμετοχές

Οι δεσμοί που έχει η Ρεάλ με ποδοσφαιριστές από τη Βραζιλία είναι μακροχρόνιοι. Σχεδόν 3.000 συμμετοχές έχουν πραγματοποιήσει Βραζιλιάνοι με τους «μπλάνκος» και το νούμερο θα ανέβει στο άμεσο μέλλον, με τους Βινίσιους, Εντερ Μιλιτάο και Ροντρίγκο να βρίσκονται ήδη στο ρόστερ, ενώ σε αυτό το γκρουπ θα προστεθεί του χρόνου και ο Έντρικ.

Ο πρώτος Βραζιλιάνος που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Ρεάλ, πραγματοποιώντας μόνο μια εμφάνιση, ήταν ο Φερνάντο Ζιουντισέλι, ενώ οι δύο με τις περισσότερες συμμετοχές είναι ο νυν παίκτης του Ολυμπιακού, Μαρσέλο (546) και ο Ρομπέρτο Κάρλος (527).

Από τον Ρονάλντο ως τον Κακά, τεράστιοι ποδοσφαιριστές από τη χώρα του καφέ έχουν ξεδιπλώσει το ταλέντο τους στο «Μπερναμπέου», αν και πρέπει να σημειωθεί πως ο μόνος Βραζιλιάνος που έχει κάτσει ως τώρα στον πάγκο της Ρεάλ, ο Βαντερλέι Λουσεμπούργκο, δεν ήταν εξίσου επιτυχημένος.

2. Γαλλία – 2.084 συμμετοχές

Με… μπροστάρη τον Καρίμ Μπενζεμά, και τα περισσότερα από τα 600 παιχνίδια που έχει κάνει με τη «βασίλισσα», οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές έχουν πλούσιο παρελθόν με τη Ρεάλ. Ο 35χρονος επιθετικός, δεν είναι μόνο ότι έχει συνεισφέρει ως τώρα 332 γκολ, αλλά είναι και ένας από τους μόλις τέσσερις ξένους που έχουν γίνει αρχηγοί στους «μερένχες». Οι προηγούμενοι τρεις ήταν ο Άρτουρ Τζόνσον (1901-02), ο Φεντερίκο Ρεβουέλτο (1903-04) και ο Μαρσέλο (2021-22)!

Αυτό το γεγονός είναι ικανό από μόνο του να τον βάλει στα βιβλία της ιστορίας δίπλα από έναν άλλο συμπατριώτη του, τον Ρεϊμόν Κοπά, ο οποίος κατέκτησε τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών με τη Ρεάλ, από το 1957 ως το 1959, πραγματοποιώντας συνολικά 101 εμφανίσεις με τους «μερένχες».

Αλλοι Γάλλοι αστέρες που φόρεσαν τη λευκή φανέλα ήταν ο Ζινεντίν Ζιντάν, που ήταν ακόμα πιο… αποδοτικός ως προπονητής της Ρεάλ, ο Ραφαέλ Βαράν και ο Κλοντ Μακελελέ, ενώ τούτη την περίοδο, πέραν του Μπενζεμά, στο ρόστερ βρίσκονται και οι Καμαβινγκά, Τσουαμενί και Μεντί.

3. Αργεντινή – 1.932 συμμετοχές

Η Βραζιλία είναι η μόνη χώρα που έχει… προσφέρει στη Ρεάλ περισσότερους ποδοσφαιριστές από την Αργεντινή (25). Παρ’ όλα αυτά οι Αργεντίνοι δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν στον σύλλογο όσα οι γείτονές τους.

Ο Φερνάντο Ρεδόνδο και ο Σαντιάγο Σολάρι είναι δύο από τους πλέον αξιοσημείωτους ποδοσφαιριστές από την Αργεντινή που αγωνίστηκαν στο «Μπερναμπέου». Από το 1994 ως το 2005 πραγματοποίησαν συνολικά 436 εμφανίσεις, αν και ποτέ δεν συνυπήρξαν. Ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκονται και ο Ανχελ Ντι Μαρία με τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν, με 190 και 264 συμμετοχές, αντίστοιχα.

Παρά τους δεσμούς που ιστορικά υπάρχουν, τούτη την περίοδο δεν βρίσκεται ούτε ένας Αργεντινός στο ρόστερ των «μπλάνκος». Ο τελευταίος που αγωνίστηκε για λογαριασμό της Ρεάλ ήταν ο -όχι και τόσο γνωστός- Φρανσού, σε αγώνα Κυπέλλου με τη Φουενλαμπράδα, το 2017.

4. Γερμανία – 1.437 συμμετοχές

Για τους σύγχρονους φίλους της «βασίλισσας», όταν αναφερόμαστε σε ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τη Γερμανία, ο συνειρμός είναι λογικός και ουσιαστικά αυτόματος: Τόνι Κρόος. Ο 31χρονος χαφ έχει στο ενεργητικό του 385 συμμετοχές και 26 γκολ με τη Ρεάλ και υπήρξε «κολώνα» της ομάδας σε μια… χρυσή περίοδο για τον σύλλογο, κατακτώντας τέσσερα Champions League.

Στο «Μπερναμπέου» βρίσκεται αυτήν την περίοδο και ο Αντόνιο Ρίντιγκερ, ο οποίος είναι μόλις ένας από τους τρεις Γερμανούς που έχουν φορέσει τη φανέλα της Ρεάλ και έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 100 συμμετοχές, μαζί με τους Κριστόφ Μέτσελντερ και Μπερντ Σούστερ.

Επίσης, υπάρχουν επτά Γερμανοί που έχουν καταγράψει περισσότερες από 100 παρουσίες με τος «μπλάνκος», μεταξύ των οποίων ο Κρόος, ο Μεσούτ Οζίλ, ο Σάμι Κεντίρα και ο Ούλι Στίλικε, ο οποίος βρέθηκε στο «Μπερναμπέου» από το 1977 ως το 1985, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα.

5. Πορτογαλία – 1.418 συμμετοχές

Μπορεί οι Πορτογάλοι να είναι πέμπτοι στη λίστα με τους ξένους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί για λογαριασμό της Ρεάλ, αλλά είναι πρώτοι σε γκολ! Και αυτό, φυσικά, χάρη στη συνεισφορά του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος βρήκε δίχτυα 450 φορές στις 438 εμφανίσεις του. Για την ακρίβεια, ο «CR7» έχει σημειώσει το 85,56% των τερμάτων που πέτυχαν ποδοσφαιριστές από την Πορτογαλία για λογαριασμό της «βασίλισσας»!

Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά συμπατριώτης του μετακινήθηκε στο «Μπερναμπέου» μόλις το 1996 και ήταν ο Σεκρετάριο. Σαφώς πιο εντυπωσιακή ήταν η δεύτερη άφιξη, με τον Λουΐς Φίγκο να αφήνει την Μπαρτσελόνα για λογαριασμό της Ρέαλ και να γίνεται ο πρώτος «γκαλάκτικο».

Από σύμπτωση ή όχι, όλοι οι υπόλοιποι Πορτογάλοι που έχουν αγωνιστεί στους «μερένχες» το έκαναν στη διάρκεια των εννέα χρόνων παρουσίας του Κριστιάνο Ρονάλντο, και ήταν όλοι αμυντικοί, συμπεριλαμβανομένων των Ρικάρντο Καρβάλιο, Πέπε και Φάμπιο Κοεντράο.