«Thank you Celtic... love from Gaza»

Σέλτικ

i

©Photo by Steve Welsh/Getty Images/Ideal Images

«Thank you Celtic... love from Gaza»

Κώστας Τόπας 11:02 - 11.10.2023 / Ανανεώθηκε: 11:32 - 11.10.2023

Η «Πράσινη Ταξιαρχία» της Σέλτικ, έγινε διάσημη σε όλο τον πλανήτη όταν ανέμισαν παλαιστινιακές σημαίες στις κερκίδες, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού της ομάδας τους με την ισραηλινή Χάποελ. Κι αυτή είναι η ιστορία πίσω από την «Aida Celtic».

Το ποδόσφαιρο και η πολιτική συνήθως δεν κάνουν καλό συνδυασμό, αλλά στην περίπτωση ορισμένων οπαδών, η ιδεολογική ή πολιτική χροιά είναι αδιαχώριστη με το συγκεκριμένο σπορ. Η «Πράσινη Ταξιαρχία» της Σέλτικ, έγινε διάσημη σε όλο τον πλανήτη όταν ανέμισαν παλαιστινιακές σημαίες στις κερκίδες, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού της ομάδας τους με την ισραηλινή Χάποελ. Οι οπαδοί της σκωτσέζικης Σέλτικ, προβαίνουν συχνά σε πράξεις αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, μαζεύοντας χρήματα που δόθηκαν σε δομές στα κατεχόμενα, ως απάντηση στην πειθαρχική δίωξη εναντίον του συλλόγου από την UEFA η οποία εκλαμβάνει την παλαιστινιακή σημαία… ως «παράνομο πανό»!

«Είμαστε η Πράσινη Ταξιαρχία, οι παθιασμένοι Ultra οπαδοί της Celtic Football Club, της πιο διάσημης και επιτυχημένης ποδοσφαιρικής ομάδας της Σκωτίας. Κατά τον αγώνα του Champions League με την Χάποελ Μπερ Σεβά στις 17 Αυγούστου 2016, η Πράσινη Ταξιαρχία και οι οπαδοί σε όλο το γήπεδο του Σέλτικ Παρκ ανέμισαν σημαίες για την Παλαιστίνη. Αυτή η πράξη αλληλεγγύης έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώρισή μας σε όλο τον κόσμο. Έχει προσελκύσει επίσης μια πειθαρχική ποινή από την UEFA, η οποία θεωρεί ότι την παλαιστινιακή σημαία αποτελεί “παράνομη πανό". 

Σε απάντηση αυτής της μικροπρεπούς και πολιτικά μεροληπτικής πράξης αυτού του διοικητικού οργάνου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου,, αποφασίσαμε να συνεισφέρουμε θετικά στο παιχνίδι και από σήμερα ξεκινάμε την εκστρατεία #matchthefineforpalestine. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τις 75.000 λίρες, οι οποίες θα μοιραστούν ισόποσα στην οργάνωση Ιατρική Βοήθεια για την Παλαιστίνη (MAP) και του Lajee, ενός παλαιστινιακού πολιτιστικού κέντρου στον προσφυγικό καταυλισμό Aida στα περίχωρα της Βηθλεέμ», είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά τότε σε ανακοίνωσή τους.

Resist to Exist

Οι οπαδοί της Σέλτικ ονειρεύονται να ενισχύσουν το πολιτιστικό κέντρο, ενώ ήδη έχουν δημιουργήσει την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του στρατοπέδου, η οποία, σε συνεννόηση με τους πρόσφυγες, ονομάστηκε Aida Celtic. Μάλιστα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρικα τουρνουά με ομάδες από όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής ‘Οχθης. Διότι το ποδόσφαιρο δεν θα είναι ποτέ οι Ανώνυμες Εταιρείες, τα αφεντικά και οι μέτοχοι ομάδων – πολυεθνικών. Οι οπαδοί της Σέλτικ αλλά και άλλων συλλόγων του κόσμου, φροντίζουν να το θυμίζουν αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

Δακρυγόνα καθώς Παλαιστίνιοι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες σε ισραηλινό στρατιωτικό πύργο στον προσφυγικό καταυλισμό Aida τον Ιανουάριο του 2013

Ο καταυλισμός Aida δημιουργήθηκε το 1948 από Παλαιστίνιους πρόσφυγες, απόρροια της πρώτης εθνοκάθαρσης. Βρίσκεται στη δυτική όχθη, μόλις 2 χιλιόμετρα βόρεια της Βηθλεέμ. Εκτείνεται σε 7000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί 6000 ανθρώπους. Περιβάλλεται από τοίχο ύψους 8 μέτρων σε τρεις πλευρές. Ισραηλινοί στρατιώτες επιβλέπουν καθημερινά, από παρατηρητήρια, τους κατοίκους.

Η Aida Celtic αποτελεί το «παιδί της αλληλεγγύης» που έδειξε μέρος των οργανωμένων οπαδών της Σέλτικ, οι Green Brigade. Τον Αύγουστο του 2016, η σκωτσέζικη ομάδα φιλοξένησε την ισραηλινή Χάποελ Μπερ Σεβά. Οπως προαναφέραμε το πέταλο γέμισε με σημαίες της Παλαιστίνης. Η κίνηση αυτή έφερε πρόστιμο 8.600 λιρών από την UEFA. 

Γιατί οι οπαδοί της Σέλτικ υποστηρίζουν την Παλαιστίνη

Ο λόγος για την υποστήριξη των οπαδών της Σέλτικ προς την Παλαιστίνη έχει, από πολλές απόψεις, τις ρίζες της στη γέννηση του ίδιου του συλλόγου. Ιδρύθηκε το 1887 για να συγκεντρώσει χρήματα για τους φτωχούς Ιρλανδούς μετανάστες στη Γλασκώβη, οι οποίοι ζούσαν σε τρομερή φτώχεια και υπέφεραν από πείνα και εξαθλίωση. Η κοινότητα δεχόταν επίσης διακρίσεις από μια Πρεσβυτεριανή Σκωτία που ήταν εχθρική στη μαζική εισροή κυρίως Καθολικών μεταναστών από την Ιρλανδική Θάλασσα.

Τον Νοέμβριο του 1887, στην εκκλησία St Mary's Church στο East End της Γλασκώβης, ένας ιερέας γνωστός ως Brother Walfrid σηκώθηκε και ανακοίνωσε ότι «θα δημιουργηθεί ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος για τη συντήρηση τραπεζιών για τα παιδιά και τους ανέργους». Οι Ιρλανδοί Καθολικοί ήταν σε μεγάλο βαθμό τα αουτσάιντερ, αλλά μέσω της Σέλτικ είχαν σύντομα μια ποδοσφαιρική ομάδα που θα μπορούσε να ταιριάξει με οποιαδήποτε στη Σκωτία, αν όχι στην Ευρώπη (το 1967 η ομάδα ήταν η πρώτη βρετανική ομάδα που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο).

By a lonely prison wall, I heard a young girl calling Michael they are taking you away For you stole Trevelyan’s corn So the young might see the morn. Now a prison ship lies waiting in the bay… By a lonely prison wall, I heard a young man calling Nothing matters Mary when you're free, Against the Famine and the Crown I rebelled, they ran me down Now you must raise our child with dignity - The Fields of Athenry.

Αυτή η εμπειρία, του να είσαι μέρος μιας καταπιεσμένης κοινότητας, δεν έχει ξεχαστεί ποτέ - και οι παλαιστινιακές σημαίες ήταν ένα κοινό θέαμα στο στάδιο για δεκαετίες, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των παλαιστινιακών απεργιών πείνας το 2012. Για τον Μπόμπυ Γκιλέσπι, τραγουδιστή του συγκροτήματος Primal Scream και διάσημο θαυμαστή της Σέλτικ, ο σύνδεσμος πηγαίνει ακόμα πιο βαθιά στη ριζοσπαστική ιστορία της Γλασκώβης. «Ο λαός της Γλασκώβης έχει μια μακρά και περήφανη παράδοση να δείχνει ανοιχτή αλληλεγγύη στους καταπιεσμένους λαούς και στους αντιαποικιακούς αγώνες.

Οι ποδοσφαιριστές γίνονται στόχοι

Ο προσφυγικός καταυλισμός Aida βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ισραηλινής εισβολής. Ο τοίχος είναι αδιαπέραστος, χωρίζοντας τα παλαιστίνια παιδιά από έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο όπου έπαιζαν. Ακόμη και εσωτερικοί χώροι όπου μαζεύονται νέοι για να μάθουν, να παίξουν και να μορφωθούν γίνονται επιδρομές από τον στρατό. Δεν υπάρχουν ασφαλή μέρη στο Aida Camp.

Μία από τις λίγες αποδράσεις για τους νέους στα παλαιστινιακά στρατόπεδα είναι το ποδόσφαιρο – αλλά και αυτό μπορεί να είναι γεμάτο κινδύνους, ακόμη και στην κορυφή του παιχνιδιού. Η καριέρα του Μοχάμεντ Χαλίλ της Αλ-Σαλάχ FC, με έδρα τη Γάζα, τελείωσε όταν πυροβολήθηκε και στα δύο γόνατα από έναν ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής Μαχμούντ Σαρσάκ, ο οποίος συνελήφθη το 2009 καθώς πήγαινε να υπογράψει σε ποδοσφαιρικό σύλλογο της Δυτικής Όχθης

Το 2009, ο διεθνής Παλαιστίνιος επιθετικός Μαχμούντ Σαρσάκ φυλακίστηκε και βασανίστηκε από το Ισραήλ για τρία χρόνια χωρίς κατηγορία ή δίκη. Ξεκίνησε απεργία πείνας 96 ημερών προτού τελικά αφεθεί ελεύθερος, εν μέσω εκκλήσεων από τη Διεθνή Αμνηστία, τον Νόαμ Τσόμσκι και τον Έρικ Καντονά μεταξύ άλλων να αφεθεί ελεύθερος.

Υπάρχουν επίσης τα καθημερινά εμπόδια - όπως τα ισραηλινά σημεία ελέγχου, η απόκτηση αδειών για ταξίδια και η εξουσία - τα οποία καθιστούν δύσκολη την απλή συμμετοχή σε ένα ανταγωνιστικό άθλημα ενώ ζουν υπό ισραηλινή στρατιωτική κατοχή.

«Η παλαιστινιακή ποδοσφαιρική κοινότητα επηρεάζεται πολύ από την κατοχή μέσω του διαχωρισμού και του διχασμού», λέει ο Μοχάμεντ Αλάζα, συντονιστής του Lajee Centre. Εξηγεί ότι οι ομάδες στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Παλαιστίνη του 1948 -τα μέρη της Παλαιστίνης που αποτελούν τώρα το Ισραήλ- παίζουν όλες σε διαφορετικά πρωταθλήματα. «Τόσοι πολλοί ποδοσφαιριστές ονειρεύονται να παίξουν σε μια μεγαλύτερη ομάδα, αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψουν και να χτίσουν την καριέρα τους. Οικονομικά είναι επίσης δύσκολο για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να διατηρούν εγκαταστάσεις και προπονήσεις ενώ βρίσκονται υπό κατοχή».

«Love from Gaza»

Από τη Γάζα έως τη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι έδειξαν την υποστήριξή τους και τις ευχαριστίες τους για την εκστρατεία: εμφανίστηκαν φωτογραφίες παιδιών και εθελοντών γιατρών που εμφανίζουν το hashtag έκκλησης. μηνύματα βίντεο από το Aida Camp φιλτραρισμένα. Μια ποδοσφαιρική ομάδα της Γάζας πόζαρε δίπλα στο πανό «Thank you Celtic...love from Gaza» ενώ έκαναν ουρά για έναν αγώνα. 

Εν μέσω της διαδεδομένης φορώντας κέλτικες φανέλες και το πέταγμα αυτοσχέδιων σημαιών και πανό των Κελτών από τους ντόπιους, ένα τεράστιο κέλτικο έμβλημα προβλήθηκε στην πλευρά ενός κτιρίου στη Δυτική Όχθη. Ήταν τέτοιες ενέργειες που θέσει τα θεμέλια για μια κληρονομιά πέρα ​​από αυτήν την εκστρατεία.

Τώρα, η «Πράσινη Ταξιαρχία» θέλει να εκμεταλλευτεί τον επόμενο αγώνα της Σέλτικ με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Champions League για να εκτοξεύσει πολιτική προκήρυξη για το τι συμβαίνει στη Γάζα και το Ισραήλ. Σύμφωνα με το «The Celtic Star», ένα Μέσο που ασχολείται με όλες τις τρέχουσες υποθέσεις της ομάδας της Σκωτίας, οι πιο ριζοσπαστικοί οπαδοί της ομάδας της Γλασκώβης εξέδωσαν μια δήλωση στα κοινωνικά τους δίκτυα με την οποία καλούν τους υπόλοιπους οπαδούς να τους συνοδεύσουν στην υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Η «Πράσινη Ταξιαρχία» ζητάει από τους οπαδούς της Σέλτικ να κυματίσουν μαζί τους παλαιστινιακές σημαίες στον επόμενο εντός έδρας αγώνα τους, που θα είναι με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Champions League την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου. Ένα ακανθώδες ζήτημα όχι μόνο από πολιτική σκοπιά, με πολύ πολωμένες και αντίθετες θέσεις μετά τα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες, αλλά και άμεσα από πολιτική σκοπιά αφού η UEFA απαγορεύει όλα αυτά τα είδη διαδηλώσεων.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ποδοσφαίρου συνήθως τιμωρεί με πρόστιμο ή ίσως πιο πιθανό με μερικό ή ολικό κλείσιμο μιας κερκίδας, όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους επεισόδια. Επιπλέον, η UEFA έχει ήδη πάρει απαγορεύσει στους Σκωτσέζους φιλάθλους την ρίψη φωτοβολίδων, ενόψει της μονομαχίας με τη Φέγενορντ στο Ρότερνταμ.

«Μετά από μια πρόσφατη δήλωση της Celtic PLC , θα θέλαμε να επαναλάβουμε την ακλόνητη πεποίθησή μας ότι εμείς, και άλλοι ποδοσφαιρόφιλοι, έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε πολιτικές απόψεις στις εξέδρες, όπως κάνουν οι απλοί πολίτες αλλού στην κοινωνία. Το ποδόσφαιρο παραμένει ένας από τους λίγους τομείς της δημόσιας ζωής όπου η εργατική τάξη έχει γνήσια πολιτική δραστηριότητα και δεν θα επιτρέψουμε να μας υπαγορεύει ένα ελιτίστικο συμβούλιο που έχει επανειλημμένα δείξει περιφρόνηση για την ιστορία και τις παραδόσεις της Celtic Football Club.

Η Σέλτικ γεννήθηκε από την πείνα και την καταπίεση, προϊόν της αποικιακής κυριαρχίας, του θανάτου και της μαζικής μετακίνησης ανθρώπων. Εξαιτίας αυτής της ιστορίας οι οπαδοί της Σέλτικ φημίζονται για την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη τους. Να παίρνετε πάντα το μέρος των καταπιεσμένων και των άπορων. Τότε, τα πολιτικά μηνύματα ήταν ευπρόσδεκτα στο Celtic Park. Ωστόσο, τώρα καταδικάζονται. Το ερώτημα για κάθε λογικό μυαλό θα έπρεπε να είναι γιατί; Γιατί οι ζωές των Ουκρανών είναι πιο ιερές από αυτές των Παλαιστινίων; 

Η Πράσινη Ταξιαρχία συνεχίζει να υποστηρίζει απερίφραστα τον παλαιστινιακό λαό, όπως κάναμε με συνέπεια. Έχουμε υποστηρίξει πολλά παλαιστινιακά έργα σε όλη την ιστορία μας και για περισσότερο από μια δεκαετία έχουμε αναπτύξει μια στενή σχέση με το προσφυγικό στρατόπεδο Aida που κορυφώθηκε με τη δημιουργία της ακαδημίας ποδοσφαίρου Aida Celtic στη Βηθλεέμ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Πράσινης Ταξιαρχίας».