Η Άστον Βίλα του Έμερι συνεχίζει να εντυπωσιάζει και δείχνει ότι το... ταβάνι της είναι πολύ υψηλό

Ουνάι Έμερι

i

Ουνάι Έμερι/©avfc.co.uk

Η Άστον Βίλα του Έμερι συνεχίζει να εντυπωσιάζει και δείχνει ότι το... ταβάνι της είναι πολύ υψηλό

Ιάσονας Τσίλης 11:05 - 24.10.2023 / Ανανεώθηκε: 16:15 - 24.10.2023

Υπό την καθοδήγηση του Ουνάι Έμερι, η Άστον Βίλα έχει πραγματοποιήσει έναν «μαγικό» χρόνο και συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα την απίστευτη πορεία της, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου, προς το παρόν τουλάχιστον, από τη συμμετοχή της στο Conference League.

Αυτό που έχει ξεχωρίσει στο φετινό ξεκίνημα της Premier League, είναι σίγουρα η μάχη στην κορυφή, με την Τότεναμ να εντυπωσιάζει την Άρσεναλ να συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα από πέρσι, τη Λίβερπουλ να επιστρέφει στα γνωστά της στάνταρ και τη Σίτι φυσικά, να είναι πάλι εκεί ως το φαβορί. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την εκκίνηση της Άστον Βίλα, η οποία δείχνει ότι η περσινή χρονιά, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Το ξεκίνημα του Έμερι

Στις αρχές Νοέμβρη πέρσι, μόλις δύο αγωνιστικές πριν τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Ουνάι Έμερι αντικατέστησε τον Στίβεν Τζέραρντ. Παρέλαβε μια ομάδα με 12 βαθμούς μετά από 13 αγωνιστικές, ούσα ένα βαθμό πάνω απ' τη ζώνη του υποβιβασμού.

Ο Ισπανός τεχνικός είχε πολύ δύσκολο έργο, δεδομένου ότι υπήρχε πίεση για αποτελέσματα και δεν είχε και το χρόνο να δουλέψει όπως θα επιθυμούσε με τους παίκτες, λόγω της μεγάλης διακοπής των πρωταθλημάτων. Το ντεμπούτο του όμως, έδωσε μια μικρή γεύση απ' το τι θα ακολουθήσει. Οι «χωριάτες» επικράτησαν με 3-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ την επόμενη αγωνιστική, που ήταν και η τελευταία πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, έφυγαν με το διπλό από το «Amex Stadium» της Μπράιτον.

Πέρα από τη σημασία των νικών αυτών βαθμολογικά, το κλίμα στην ομάδα άλλαξε και τα αποτελέσματα συνέχιζαν να έρχονται. Με το ρόστερ που διέθετε και διαθέτει ακόμα σε μεγάλο βαθμό, ήταν κάπως... αφύσικο να παλεύει για την παραμονή στην Premier League. Η χρονιά τελείωσε και βρήκε τη Βίλα στην έβδομη θέση, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στο Conference League.

Το στοίχημα της Ευρώπης και το εκρηκτικό ξεκίνημα στη φετινή Premier League

Λόγω απειρίας, υπήρχαν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στα συνεχόμενα παιχνίδια Πέμπτη - Κυριακή και στο βεβαρημένο αυτό πρόγραμμα. Αν και βρισκόμαστε νωρίς, στο 1/4 της σεζόν, μέχρι στιγμές η ομάδα του Ουνάι Έμερι τα πάει περίφημα, βρισκόμενη στην 5η θέση, μόλις ένα βαθμό πίσω από την τετράδα.

Μετράει ήδη ορισμένες σημαντικές νίκες, όπως το διπλό στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και ο διασυρμός των Μπράιτον με 6-1 και Γουέστ Χαμ με 4-1, των αντιπάλων δηλαδή, ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Ηττήθηκε μόνο απ' τη Νιούκαστλ στην πρεμιέρα και απ' τη Λίβερπουλ. Παίζει καταπληκτικό ποδόσφαιρο και διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα με 23 γκολ, μόλις ένα λιγότερο από τη Νιούκαστλ.

Δείχνει πραγματικά ικανή να τερματίσει ξανά στις θέσεις που δίνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ παράλληλα αν ασχοληθεί σοβαρά με το Conference League, φαντάζει πολύ πιθανό να το διεκδικήσει, αφού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία ομάδα στην εν λόγω διοργάνωση. Είναι ίσως ο λιγότερο επιθυμητός αντίπαλος για τις ελληνικές ομάδες σε περίπτωση ενδεχόμενης πρόκρισης στα νοκ άουτ.

Η εκτόξευση Γουότκινς και ο βελτιωμένος Ντάγκλας Λουίζ

Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας, πιστώνεται φυσικά στον Ουνάι Έμερι, ο οποίος κατάφερε μέσα ένα χρόνο να κάνει θαύματα. Υπό την καθοδήγηση του, ο Όλι Γουότκινς δεν μπορεί να σταματήσει να σκοράρει, μετρώντας 22 γκολ και οκτώ ασίστ στο διάστημα που βρίσκεται ο Ισπανός προπονητής στον πάγκο, ενώ κλήθηκε ξανά στην εθνική Αγγλίας και ο Ντάγκλας Λουίζ έχει εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικό σύγχρονο μέσο που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ομάδας, με πέντε γκολ ήδη φέτος, όσα πέτυχε πέρσι σε ολόκληρη τη χρονιά. Αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι, ο κορυφαίος αμυντικός της Βίλα, Τάιρον Μινγκς έχει αγωνιστεί μόλις σε ένα παιχνίδι, λόγω τραυματισμού, κάτι που φαίνεται στα 13 γκολ που έχουν δεχθεί οι «χωριάτες», ωστόσο ακόμα και έτσι καταφέρνουν να βρίσκονται τόσο ψηλά στη βαθμολογία.

Η επιλογή του Ισπανού τεχνικού, ήταν εξαιρετική, μετά ειδικά από την μέτρια προς κακή θητεία του Τζέραρντ στον πάγκο της ομάδας, απ' τον οποίο υπήρχαν τεράστιες προσδοκίες. Ο Έμερι με την εμπειρία του και τη νοοτροπία νικητή που διαθέτει, έχει ανεβάσει επίπεδο την Άστον Βίλα και την οδηγεί στην καλύτερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της.