Boxing Day: Μια διαχρονική παράδοση που έχει γίνει... σημείο αναφοράς στην Αγγλία

Boxing Day: Μια διαχρονική παράδοση που έχει γίνει... σημείο αναφοράς στην Αγγλία

Ιάσονας Τσίλης 13:59 - 26.12.2023 / Ανανεώθηκε: 14:15 - 26.12.2023

Η περίφημη Boxing Day έχει φτάσει και όλη η Αγγλία... παίζει μπάλα. Πρόκειται για μια παράδοση που υπάρχει πάνω από δύο αιώνες στο Νησί, Πως ξεκίνησε όμως και γιατί έχει αυτή την ονομασία;

26 Δεκεμβρίου. Η επομένη των Χριστουγέννων και μια μέρα που στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, υπάρχει διακοπή. Στην Αγγλία όμως, τα πράγματα... λειτουργούν διαφορετικά!

Η εν λόγω ημέρα, είναι από εκείνες που άπαντες περιμένουν με ανυπομονησία. Είναι η λεγόμενη Boxing Day. Πλήρης αγωνιστική δράση από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, σαν ένα... τυπικό Σάββατο στην Premier League.

Ποδοσφαιριστές, προπονητές και οπαδοί ταξιδεύουν πολλές φορές, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους ανθρώπους για να παρακολουθήσουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα και να διατηρήσουν μια εκ των αρχαιότερων παραδόσεων του Νησιού.

Η δημιουργία της Boxing Day, χρονολογείται στα τέλη του 19ο αιώνα, το 1888 για την ακρίβεια, με πηγή έμπνευσης της, το έθιμο που υπήρχε τότε και ήθελε τους εύπορους να κάνουν δώρα στους πιο φτωχούς, την επομένη των Χριστουγέννων.

Παράλληλα, η μέρα αυτή, σηματοδοτεί την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες από τις τέσσερις που υπάρχουν ετησίως στην Αγγλία.

Οι Βρετανοί αποφάσισαν να κάνουν την 26η Δεκεμβρίου μια πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου και έτσι δημιούργησαν τη Boxing Day, κάνοντας το δικό τους... δώρο στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους! Το εντυπωσιακό είναι, ότι η πληρότητα των γηπέδων δεν πέφτει κάτω από 97% και μάλιστα, κατακλύζονται από οικογένειες, δημιουργώντας πολύ όμορφες εικόνες.

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα ή την τύχη να βρεθούν στο γήπεδο, μαζεύονται με οικογένειες και φίλους, απολαμβάνοντας αυτή την ποδοσφαιρική πανδαισία, σε μια ημέρα που μοιάζει... συνέχεια των Χριστουγέννων!

Boxing Day σημαίνει ημέρα του κουτιού στην ελληνική μετάφραση και στη σύγχρονη εποχή, η ονομασία μπορεί να αποδοθεί στο άνοιγμα των δώρων των Χριστουγέννων τη συγκεκριμένη ημέρα, εφόσον αυτό δεν έχει γίνει την προηγούμενη. Έτσι λοιπόν, προέκυψε και η ονομασία της.

Η... άλλη όψη του νομίσματος

Υπάρχει φυσικά και η αρνητική πλευρά της υπόθεσης. Καταρχάς, οι ξένοι ποδοσφαιριστές, δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειες τους, όντας αναγκασμένοι να παραμείνουν στις ομάδες τους, έχοντας αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Πολύ σημαντική και η παράμετρος των συνεχόμενων αγωνιστικών υποχρεώσεων, με παίκτες και προπονητές να μην είναι... οπαδοί της Boxing Day, στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε, εκείνοι οι οποίοι έχουν εκφράσει τα παράπονα τους διαχρονικά για την εν λόγω ημέρα, με τους κορυφαίους προπονητές της Premier League τα τελευταία χρόνια, Πεπ Γκουαρδιόλα και Γιούργκεν Κλοπ.

«Από άποψη φυσικής κατάστασης είναι μια καταστροφή για τους παίκτες, αλλά πρόκειται για μια παράδοση και πρέπει να προσαρμοστούμε», είχε δηλώσει ο Πεπ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Κλοπ λέγοντας: «όλα πάνε καλά μέχρι τα Χριστούγεννα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να έχεις αγώνα στις 26 Δεκεμβρίου. Το αποδεχόμαστε, παίζουμε, είναι παράδοση, αλλά και αλήθεια σκληρό. Και μετά τον Ιανουάριο, αν έχεις προχωρήσει και στις άλλες εγχώριες διοργανώσεις, δεν έχεις χρόνο για ξεκούραση».