Η πολυτέλεια για να δει κάποιος το Μάντσεστερ Σίτι - Άρσεναλ ή αλλιώς μια «όπερα ποδοσφαίρου»

Μάντσεστερ Σίτι - Άρσεναλ

i

©Photo by Ryan Pierse/Getty Images/Ideal Images

Η πολυτέλεια για να δει κάποιος το Μάντσεστερ Σίτι - Άρσεναλ ή αλλιώς μια «όπερα ποδοσφαίρου»

Κώστας Τόπας 12:00 - 29.03.2024 / Ανανεώθηκε: 12:05 - 29.03.2024

Η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στο αγγλικό πρωτάθλημα, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους φανατικούς οπαδούς των ομάδων, οι οποίοι βλέπουν πως για να παρευρεθούν σε ένα παιχνίδι της Premier League θα πρέπει να καταβάλλουν μια περιουσία!

Το να παρακολουθούν οι φίλαθλοι μερικούς από τους πιο σημαντικούς αγώνες της Premier League, όπως το Μάντσεστερ Σίτι - Άρσεναλ της Κυριακής (31/03, 18:30), καθοριστικό για την τελική έκβαση του αγγλικού πρωταθλήματος, αρχίζει να είναι προνόμιο, σαν να ήταν ήδη μια απόλαυση αναψυχής ή μια «όπερα του ποδοσφαίρου», διαθέσιμη μόνο σε ένα επίλεκτο κοινό.

Οι οπαδοί των αγγλικών συλλόγων διαμαρτύρονται εδώ και μήνες για τη γενική αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, την οποία θεωρούν «δυσανάλογη» και φοβούνται την ανοδική τάση που δίνει προτεραιότητα στην πώληση θέσεων, σε σημαντικά υψηλότερες τιμές, σε τουρίστες ή ξένους φιλάθλους. Στον παγκόσμιο κόσμο που έχει γίνει το ποδόσφαιρο, πολλοί οπαδοί είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ό,τι τους ζητηθεί για να απολαύσουν τη μοναδική εμπειρία σε ένα αγγλικό γήπεδο.

Καθώς πιέζονται ώστε να συμμορφωθούν με αυστηρούς ελέγχους βιωσιμότητας, η πλειονότητα των συλλόγων της Premier League και ειδικά οι λεγόμενοι «Big Six» (Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Τότεναμ), δεν είναι διατεθειμένοι να ρίξουν τις τιμές στα εισιτήρια, και ειδικά στους αγώνες με τις μεγαλύτερες προσδοκίες, όπως αυτό το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Άρσεναλ, αυτή την Κυριακή στο «Έτιχαντ».

Από τους 20 συλλόγους της Premier League, οι 17 από αυτούς αύξησαν τις τιμές των εισιτηρίων τους, κατά ποσοστά που κυμαίνονται από 6 έως 15%, υποστηρίζοντας το βάρος του πληθωρισμού που υφίσταται το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Τότεναμ χρειάστηκε να υπομένει συνεχείς διαδηλώσεις από τους οπαδούς της, οι οποίοι κατηγορούν τους ηγέτες της ότι «εκμεταλλεύονται την πίστη των οπαδών της» και «προσβάλλουν τους ισόβιους οπαδούς της», με την αύξηση κατά 6% στην τιμή των εισιτηρίων διαρκείας.

Τα πιο ακριβά εισιτήρια

Ανάλογη κατάσταση έντασης βιώνει και η Τσέλσι. Ο ιδιοκτήτης της, ο Αμερικανός Τοντ Μπόελι, έχει εξοργίσει τους οπαδούς των «μπλε» στο νοτιοδυτικό Λονδίνο επειδή η διοίκηση θέλει να συμπιέσει τα έσοδα από τους αγώνες και να ορίσει την πιο ακριβή τιμή εισόδου στην ιστορία της Premier League, με το ποσό των 5.000 λιρών! Θα γίνει κατά την επίσκεψη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Στάμφορντ Μπριτζ, στις 4 Απριλίου.

Οι σύλλογοι δίνουν πλέον προτεραιότητα στην κατηγορία εισιτηρίων «premium hostity» ή «Dugout club», που απευθύνονται σε εταιρείες και τουρίστες, με στόχο να απολαμβάνουν τους αγώνες κοντά στους πρωταγωνιστές. Οι συγκεκριμένες θέσεις της Τσέλσι κοστίζουν 2.000 λίρες περισσότερο από ακόμη και το πιο ακριβό εισιτήριο διαρκείας του πρωταθλήματος, το οποίο μπορεί να βρει κανείς στο εμβληματικό έδαφος της Φούλαμ στις όχθες του ποταμού Τάμεση, το «Κρέιβεν Κότατζ», το οποίο είναι 3.000 λίρες.

Ταξικός πόλεμος

Ο ταξικός πόλεμος για τους Άγγλους οπαδούς του ποδοσφαίρου βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, και παρόλο που το στάδιο της Φούλαμ, ένα από τα πιο παραδοσιακά, βρίσκεται σε μια από τις πλούσιες περιοχές του Λονδίνου, δεν είναι ο μόνος σύλλογος που εισάγει την έννοια του «premium φιλοξενία», για αύξηση των εσόδων. Το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι σύλλογοι της πρωτεύουσας του Λονδίνου.

Η Φούλαμ το πάει σε άλλο επίπεδο: Εστιατόρια, πισίνες και υπερπολυτελή δωμάτια με θέα τον Τάμεση σε εξέδρα της (pics)
PREMIER LEAGUE

14:23 - 27.03.2024

Η Φούλαμ το πάει σε άλλο επίπεδο: Εστιατόρια, πισίνες και υπερπολυτελή δωμάτια με θέα τον Τάμεση σε εξέδρα της (pics)

Η Φούλαμ βρίσκεται στη διαδικασία ανακαίνισης του Riverside Stand από το 2019 και σήμερα (27/03) αποκάλυψε έναν λαμπερό χώρο φιλοξενίας που θα βρίσκεται στη νέα της εξέδρα. Εστιατόρια, πισίνες και υπερπολυτελή δωμάτια με θέα τον Τάμεση, που πρόκειται να είναι μια από τις ακριβότερες εξέδρες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η Μάντσεστερ Σίτι δεν ήθελε να μείνει πίσω, και επιδιώκει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις. Είχε μέχρι στιγμής το δεύτερο πιο ακριβό εισιτήριο για τις ελίτ, 4.200 λίρες, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από πρόσθετα ή προνόμια, όπως πολυτελή θερμαινόμενα καθίσματα με επένδυση, μεταφορά στελεχών στο «Έτιχαντ», καθώς και παρακολούθηση των παικτών στα αποδυτήρια και μια «premium» γευστική εμπειρία. Είναι η νέα τάση της Premier League, που σε κάνει να πληρώνεις το θέαμα, να εκμεταλλεύεσαι την πολυτέλεια να έχεις το πρωτάθλημα με τα περισσότερα γκολ και το πιο συναρπαστικό ποδόσφαιρο.