Με αποκλεισμό κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες ομάδων της Premier League που έχουν παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα
i

Πεπ Γκουαρδιόλα/©Photo by Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images/Ideal Images

Με αποκλεισμό κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες ομάδων της Premier League που έχουν παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα

Sportal newsroom 18:08 - 30.03.2023

Όπως ανακοίνωσε η Πρέμιερ Λιγκ θα αποβάλλει τους ιδιοκτήτες των ομάδων αν αποδειχθεί ότι έχουν παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα.

Έναν περίπου χρόνο μετά από την εξαγορά της Νιούκαστλ αλλά κι αυτή της Τσέλσι, η Premier League έβγαλε ανακοίνωση, η οποία σκληραίνει τη στάση της με τους ιδιοκτήτες των ομάδων.

Συγκεκριμένα η αγγλική λίγκα έκανε γνωστό ότι σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης συλλόγου αποδειχθεί ότι έχει παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα αποβληθεί. Το ίδιο θα ισχύσει και για κυβερνητικές κυρώσεις. Το άκουσμα της είδησης αυτής έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα, καθώς τον Οκτώβριο του 2021 η λίγκα είχε αφήσει τη Νιούκαστλ να αγοραστεί από τη PIF της Σαουδικής Αραβίας

Την περίοδο της εξαγοράς της ομάδας από το Tyneside υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά η οικονομική δύναμη των Αράβων δεν πτόησε την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Παρόλα αυτά η Premier League φαίνεται ότι κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες που αφορούν τους ιδιοκτήτες., αφού μεγάλωσε τη λίστα με τα παραπτώματα που μπορούν ακόμα να φέρουν και τον αποκλεισμό τους. 

Υπενθυμίζεται ότι από τον Φεβρουάριο η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται για πάνω από εκατό οικονομικές παραβιάσεις. Οι κατηγορίες σχετίζονται με παραβάσεις από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως το τέλος της σεζόν 2017-18. Παράλληλα οι οικονομικές ατασθαλίες αφορούν κρυφά συμβόλαια με προπονητές και παίκτες, αλλά και κρυφές χορηγίες. Οι τιμωρίες που μπορεί να δεχτεί είναι είτε αφαίρεση βαθμών, είτε αποβολή από το πρωτάθλημα και η χειρότερη περίπτωση είναι η αφαίρεση τίτλων. Αυτή μάλιστα είναι η δεύτερη φορά που η ομάδα του Etihad κατηγορείται για οικονομικές παραβιάσεις, αφού το 2018 είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παρόλα αυτά αθωώθηκε.