Οι 10 βαρύτερες ποινές στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και ο απίστευτος αποκλεισμός 30 ετών του Ίνοκ Γουέστ (vids)

Οι 10 βαρύτερες ποινές στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και ο απίστευτος αποκλεισμός 30 ετών του Ίνοκ Γουέστ (vids)

Κώστας Τόπας 09:31 - 06.04.2023 / Ανανεώθηκε: 09:33 - 06.04.2023

Ο επιθετικός της Φούλαμ, Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού οκτώ αγώνων από την FA επειδή έσπρωξε έναν διαιτητή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά απέχει πολύ από τη μεγαλύτερη ποινή αποκλεισμού στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ο Αλεξάνταρ Μίτροβιτς αποβλήθηκε στο 72' του αγώνα της Φούλαμ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, διότι διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον καταλογισμό πέναλτι και την κόκκινη κάρτα στον συμπαίκτη του Γουίλιαν. Εκτός από την απώθηση στον διαιτητή, φέρεται να του εξαπέλυσε φραστική επίθεση. 

Εκτός από τον αρχικό αποκλεισμό του για την κόκκινη κάρτα, η FA τιμώρησε τον Σέρβο στράικερ με περαιτέρω αποκλεισμό τριών αγώνων για βίαιη συμπεριφορά και δύο παιχνίδια για «ανάρμοστη, υβριστική, προσβλητική και απειλητική» γλώσσα προς τον διαιτητή. Ετσι, συνολικά ο 28χρονος επιθετικός τιμωρήθηκε με ποινή οκτώ αγωνιστικών.

Αλλά η τιμωρία του φαίνεται πως δεν είναι και τόσο... σκληρή σε σύγκριση με άλλες τιμωρίες που επιβλήθηκαν στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Πάολο Ντι Κάνιο - 11 αγώνες, 1998

Ο θρύλος της Ιταλίας, Πάολο Ντι Κάνιο έλαβε κάποτε αποκλεισμό 11 αγώνων το 1998, ως αποτέλεσμα ενός παρόμοιου περιστατικού με τον Μίτροβιτς. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ της ομάδας του Σέφιλντ Γουένσντεϊ και της Άρσεναλ, ο επιθετικός έσπρωξε τον διαιτητή Πολ Άλκοκ στο έδαφος, επιτέθηκε σε αρκετούς παίκτες των «κανονιέρηδων» και μετά από αρκετή ώρα οι συμπαίκτες του κατέφεραν να τον συνεφέρουν. Μετά από ημέρες, ο Ντι Κάνιο ζήτησε συγγνώμη από τον διαιτητή, ωστόσο η ποινή του ήταν για 11 αγώνες.

Λουίς Σουάρες - 4 μήνες, 2014

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ της Ουρουγουάης και της Ιταλίας το 2014, ο Λουίς Σουάρες δάγκωσε τον αμυντικό της Ιταλίας Τζόρτζιο Κιελίνι. Οι αρχές απαγόρευσαν στον τότε αστέρα της Λίβερπουλ «όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο» για τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα ο Ουρουγουανός να χάσει το πρώτο μέρος της νέας σεζόν στη La Liga, αφού υπέγραψε στη Μπαρτσελόνα εκείνο το καλοκαίρι.

Βίνι Τζόουνς - 6 μήνες, 1992

Ο Βίνι Τζόουνς παραμένει γνωστός ως ένας από τους πιο σκληρούς παίκτες του αγγλικού ποδοσφαίρου - αλλά η τιμωρία που του επιβλήιθηκε το 1992 δεν είχε καμία σχέση με ένα περιστατικό στο γήπεδο. Αντίθετα, ο Τζόουνς παρουσίασε ένα βίντεο με τίτλο «Soccer's Hardest Men» - ένα βίντεο το οποίο η FA έκρινε ότι «δόξασε τη βία στο ποδόσφαιρο». Ως αποτέλεσμα, ο μεσοεπιθετικός τιμωρήθηκε με εξάμηνη τιμωρία.

Κόλο Τουρέ - 6 μήνες, 2011

Το 2011, ο Κόλο Τουρέ βρέθηκε θετικός σε μια απαγορευμένη ουσία και αργότερα παραδέχτηκε ότι πήρε «μια απροσδιόριστη ουσία που περιέχεται σε ορισμένα δισκία νερού που έλαβε μέσω της συζύγου του». Επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού έξι μηνών στον αμυντικό της Μάντσεστερ Σίτι, αν και ο πρόεδρος της επιτροπής που αποφάνθηκε για την υπόθεση ήταν ικανοποιημένος ότι ο Τουρέ «δεν σκόπευε να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις ή να κρύψει τη χρήση ουσίας που ενισχύει την απόδοση».

Αντριάν Μούτου - 7 μήνες, 2004

Ο Αντριάν Μούτου τιμωρήθηκε με επτά μήνες αποκλεισμό το 2004, αφού βρέθηκε θετικός σε κοκαΐνη - ένα αδίκημα που είχε παραδεχτεί δημόσια. Ο επιθετικός της Τσέλσι δεν έπαιξε άλλο παιχνίδι για τον σύλλογο μετά την απαγόρευση, και υπέγραψε στη Γιουβέντους ενώ ήταν ακόμη σε αναστολή τον Ιανουάριο του 2005.

Ρίο Φέρντιναντ - 8 μήνες, 2003

Ο Ρίο Φέρντιναντ τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού οκτώ μηνών το 2003, αφού ο άλλοτε αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απουσίασε από προγραμματισμένα τεστ αντιντόπινγκ. Κρίθηκε ένοχος για ανάρμοστη συμπεριφορά από την FA, και ως αποτέλεσμα έχασε την εκστρατεία της Αγγλίας στο Euro 2004.

Έρικ Καντονά - 9 μήνες, 1995

Σε ένα από τα πιο διαβόητα περιστατικά στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έρικ Καντονά, τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού εννέα μηνών αφού κλώτσησε έναν οπαδό της Κρίσταλ Πάλας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων το 1995. Η απαγόρευση του Γάλλου ήταν τέτοια που μπορούσε να παίξει μόνο φιλικούς αγώνες στο πλαίσιο της προπόνησης και μάλιστα υπήρχαν αναφορές ότι ο Καντονά μπορεί να αποχωρούσε από το Ολντ Τράφορντ. Αλλά ο προπονητής σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον έπεισε να παραμείνει και τελείωσε την καριέρα του στο Μάντσεστερ πριν αποσυρθεί το 1997.

Μαρκ Μπόσνιχ - 9 μήνες, 2002

Ο τερματοφύλακας της Τσέλσι, Μαρκ Μπόσνιχ, τιμωρήθηκε για εννέα μήνες αφού βρέθηκε θετικός σε κοκαΐνη το 2002. Η FA έκρινε ότι ήταν ένοχος για κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά και παραβίαση των κανονισμών ελέγχου ντόπινγκ και το συμβόλαιό του με την Τσέλσι λύθηκε. Ο Αυστραλός υποστήριξε σε συνέντευξή του στον «Guardian» το 2004: «Μίλησα με μια κοπέλα που αργότερα παραδέχτηκε ότι είχε ρίξει το ναρκωτικό στο ποτό της. Πρέπει να ήπια μια γουλιά από το ποτήρι της».

Τζόι Μπάρτον - 13 μήνες, 2016

Ο Τζόι Μπάρτον έλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ποινή αποκλεισμού στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου το 2017 λόγω παραβίασης των κανόνων στοιχηματισμού, έχοντας προηγουμένως παραδεχτεί μια κατηγορία για παράπτωμα που είχε ασκήσει η FA. Αν και η αρχική απαγόρευση των 18 μηνών μειώθηκε κατά σχεδόν πέντε μήνες μετά την έφεση, η τιμωρία έβαλε τέλος στην καριέρα του ως παίκτη.

Ίνοκ Γουέστ - 30 χρόνια, 1915

Η μεγαλύτερη ποινή αποκλεισμού στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου επιβλήθηκε στον αστέρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ίνοκ Γουέστ, το 1915. Τότε, σε ηλικία 29 ετών, ο Γουέστ είχε περάσει πέντε σεζόν στο Μάντσεστερ, σκοράροντας 21 γκολ στην πρώτη κατηγορία τη σεζόν 1912/13. Όμως αποκλείστηκε ισόβια από την FA για στημένους αγώνες, μαζί με τέσσερις παίκτες της Γιουνάιτεντ και τρεις παίκτες της Λίβερπουλ. Οι υπόλοιποι μπόρεσαν να επιστρέψουν στο παιχνίδι αφού αποδέχτηκαν τον όρο της απαγόρευσης, ο οποίος ήταν ότι θα πολεμούσαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια θα άρουν τις απαγορεύσεις τους. Ο Γουέστ δεν αποδέχτηκε την προσφορά της FA, και παρά το γεγονός ότι τελικά άρθηκε ο αποκλεισμός του το 1945, είχε περάσει απίστευτα 30 χρόνια εκτός ποδοσφαίρου μέχρι εκείνο το σημείο.