Τα 5+1 μεγάλα ερωτήματα ενόψει της νέας σεζόν στην Premier League

Τσέλσι - Άγγελος Ποστέκογλου

Τα 5+1 μεγάλα ερωτήματα ενόψει της νέας σεζόν στην Premier League

Ιάσονας Τσίλης 21:45 - 11.08.2023

Η Premier League ξεκινάει την Παρασκευή (11/08) και με αφορμή την έναρξη της, αναλύουμε τους βασικούς άξονες γύρω απ' τους οποίους θα κινηθεί το φετινό πρωτάθλημα στην Αγγλία.

Την Παρασκευή (11/08, 22:00) κάνει ποδαρικό το, κατά πολλούς κορυφαίο πρωτάθλημα στον πλανήτη με την αναμέτρηση Μπέρνλι- Μάντσεστερ Σίτι. Η φετινή Premier League, όπως κάθε χρονιά, γεννάει αρκετές... εικασίες σχετικά με την εξέλιξη της και εύλογα τίθενται αρκετά ερωτήματα.

Θα μπορέσει κανείς να βάλει τέλος στην πρωτοκαθεδρία της Μάντσεστερ Σίτι;

Η Μάντσεστερ Σίτι, την περασμένη σεζόν «σήκωσε» το πέμπτο της πρωτάθλημα τα τελευταία έξι χρόνια, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη κυριαρχία της στο νησί. Στο εντυπωσιακό αυτό επίτευγμα της, προστέθηκε και η κατάκτηση του Champions League, το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο των «πολιτών» και φυσικά του προπονητή τους, Πεπ Γκουαρδιόλα. Φέτος, στόχος αποτελεί η υπεράσπιση των κεκτημένων. Στο μεταγραφικό παζάρι μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η απόκτηση του Γιόσκο Γκβάρντιολ απ' τη Λειψία, έναντι 90 εκατομμυρίων ευρώ, θωρακίζοντας ακόμα περισσότερο τα μετόπισθεν τους. 

Ωστόσο, απώλεσαν δύο σημαντικούς ποδοσφαιριστές, τον Ριάντ Μαχρέζ και τον Ιλκάι Γκουντογκάν, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους Μπερνάρντο Σίλβα και Κάιλ Γουόκερ για ανανέωση συμβολαίου. Από της εξέλιξη των δύο αυτών υποθέσεων θα εξαρτηθούν πολλά για τη Σίτι. Ο μεγαλύτερος, θεωρητικά, κίνδυνος που ελλοχεύει για την ομάδα του Πεπ, είναι πιθανός κορεσμός από τους συνεχόμενους τίτλους, πόσο μάλλον μετά και το... τελευταίο «τικ» στην bucket list του συλλόγου, με το πρώτο Champions League στην ιστορία του.

Η πρώτη αντίπαλος που καραδοκεί είναι η Άρσεναλ. «Οι κανονιέρηδες» θα μπουν στη νέα σεζόν με την ψυχολογία στα ύψη μετά την επικράτηση τους επί της Σίτι στο Community Shield. Ο τίτλος αυτός αποτέλεσε μια μικρή... εκδίκηση για την απώλεια του περσινού πρωταθλήματος. 

Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα ξεπέρασε κάθε προσδοκία την περασμένη σεζόν και έφτασε κοντά στον να κατακτήσει την πρώτη της Premier League μετά από 19 χρόνια. Η εμπειρία των «πολιτών»  και ορισμένα ανέλπιστα στραβοπατήματα όμως, δεν της επέτρεψαν να πανηγυρίσει. Φέτος, επιστρέφει ακόμα πιο δυνατή, έχοντας προσθέσει ένα χρόνο εμπειρίας και δεσίματος στο ρόστερ της, μαζί και με την απόκτηση των Ράϊς, Τίμπερ και Χάβερτς. Η Άρσεναλ με προίκα την περσινή της πορεία, και την ενίσχυση της, αποτελεί το νούμερο ένα αντίπαλο της Σίτι, τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μπορέσουν υπό προϋποθέσεις να προστεθούν στην κούρσα του τίτλου. Οι «ρεντς», μετά την απογοητευτική περσινή τους πορεία και την αποτυχία όχι μόνο διεκδίκησης του πρωταθλήματος, αλλά και συμμετοχής στους ομίλους του Champions League, μετά από εννέα χρόνια, προχώρησαν σε ολική αναμόρφωση της μεσαίας τους γραμμής. Άλλωστε πρόκειται για ένας απ' τους βασικούς λόγους της περσινής της κατάρρευσης με τους χαφ της ομάδας του Μέρσεισαιντ να μην αποδίδουν όπως τα προηγούμενα χρόνια και να αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της.

 Ο Γιούργκεν Κλοπ, ελπίζει πως βρήκε το αντίδοτο στο πρόσωπο των Μακάλιστερ και Σομποζλάι, οι οποίοι ήρθαν να αντικαταστήσουν τους Χέντερσον και Φαμπίνιο και Μίλνερ, ενώ ενδέχεται να αποκτήσει και τον Λάβια. Σίγουρα η μεγάλη αυτή αλλαγή αποτελεί στοίχημα, αλλά ίσως μεταμορφώσει τους «κόκκινους» προς το καλύτερο.

 Οι «κόκκινοι διάβολοι» απ΄ την άλλη προχώρησαν και εκείνοι σε σημαντικές προσθήκες, με κορυφαίες τους Χόιλουντ, Ονάνα και Μάουντ, ενώ ξεφορτώθηκαν τους Ντε Χέα και Μαγκουάιρ, οι οποίοι βρίσκονταν συνέχεια στο στόχαστρο των οπαδών μετά από κάθε λάθος. Το κλίμα σαφέστατα θα είναι καλύτερο, ο Έρικ Τεν Χαχ έχει αποκτήσει μια μικρή εμπειρία στην Premier League και ίσως φέτος η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάνει το επόμενο βήμα και διεκδικήσει κάτι παραπάνω απ' την είσοδο στην τετράδα.

Θα έχουν αποτέλεσμα οι ριζικές αλλαγές στην Τσέλσι;

Σε αντίθεση με την Άρσεναλ, η Τσέλσι έκανε βήματα προς τα πίσω την περσινή σεζόν.  Οι αλλαγές προπονητών έγιναν... συνήθεια για τους «μπλε» του Λονδίνου, οι οποίοι κατέφυγαν εν τέλει στη λύση του Μαουρίσιο Ποτσετίνο. Ο Αργεντίνος πρώην προπονητής της Τότεναμ, καλείται να «συμμαζέψει» το χάος που επικρατεί στις τάξεις της ομάδας και να την επαναφέρει στις επιτυχίες. Το έργο του ωστόσο, αναμένεται να είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο λόγω της πολύ κακής περασμένης σεζόν, αλλά κυρίως λόγω της ολικής αναμόρφωσης της ομάδας. 

Παρά τον... χορό των εκατομμυρίων που έλαβε χώρα στις αρχές της προεδρίας του Τοντ Μπόελι, η Τσέλσι άλλαξε ριζικά το ρόστερ της. Οι Λονδρέζοι απέκτησαν ορισμένους σημαντικούς ποδοσφαιριστές όπως οι Νκουνκού, Ντισασί, Τζάκσον και Σάντσες, ενώ επέστρεψαν και αρκετοί δανεικοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναμένεται να έχουν δεύτερη ευκαιρία. Ωστόσο, αποχώρησαν ηχηρά ονόματα όπως οι Πούλισιτς, Μάουντ, Χάβερτς, Μεντί, Καντέ, ενώ έληξε και ο δανεισμός του Ζοάο Φέλιξ. Αναμφίβολα, η διαχείρηση ενός ουσιαστικά καινούριου ρόστερ θα αποτελέσει γρίφο για τον Ποτσετίνο και σε μια ομάδα όπως η Τσέλσι που δεν φημίζεται για την υπομονή της, ως προς τους προπονητές, τα χρονικά περιθώρια θα είναι πολύ στενά για εκείνον.

Θα επιβιώσει η Τότεναμ χωρίς τον Κέιν; 

 Η Τότεναμ έχει και εκείνη νέο προπονητή, τον Άγγελο Ποστέκογλου και ευελπιστεί σε επιστροφή, τουλάχιστον, στις ευρωπαϊκές θέσεις μετά την περσινή της αποτυχία, όταν και τερμάτισε όγδοη. Η απώλεια του αρχηγού και ηγέτη της, Χάρι Κέιν όμως, αλλάζει τα δεδομένα. Ο κορυφαίος Άγγλος φορ αποτελούσε την αιχμή του δόρατος, τον άνθρωπο στο οποίο βασίζονταν άπαντες. Ο προπονητής καλείται να βρει άμεσα λύσεις, ειδικά αν οι «πετινοί» δεν κινηθούν για αντικαταστάτη του Κέιν άμεσα. 

Η απόκτηση του Μάντισον αποτελεί μια ποιοτική κίνηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν... καλύπτει τα γκολ του Άγγλου. Ο Ριτσάρλισον, παίρνοντας περισσότερο χρόνο συμμετοχής πλέον, ίσως μπορέσει να δώσει μια πνοή επιθετικά στην ομάδα σε ένα πιθανό σχηματισμό με Μάντισον στο 10, Κουλουσέφσκι και Σον στα άκρα και στον Βραζιλιάνο στην κορυφή. Ο Ποστέκογλου πρέπει να βρει λύση και στα μετόπισθεν, καθώς η Τότεναμ πέρσι σημείωσε τη χειρότερη αμυντική της επίδοση στην Premier League την τελευταία 20ετία. Ο ερχομός του Βαν ντε Βεν αποτελεί επένδυση για τον μέλλον αλλά είναι άγνωστο το αν θα αποδώσει άμεσα.

Υπάρχει πιθανότητα να εντυπωσιάσουν ξανά και οι τρεις νεοφώτιστες ομάδες;

Πέρσι είχαμε κάτι σπάνιο για το δεδομένα της Premier League, καθώς και οι τρεις ομάδες που προβιβάστηκαν, παρέμειναν στην κατηγορία. Φούλαμ, Μπόρνμουθ και Νότιγχαμ Φόρεστ πέτυχαν το στόχο της σωτηρίας, κάτι που φάνταζε αρκετά δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς ότι κάτι τέτοιο, είχε συμβεί μόλις τρεις φορές σε 30 χρόνια. Φέτος, Μπέρνλι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Λούτον θα επιχειρήσουν να πετύχουν το ίδιο. Οι «clarets» του Βίνσεντ Κομπανί, κατέκτησαν πέρσι τον τίτλο στην Championship και θέλουν να δείξουν ότι ήρθαν για να μείνουν. 

Η Σέφιλντ, επέστρεψε μετά από μια διετία απουσίας και έχει στόχο να καθιερώσει αυτή τη φορά την παρουσία της. Η μεγάλη έκπληξη ήταν η Λούτον, η οποία εξασφάλισε την άνοδο της μέσω των πλέι οφ της Championship και ήδη θεωρείται το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Η αλήθεια είναι ότι το ρόστερ της δεν τρομάζει και η έδρα της δεν είναι γήπεδο προδιαγραφών Premier League. Μάλιστα θα χρειαστεί να δώσει τα τρία ή τέσσερα πρώτα παιχνίδια της εκτός έδρας λόγω εργασιών στο «Κένιλγουορθ Ρόουντ».

Μπορεί να ξαναδούμε αήττητη πρωταθλήτρια;

Την περίοδο 2017 με 2020 ζήσαμε μια τριετία ρεκόρ και μυθικών πορειών των πρωταθλητριών. Η Μάντσεστερ Σίτι το 2018 έσπασε τα κοντέρ, κατακτώντας τον τίτλο με 100 βαθμούς, επίδοση που δεν είχαμε ξαναδεί. Την επόμενη σεζόν η μάχη της με τη Λίβερπουλ έληξε... 98-97 υπέρ των «πολιτών» στην πιο συναρπαστική κούρσα όλων των εποχών στην Αγγλία. Οι «ρεντς», το 2020 έσπασαν την κατάρα 30 χρόνων και στέφθηκαν πρωταθλητές σε μια παράσταση για ένα ρόλο όλη τη χρονιά, τερματίζοντας με 99 βαθμούς.

 Ωστόσο, καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλήτρια αήττητη, μετά τους «Invincibles» της Άρσεναλ το 2004. Ακόμα και οι υπερομάδες του Πεπ και του Κλοπ λύγιζαν, σε ένα ή σε δύο παιχνίδια. Η αλήθεια είναι, ότι το επίτευγμα της τότε ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ, φαντάζει δύσκολο να επαναληφθεί, με τον ανταγωνισμό στην Premier League να αυξάνεται ραγδαία χρόνο με το χρόνο. Η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων συνεχώς κλείνει και αν οποιοσδήποτε σύλλογος, καταφέρει να επαναλάβει το έπος του 2004 θα αποτελέσει ίσως το κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Θα ακολουθήσει κανείς τον Χάαλαντ στο κυνήγι του «χρυσού παπουτσιού»;

Η Μάντσεστερ Σίτι, απέκτησε πέρσι το καλοκαίρι τον Έρλινγκ Χάαλαντ, σε μια κίνηση που αμφισβητήθηκε από κάποιους. Υπήρχαν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα προσαρμοστεί στις συνθήκες της Premier League. Ο Νορβηγός... εξέθεσε όσους τον υποτίμησαν και έσπασε κάθε ρεκόρ με τα 36 γκολ που πέτυχε. Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που ακολουθούσε ως ένα βαθμό το ρυθμό του, ήταν ο Χάρι Κέιν με 30. Πλέον, με την ενδεχόμενη αποχώρηση του Άγγλου διεθνή τίθεται εύλογα το ερώτημα αν θα μπορέσει κάποιος να κάνει έστω και λίγο ενδιαφέρουσα τη μάχη του πρώτου σκόρερ. 

Ο Ιβάν Τόνεϊ που πέτυχε πέρσι 20 γκολ, δέχθηκε ως γνωστόν βαριά τιμωρία οκτώ μηνών για παράνομο στοιχηματισμό. Οπότε, ο Μοχάμεντ Σαλάχ ίσως αποτελεί τον μοναδικό παίκτη που έχει την ικανότητα να βάλει δύσκολα στο Χάαλαντ στη μάχη για το «χρυσό παπούτσι». Εντούτοις, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, τίποτα δεν είναι απίθανο στον μαγικό κόσμο της Premier League...