Ιστορική αλλαγή στην Premier League: Οι ομάδες ζήτησαν να ορίζουν το ανώτατο όριο δαπανών τους

Έρλινγκ Χάαλαντ

Ιστορική αλλαγή στην Premier League: Οι ομάδες ζήτησαν να ορίζουν το ανώτατο όριο δαπανών τους

Κώστας Τόπας 11:51 - 29.04.2024 / Ανανεώθηκε: 01:39 - 16.05.2024

Σε μία σημαντική αλλαγή φαίνεται πως προχωράει η Premier League, καθώς αποφάσισε ότι το το ανώτατο όριο δαπανών θα το ορίζουν οι ομάδες της διοργάνωσης.

Οι σύλλογοι της Premier League θα κληθούν να υποστηρίξουν μια πρόταση για το ανώτατο όριο στις δαπάνες για πρώτη φορά. Το προτεινόμενο ανώτατο όριο, θα είχε ως αποτέλεσμα οι κορυφαίες ομάδες να περιορίζονται στις δαπάνες για μεταγραφές, μισθούς και ατζέντηδες ένα ποσοστό του ποσού που λαμβάνει η τελευταία ομάδα σε χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους «Times» η ιδέα είναι να να διασφαλιστεί ότι η Premier League θα παραμείνει ανταγωνιστική αντί να κυριαρχείται από έναν ή δύο υπερπλούσιους συλλόγους. Η ψηφοφορία επί της αρχής για το ανώτατο όριο αναμένεται να διεξαχθεί σε συνέλευση των μετόχων της Premier League στο Λονδίνο, ενώ περαιτέρω συζητήσεις για λεπτομέρειες, όπως το μέγεθος του ανώτατου ορίου, θα πραγματοποιηθούν πριν από την Γενική Συνέλευση του Ιουνίου.

Η Premier League έχει ήδη συμφωνήσει να αντικαταστήσει τους Κανόνες Κερδοφορίας και Βιωσιμότητας από τη σεζόν 2025-26 με έλεγχο κόστους της ομάδας, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι σύλλογοι να περιοριστούν στο να ξοδεύουν το 85% των συνολικών εσόδων τους σε μισθούς, πληρωμές μεταγραφών και αμοιβές για ατζέντηδες. Η πρόταση είναι γνωστή ως «anchoring», η οποία θα περιόριζε τις δαπάνες για παίκτες σε πολλαπλάσιο του ποσού των εσόδων από την τηλεόραση που κερδίζει ο σύλλογος που βρίσκεται στην τελευταία θέση κάθε σεζόν. Ο προτεινόμενος αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολλαπλάσιο του πέντε.

Και ο ρεπόρτερ του BBC, Νταν Ρόαν ισχυρίζεται ότι τρεις μεγάλοι σύλλογοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ του αμφιλεγόμενου νέου ανώτατου ορίου αποδοχών.

«Οι σύλλογοι έχουν υποστηρίξει ένα εναλλακτικό καθεστώς κόστους της ομάδας για τη σεζόν 2025/26, το οποίο συνδέει τα ποσά που μπορούν να δαπανήσουν στους μισθούς των παικτών με τα δικά τους έσοδα Αλλά ορισμένοι σύλλογοι της Premier League έχουν πιέσει για αυτόν τον πρόσθετο οικονομικό έλεγχο, γνωστό ως αγκυροβόληση, για να προσπαθήσουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστική ισορροπία και δικαιοσύνη. Αυτό ουσιαστικά θα σήμαινε αυστηρό ανώτατο όριο αποδοχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι σύλλογοι αναμένεται να έχουν τη διαβεβαίωση ότι το ανώτατο όριο δεν θα αναγκάσει κανέναν από αυτούς να μειώσει τις δαπάνες από το σημερινό τους επίπεδο. Την περασμένη σεζόν η Μάντσεστερ Σίτι είχε τον μεγαλύτερο μισθολόγιο, με 423 εκατομμύρια ευρώ. Ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος σε ατζέντηδες και συγκεκριμένα το ποσό των 51,5 εκατομμύρια λιρών. Το ποσό των αποσβέσεων της Σίτι - το ποσό που δαπανήθηκε για αμοιβές μεταβιβάσεων κατανεμημένες σε όλη τη διάρκεια των συμβολαίων - ήταν 145 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους λογαριασμούς.

Ο πρόεδρος της Κρίσταλ Πάλας, Στιβ Πάρις επιβεβαίωσε τον Οκτώβριο ότι πραγματοποιούνταν «θετικές συζητήσεις» για την εισαγωγή ενός σκληρού «κανονισμού» στην Premier League για πρώτη φορά.

«Τα ανώτατα όρια κόστους ομάδας της UEFA είναι μια ιδέα, και ίσως κάτι που είναι λίγο πιο άκαμπτο από αυτό, με ένα σκληρό καπάκι στην κορυφή, που δεν λαμβάνει υπόψη τον κύκλο εργασιών. Πρέπει επίσης να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί υπάρχουν και ανεπιθύμητες συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι σύλλογοι ξόδεψαν συνολικά 2,36 δισεκατομμύρια λίρες σε μεταγραφές παικτών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου του 2023. Από μόνη της, η Τσέλσι ξόδεψε 397,2 εκατομμύρια λίρες! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σύλλογοι της Premirer League πρόκειται να συζητήσουν μια νέα οικονομική πρόταση που θα επιβάλει ανώτατο όριο αποδοχών στην κατηγορία.