Πριν τον Κριστιάνο: Οι «σταρς» που τελείωσαν την καριέρα τους σε ομάδες που κανείς δεν γνώριζε
i

Κριστιάνο Ρονάλντο/©printscreen twitter

Πριν τον Κριστιάνο: Οι «σταρς» που τελείωσαν την καριέρα τους σε ομάδες που κανείς δεν γνώριζε

Ευγενία Κουντούρη • 10:13 - 02.01.2023 / Ανανεώθηκε: 14:34 - 23.01.2023

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε την μεγάλη έκπληξη κι αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην, παντελώς άγνωστη έως τώρα, Αλ Νασρ. Δεν είναι όμως ο μοναδικός «αστέρας» του ποδοσφαίρου που έχει πάρει μια τέτοια απόφαση...

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε τελικά την απόφαση να συνεχίσει και να τελειώσει την καριέρα του στην Αλ Νασρ, μια απόφαση που όταν αρχικά είδε το φως της δημοσιότητας έμοιαζε με... αστείο. Μετά από μια εξαιρετική καριέρα σε συλλόγους όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ Μαδρίτης ή η Γιουβέντους, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ επέλεξε μια παντελώς άγνωστη μέχρι τώρα ομάδα, μια απόφαση που ναι μεν προκαλεί συζητήσεις, όμως δεν είναι πρωτόγνωρη. Δεν είναι ο πρώτος (πιθανότατα δεν θα είναι και ο τελευταίος) σταρ του ποδοσφαίρου που στη δύση της καριέρας του κάνει μια αμφιλεγόμενη επιλογή. Ας δούμε ποιοι άλλοι στο παρελθόν το έκαναν.

Ο Πελέ και η επιστροφή του μετά από ημι-συνταξιοδότηση στην Cosmos

Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου, δυστυχώς πρόσφατα εκλιπών, ήταν... μισοσυνταξιούχος όταν αποφάσισε να υπογράψει στην American Cosmos για να αμβλύνει τα οικονομικά προβλήματα που τον βάραιναν. Είχε συνταξιοδοτηθεί για ένα αρκετό διάστημα όταν ο Πελέ, αφού έχασε σχεδόν όλη του την περιουσία, αποφάσισε να ξαναβάλει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξε δύο σεζόν. Έκανε το ντεμπούτο του στις 15 Ιουνίου 1975 με ένα γκολ και μια ασίστ σε έναν αγώνα με το Ντάλας. Ο Πελέ μπορεί θεωρητικά να ήθελε να τελειώσει την καριέρα του στην πολυαγαπημένη του Σάντος, αλλά η κακή οικονομική κατάσταση και η επιμονή του Βρετανού επιχειρηματία Clive Toye τον έκαναν να αλλάξει γνώμη.

Ο Κρόιφ και η περιπέτειά του στη Λεβάντε

Ο Γιόχαν Κρόιφ που μεγαλούργησε με την Μπάρτσα τελείωσε την καριέρα του στην άγνωστη τότε και «ασήμαντη» Λεβάντε στη Β’ κατηγορία της Ισπανίας. Έπαιξε μόλις τρεις μήνες. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 1981 (το πρώτο του παιχνίδι ήταν την 1η Μαρτίου και το τελευταίο του στις 17 Μαΐου), αλλά αρκετό διάστημα για να δημιουργήσει μεγάλο ενθουσιασμό στην τότε άγνωστη ομάδα. Ο Ολλανδός σταρ έγινε ηγέτης και το διοικητικό συμβούλιο ανακοίνωσε την υπογραφή του για δέκα εκατομμύρια πεσέτες συν ένα ποσοστό του box office. Ο Κρόιφ έπαιξε 10 παιχνίδια με τη Λεβάντε και πέτυχε μόλις δύο γκολ. Τελικά, το όνειρο κράτησε μόνο 79 ημέρες.

Φυσικά, ο Κρόιφ αποσύρθηκε με τιμητικές διακρίσεις στη Φέγενορντ, παρότι ήταν το μεγάλο είδωλο του Άγιαξ. Πριν φτάσει στη χώρα του και μετά τη Λεβάντε και τη Σεγκούντα Ντιβιζιόν, πέρασε από την Αμερική και συγκεκριμένα από το Λος Άντζελες. αλλά και τους Ουάσινγκτον Ντιπλόματς.

Ο Γκουαρδιόλα και η απόσυρση στη Σιναλόα

Ο νυν προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι και θρύλος ως παίκτης της Μπαρτσελόνα είχε την τελευταία του σεζόν ως ποδοσφαιριστής στην μεξικανική ομάδα Ντοράδος ντε Σιναλόα. Εκεί τον θυμούνται με αγάπη παρά τη σύντομη παραμονή του στον σύλλογο. Ο Καταλανός έπαιξε σε συλλόγους όπως η Μπάρτσα, η Μπρέσια, η Ρόμα, η Αλ Αλχί του Κατάρ και ο Ντοράδος ντε Σιναλόα , όπου κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 35 ετών.

Ινιέστα, Τσάβι, Ντελ Πιέρο και Μπουτραγκένιο

Η λίστα με τους παίκτες που επέλεξαν μικρές ομάδες για αν τελειώσουν την καριέρα τους μοιάζει να μην τελειώνει. Ένας από αυτούς είναι ακόμα ενεργός: Ο Αντρές Ινιέστα . Ο Manchego επέλεξε να πάει στην Ιαπωνία και στην Vissel Kobe, για να ζήσει τις τελευταίες ποδοσφαιρικές του στιγμές. Ο Τσάβι έκανε κάτι παρόμοιο όταν πήγε στην Αλ Σάαντ του Κατάρ , όπου αργότερα έγινε προπονητής, πριν επιστρέψει στην Μπάρτσα.

Ο Ντελ Πιέιρο , για παράδειγμα, επέλεξε την Sydney FC και ο Τζέραρντ τους Galaxy (ο Μπέκαμ πέρασε από εκεί, αλλά τελείωσε στην Παρί). Ο Κουμπάλα αγωνίστηκε στα 40 του με τους Τορόντο Φάλκονς. Ο Ρονάλντο Ναζάριο στα 34 του επέλεξε την Κορίνθιανς. Ο συμπατριώτης του Ροναλντίνιο στην Fluminense FC μετά την περιπέτειά του στο μεξικάνικο Querérato. Ο Μπουτραγκένιο τερμάτισε επίσης στο Μεξικό , ο οποίος πήγε με τον Μίχελ και τον Ούγκο Σάντσες στη Σελάγια. Ο Ρουμενίγκε, κρέμασε τα παπούτσια του στο Servette.

Ο Ριβάλντο και ο γιος του

Ο Ριβάλντο ήταν ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που αν και η καριέρα του ήταν λαμπρή, το τέλος της δεν ήταν το ανάλογο. Ο μεγάλος αστέρας της Μπαρτσελόνα και του Ολυμπιακού τελείωσε την καριέρα του στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στην Mogi Mirim, όπου ήταν πρόεδρος της ομάδας και έγινε…. Οικογενειακή υπόθεση. Επαιξε παρέα με τον γιο του, τον ανιψιό, αλλά και τον γαμπρό του.

Ο Ντι Στέφανο και το «περιφρονημένο» αντίο του στην Εσπανιόλ

«Με απέλυσαν νύχτα και με πρόδωσαν». Έτσι αφηγήθηκε ο Ντι Στέφανο στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο την αποχώρησή του από τη Ρεάλ Μαδρίτης, τον σύλλογο όπου μεγαλούργησε. Το αντίο του ήρθε μετά τον αποκλεισμό των Μαδριλένων από την Ίντερ στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Είχε προτάσεις από πολλούς συλλόγους, μεταξύ των οποίων η Σέλτικ και η Μίλαν, αλλά ο ποδοσφαιριστής επέλεξε να πάει στην Εσπανιόλ. Σίγουρα δεν είναι ανάλογη περίπτωση με τις προηγούμενες, αφού η Εσπανιόλ μόνο άγνωστη ομάδα δεν είναι, όμως ο Ντι Στέφανο δεν είχε το τέλος που ήθελε και που του άξιζε. Ο πρώην επιθετικός έπαιξε το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του στις 3 Απριλίου 1966. Σκόραρε περισσότερα από 300 γκολ με τη Ρεάλ Μαδρίτης κατά τη διάρκεια των έντεκα ετών που αγωνίστηκε εκεί, προτού αποσυρθεί με αξιοπρέπεια στη Βαρκελώνη.