Με το ενάμισι πόδι στο Euro η Τουρκία και εκτός του δρόμου της Εθνικής
i

©Photo by Samir Jordamovic/Anadolu via Getty Images

Με το ενάμισι πόδι στο Euro η Τουρκία και εκτός του δρόμου της Εθνικής

Ορέστης Καδδάς 23:43 - 12.10.2023 / Ανανεώθηκε: 00:14 - 13.10.2023

Κροατία και Τουρκία αναμετρήθηκαν στο «ντέρμπι» του 4ου ομίλου με τους γείτονες να βγαίνουν νικητές με 1-0 και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση στα τελικά του Euro της Γερμανίας.

Στο μεγάλο παιχνίδι του ομίλου μεταξύ της Κροατίας και της Τουρκίας, οι γείτονες στο ντεμπούτο του Βιντσέντσο Μοντέλα ήταν οι μεγάλοι νικητές με 1-0 και ανέβηκαν στην πρώτη θέση του ομίλου με 13 βαθμούς. Μετά από αυτό το μεγάλο «διπλό» οι Τούρκοι σχεδόν σίγουρα εξασφάλισαν την πρόκριση στα τελικά του Euro της Γερμανίας και μόνο αν υποπέσουν σε ποδοσφαιρικά εγκλήματα θα την χάσουν.

Κροατία - Τουρκία 0-1

Στο 30' ο Σαλίχ Οζκάν με βαθιά μπαλιά έβγαλε τον Μπαρίς Γιλμάζ στην πλάτη της άμυνας, ωστόσο σε αρκετά πλάγιο σημείο για να απειλήσει. Ο συνήθως όμως εξαιρετικός Ντόμινικ Λιβάκοβιτς έκανε κακή έξοδο και ο παίκτης της Γαλατασαράι το εκμεταλλεύτηκε για να κάνει το 1-0 που έκρινε το ματς.

Οι Κροάτες πίστεψαν ότι θα είχαν την μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσουν στις καθυστερήσεις του αγώνα. Ο Τέιλορ υπέδειξε την εσχάτην των ποινών για χέρι του Χακάν Τσαλχάνογλου. Ωστόσο, ύστερα από επανεξέταση στο VAR πήρε πίσω την αρχική του απόφαση και οι καρδιές των Τούρκων επέστρεψαν στη θέση τους.

Νίκη που διώχνει την Τουρκία από τον δρόμο της Εθνικής

Η Εθνική Ελλάδας έχει κερδίσει δεύτερη ευκαιρία για την παρουσία της στο Euro σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει από τους ομίλους, μέσω των play offs του Nations League. Η «γαλανόλευκη» το περασμένο καλοκαίρι τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της και πήρε, παράλληλα, την άνοδο στην δεύτερη κατηγορία. Την πρώτη θέση επίσης στον όμιλό τους πήραν η Τουρκία, η Γεωργία και το Καζακστάν. Με αυτά τα δεδομένα η Εθνική θα αντιμετώπιζε την Τουρκία στα ημιτελικά του Nations League, αλλά όπως όλα δείχνουν αυτό δεν θα ισχύσει, καθώς η γείτονας χώρα θα πάρει την απευθείας πρόκριση στα τελικά του Euro 2024.  

Έτσι αντίπαλος της Ελλάδας εφόσον αυτή δεν τα καταφέρει στον όμιλό της θα είναι όπως όλα δείχνουν το Λουξεμβούργο, εκτός εάν και αυτό με τη σειρά του πάρει απευθείας την πρόκριση στη Γερμανία. 

Φυσικά πρώτα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα πρέπει να εξαντλήσει τις πιθανότητες του, αρχικά με την Ιρλανδία (13/10) και στη συνέχεια με την Ολλανδία (16/10).

Λετονία - Αρμενία 2-0

Στο άλλο ματς του ομίλου που έγινε νωρίτερα, η Λετονία, που δεν είχε ούτε βαθμό έως τώρα, έκανε τη μίνι έκπληξη και νίκησε την Αρμενία με 2-0, αφήνοντας πίσω την ομάδα του Καυκάσου στην μάχη της απευθείας πρόκρισης στα τελικά του Euro της Γερμανίας.

Η ομάδα της Βαλτικής πήρε το προβάδισμα στο 39' με τον Ικάουνιεκς να κάνει το 1-0. Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα για τους Λετονούς μετά την αποβολή του Ος με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Παρ'όλα αυτά κατάφεραν να κάνουν το 2-0 στο 68' με τον Μπαλόντις, ο οποίος μετά από εκτέλεση κόρνερ εκμεταλλεύτηκε την ασυνεννοησία στην άμυνα της Αρμενίας και από κοντινή απόσταση πέτυχε το δεύτερο και τελευταίο γκολ της αναμέτρησης.