Προσωρινές αποβολές και νέος κανόνας οφσάιντ: Τι μπορεί να αλλάξει στο ποδόσφαιρο την επόμενη σεζόν

Τσέλσι

i

©Photo by Chloe Knott - Danehouse/Getty Images/Ideal Images

Προσωρινές αποβολές και νέος κανόνας οφσάιντ: Τι μπορεί να αλλάξει στο ποδόσφαιρο την επόμενη σεζόν

Κώστας Τόπας 09:15 - 19.11.2023 / Ανανεώθηκε: 13:37 - 19.11.2023

H επόμενη συνεδρίαση της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFAB), που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2024, ενδέχεται να εγκρίνει νέους κανόνες ποδοσφαίρου, ορισμένοι από τους οποίους ενδέχεται να τεθούν σε ισχύ τη σεζόν 2024/25.

Στο τραπέζι του οργάνου που ρυθμίζει τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου είναι οι προσωρινές αποβολές, η τιμωρία των παικτών που πλησιάζουν τον διαιτητή, με εξαίρεση τον αρχηγό, καθώς και το θέμα του οφσάιντ, του λεγόμενου «Wenger Law». Δηλαδή, ο κανονισμός του Αρσέν Βενγκέρ. Αυτός αφορά το οφσάιντ, ώστε να καταλογίζεται αν ολόκληρο το σώμα του επιτιθέμενου βρίσκεται μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό. Αν συμβαίνει το ανάποδο, το γκολ θα μετρά κανονικά. Απλά πράγματα. Και όλα αυτά, προκειμένου να τελειώσει η αμφισβήτηση, η αμφιβολία, το «παρά λίγο» και όλες αυτές οι φράσεις.

Ένας κανονισμός που ήδη δοκιμάζεται σε τουρνουά νέων στη Σουηδία και την Ιταλία και το οποίο εξήγησε ο ίδιος ο Αρσέν Βενγκέρ σε παλαιότερη συνέντευξή του. Ηδη πάντως οι διαιτητές υποστηρίζουν πως αυτή η αλλαγή είναι πιο κοντά στο πνεύμα της αρχικής ιδέας του οφσάιντ όταν συνελήφθη πίσω στο 1925.

«Με το VAR να ανιχνεύει ελάχιστες παραβιάσεις, το όφελος του επιθετικού σε περίπτωση αμφιβολίας έχει εξαφανιστεί – και αυτό έχει θέλουμε έναν κανόνα που να είναι δίκαιος. Εάν ένας παίκτης είναι τρία εκατοστά οφσάιντ στην προετοιμασία ενός παιχνιδιού και πολλά πράγματα συμβαίνουν μέχρι να σημειωθεί ένα γκολ, είναι δίκαιο να ακυρωθεί αυτό το γκολ; Εάν ένας δείκτης είναι δύο εκατοστά μακριά από το οφσάιντ επειδή έχετε πιο φαρδύ ώμους από τον αντίπαλό σας, είχατε πραγματικά το πλεονέκτημα οφσάιντ να σκοράρετε; 

window.setTimeout(function () { let scriptCss = document.createElement('link'); scriptCss.href = 'https://www.sportal.gr/css/sport-widgets.css?v=1699615566'; scriptCss.rel = 'stylesheet'; scriptCss.type = 'text/css'; document.body.appendChild(scriptCss); let scriptTag = document.createElement('script'); scriptTag.src = 'https://widgets.sportal365.com/loader.bundle.min.js'; scriptTag.defer = true; scriptTag.onload = function () { let widgetLoaderConfig = { CDN_URL: 'https://widgets.sportal365.com', ODD_CLIENT: 'default', APP_LINK: 'desktop', API_URL: 'https://football.cache.proxy.sportal365.com/', API_KEY: '2f852b4de2f3a5cf3188e74b33087bb4:2c18422f8e826a7d11aeed52edb2449e', LANG: 'el', REQUEST_INTERVAL: 30, ENABLE_BET_SLIP: false, AUTHOR: false, THEME: "light", TOURNAMENT_ORDER: "sportal_gr", LINK_OPTIONS_V2: { 'player': {'url': '/player/{playerId}'}, 'team': {'url': '/team/{teamId}'}, 'tournament': {'url': '/tournament/{tournamentId}'}, 'match': { 'url': '/match/{matchId}', 'sort': {'criteria': 'alphabetically', 'direction': 'asc'} }, 'configuration': { 'newWindow': false }, 'standings_tournament': {'url': '/rezultati/takmicenje/{standingsId}/tabela'} } }; window.setTimeout(function () { new SMPWidgetsLoader(widgetLoaderConfig); }, 200); }; document.head.appendChild(scriptTag); }, 0);

Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι δεν ισχύει αυτό. οφσάιντ, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος μεταξύ των παικτών για να θεωρηθεί οφσάιντ μια θέση. Αυτό θα ήταν επίσης μια εξέλιξη. Πριν, ένας επιθετικός έπρεπε να είναι πίσω από τους αντιπάλους, μετά περνούσε για να είναι στη γραμμή και τώρα εξετάζουμε το ενδεχόμενο να το αλλάξουμε, ώστε να υπάρχει μόνο οφσάιντ, αν κάποιο μέρος του σώματος με το οποίο μπορείτε να πετύχετε ένα γκολ βρίσκεται μπροστά από τον δεύτερο προς τελευταίο αμυντικό», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βενγκέρ.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών, ήταν ικανοποιητικά και η αλλαγή θα κατέληγε να ευνοήσει περισσότερο το επιθετικό ποδόσφαιρο και κατά συνέπεια το θέαμα. Μια άλλη πτυχή αφορά τις προσωρινές αποβολές, ένα μέτρο που έχει δοκιμαστεί σε επίπεδο Ακαδημιών. Διαρκούν μεταξύ 10-15 λεπτά του χρόνου παιχνιδιού και έχουν στόχο να αποτρέψουν την κακή συμπεριφορά παικτών στο γήπεδο. 

🔴Sportal Sunday Live με ρεπορτάζ Big 5, προκριματικά Euro και πολύ μπάσκετ

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!