Το χαμόγελο και τα δάκρυα του 19χρονου Νίκο Παζ με την Ρεάλ είναι το όνειρο κάθε πιτσιρικά (vids)

Νίκο Παζ

Το χαμόγελο και τα δάκρυα του 19χρονου Νίκο Παζ με την Ρεάλ είναι το όνειρο κάθε πιτσιρικά (vids)

Κώστας Τόπας 12:26 - 30.11.2023 / Ανανεώθηκε: 12:26 - 30.11.2023

Καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης σφράγισε την πρώτη θέση στον όμιλό της στο Champions League με την εμφατική νίκη με 4-2 επί της Νάπολι, ένα μεγάλο χαμόγελο ξεχώρισε πάνω από όλα τα υπόλοιπα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Αυτό του 19χρονου Νίκου Παζ.

Το να κληθείς να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο θεωρείται από πολλούς ως η κορυφή οποιασδήποτε ποδοσφαιρικής καριέρας. Είναι κατανοητό λοιπόν ότι ο Πάμπλο Παζ, ο οποίος εκπροσώπησε την Αργεντινή στη Γαλλία το 1998, μπορεί να μην περίμενε ότι ο γιος του, Νίκο, θα ήταν σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει ακόμη και τα επιτεύγματά του.

Το μήλο κάτω απ' τη μηλιά θα πέσει

Ο Πάμπλο Παζ απόλαυσε μια καριέρα 21 ετών, μεταφέροντάς την από την πατρίδα του, την Αργεντινή στην Ισπανία για την Τενερίφη, καταγράφοντας πάνω από 100 εμφανίσεις για την ομάδα του. Εκεί γεννήθηκε ο γιος του Νίκο τον Σεπτέμβριο του 2004. Λιγότερο από 18 χρόνια αργότερα, ο νεαρός αστέρας κλήθηκε στην πρώτη ομάδα της Αργεντινής λίγους μήνες αφότου η χώρα του κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. 19 χρόνια αργότερα, έκανε το ντεμπούτο του με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League. Ονειρο; Κι όμως πραγματικότητα για το Νίκο Παζ.

Ήταν ένα ταξίδι για το «διαμάντι» των «μερένχες», ο οποίος εντάχθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης σε ηλικία 12 ετών. Τότε ήταν που ο ίδιος και η οικογένειά του άρχισαν να μετακομίζουν στην ισπανική πρωτεύουσα, κάνοντας τη μεταγραφική κίνηση που ο πατέρας του δεν μπορούσε παρά να ονειρευτεί του. Επτά χρόνια αργότερα, ο Νίκο Παζ κέρδισε τα βλέμματα του Κάρλο Αντσελότι ο οποίος τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα των Μαδριλένων. Τώρα, οι τραυματισμοί των Ορελιέν Τσουαμενί και Εντουάρντο Καμαβινγκά άνοιξαν την πόρτα της ευκαιρίας και ο Νίκο Παζ είναι έτοιμος να περάσει.

Ο 19χρονος είναι ένας εσωτερικός μέσος που τείνει να παίζει στα δεξιά μιας μεσαίας γραμμής τριών και να προσφέρει μια πραγματική απειλή ως μέσος box-to-box. Η πιο άμεση σύγκριση στην τρέχουσα ομάδα θα ήταν με τον Φέντε Βαλβέρδε, τον Ουρουγουανό μέσο που έκανε το ίδιο ταξίδι με τον Παζ, για να κάνει το ντεμπούτο του για την πρώτη ομάδα. Επιπλέον, έχει φορέσει το εθνόσημο στην U-20 στο περίφημο τουρνουά της Τουλόν. Ήταν στην αρχική λίστα προεπιλογής –στους 48- του Λιονέλ Σκαλόνι για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Έχει ήδη και την σχετική γνωριμία με τον Λιονέλ Μέσι που προφανώς και παίζει τον ρόλο της. Ακόμη όμως ο λογαριασμός είναι… άδειος. Άρα οι Ισπανοί έχουν σταθερά τις δικές τους πιθανότητες.

«Ο Νίκο Παζ έχει τη δυνατότητα να παίξει στην πρώτη ομάδα», σκέφτηκε ο Κάρλο Αντσελότι το καλοκαίρι. «Τα πάει πολύ καλά με τον Αρμπελόα και τις φορές που χρησιμοποιήθηκε από τον Ραούλ τα πήγε πολύ καλά και στην δεύτερη ομάδα», τόνισε στη συνέχεια ο Ιταλός.

Εξωπραγματικά νούμερα για έναν 19χρονο

Αν και προτιμά να παίζει στα δεξιά, είναι αριστεροπόδαρος και του αρέσει να κόβει μέσα και να παράγει προσπάθειες στο τέρμα από απόσταση με το δυνατό του πόδι. Το σουτ του από απόσταση είναι εντυπωσιακό και τον βοήθησε να πετύχει πέντε γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια για την δεύτερη ομάδα της Ρεάλ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Έχει επίσης εντυπωσιακό εύρος πασών, με μέσο όρο 0,23 αναμενόμενες ασίστ ανά 90 λεπτά αυτή τη σεζόν, με μέσο όρο 2,67 πάσες στο τελευταίο τρίτο ανά παιχνίδι. Προχωρά καλά τη μπάλα, είτε μέσω της διανομής του είτε μέσω της ντρίμπλας του, όπου οι 6,45 ντρίμπλες του ανά 90 είναι οι υψηλότερες στην δεύτερης ομάδα της Ρεάλ.

Οπως είναι λογικό δεν υπήρξε αμφιβολία ότι ο Νίκο Παζ ήταν έτοιμος να κάνει το βήμα στην πρώτη ομάδα. Μετά την πρώτη του προπόνηση με τους ανώτερους στην προετοιμασία το καλοκαίρι, ο Τόνι Κρόος είπε, «αυτό το αγόρι πρέπει να προπονείται μαζί μας κάθε μέρα γιατί είναι πολύ καλός!»

Το γκολ που θα θυμάται για όλη του τη ζωή

Κόντρα στη Νάπολι, ο Νίκο Παζ αγωνίστηκε για δεύτερη φορά με τη πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League και κατάφερε να πετύχει το παρθενικό του τέρμα. Ένα εκπληκτικό σουτ στο 84ο λεπτό της αναμέτρησης που δε βρήκε απάντηση από τον τερματοφύλακα των «παρτενοπέι». Ο νεαρός άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο προπονητής του και έβαλε τη σφραγίδα του στον αγώνα.

«Είναι ένα όνειρο. Δεν ξέρω τι ακριβώς έκανα, απλά σούταρα και έγινε, έχω χάσει το μυαλό μου. Η ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης είναι μία από τις καλύτερες του κόσμου αν όχι η καλύτερη. Είμαι πολύ, πολύ περήφανος» ανέφερε ο 19χρονος Αργεντινός μετά το τέλος του αγώνα.

Ροντρίγκο: «Δεν μπορώ να πω τι έγινε με τον Μέσι, δεν με αφήνει η Ρεάλ» (vid)
CHAMPIONS LEAGUE

09:35 - 30.11.2023

Ροντρίγκο: «Δεν μπορώ να πω τι έγινε με τον Μέσι, δεν με αφήνει η Ρεάλ» (vid)

Ο Ροντρίγκο κλήθηκε να μιλήσει για τη διαμάχη που είχε με τον Λιονέλ Μέσι, πριν από μερικές ημέρες στον αγώνα της Βραζιλίας με την Αργεντινή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Αντσελότι τον αγκάλιασε θερμά μετά τη λήξη του χρόνου και επαίνεσε ξανά τον νεαρό μεσοεπιθετικό στη συνέντευξη Τύπου του. «Ο Νίκο έφερε, σε μια στιγμή δυσκολίας, αυτό που όλοι περίμεναν», είπε ο Ιταλός. «Για αυτόν, είναι μια ξεχωριστή βραδιά. Είναι παίκτης για το μέλλον της Ρεάλ Μαδρίτης. Έχει όλα τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας παίκτης της ομάδας της Ρεάλ Μαδρίτης». Η Αργεντινή απολαμβάνει ήδη την Παζ. Το επόμενο κεφάλαιο του με τη Μαδρίτη μόλις ξεκινά.