Υπόθεση «Σαντιάγο Μπερναμπέου»: Πότε κλείνει η οροφή του γηπέδου και ποιος το αποφασίζει! (vids)

Σαντιάγο Μπερναμπέου

Υπόθεση «Σαντιάγο Μπερναμπέου»: Πότε κλείνει η οροφή του γηπέδου και ποιος το αποφασίζει! (vids)

Κώστας Τόπας 14:43 - 18.09.2023 / Ανανεώθηκε: 14:47 - 18.09.2023

Το ανακαινισμένο πλέον «Σαντιάγο Μπερναμπέου» δίνει τη δυνατότητα στην Ρεάλ να έχει κινούμενη οροφή που θα κλείνει το γήπεδο από πάνω. Ο μηχανισμός που έχει εγκατασταθεί κερδίζει ήδη τις εντυπώσεις αλλά το θέμα είναι πότε θα αποφασίζεται να κλείνει η οροφή κι από ποιον.

Η νέα αναδιπλούμενη οροφή του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα του ανακαινισμένου γηπέδου της Ρεάλ Μαδρίτης. Το περίπλοκο αρχιτεκτονικό πλαίσιο κάνει κάθε οπαδό των «μερένχες» να σηκώνει το κεφάλι του ψηλά για να δει το μεγάλο κατόρθωμα του έργου του Φλορεντίνο Πέρεθ. 

Εκτός από αυτό μετά την ανακαίνιση υπάρχει και η αύξηση της χωρητικότητας του γηπέδου κατά 4.000 θέσεις. Ωστόσο, η πολύ μεγάλη αλλαγή στο σπίτι της ομάδας του Κάρλο Αντσελότι είναι όπως προαναφέραμε η νέα αποσπώμενη οροφή, που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στους αγώνες. 

Κόντρα στη Χετάφε, η Ρεάλ αποφάσισε να κλείσει την οροφή, λόγω των βροχερών καιρικών συνθηκών και εκμεταλλευόμενη την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Την Κυριακή (17/09) κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ ο αγώνας έγινε υπό ανοιχτή στέγη. Γιατί όμως οι Μαδριλένοι αποφάσισαν να παίξουν έναν αγώνα με κλειστή την οροφή και με ανοικτή σε άλλο ματς;  Ποιοι είναι οι κανονισμοί της La Liga για αυτές τις περιπτώσεις και ποιοι της UEFA;

Στη La Liga, η Ρεάλ αποφασίζει

Στο ισπανικό πρωτάθλημα δεν υπάρχει κανένας κανονισμός αυτός καθαυτός εντός των κανονισμών που οριοθετεί τη χρήση της οροφής του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», οπότε σε αυτή την περίπτωση όλα εξαρτώνται από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο σύλλογος του Φλορεντίνο Πέρεθ αποφασίζει εάν θέλει ή όχι να χρησιμοποιήσει την ανασυρόμενη οροφή. Το μόνο που δεν επιτρέπει η LaLiga είναι να αλλάξουν οι συνθήκες του αγώνα στη μέση του αγώνα. 

Δηλαδή, αν αποφασίσουν να στεγάσουν το «Μπερναμπέου» σε έναν αγώνα, δεν θα μπορούν να το ανοίξουν στο ημίχρονο και το αντίστροφο. Η αναμέτρηση αρχίζει και τελειώνει με τους ίδιους όρους.

Στην UEFA όλα είναι διαφορετικά

Ωστόσο, στην UEFA όλα είναι διαφορετικά  Αρχικά, στους κανονισμούς της υπάρχει ένα άρθρο αφιερωμένο στην οροφή των γηπέδων εάν έχουν αναδιπλούμενη οροφή. Το άρθρο 32 αναφέρει ότι «ο εκπρόσωπος του αγώνα της UEFA, μετά από συνεννόηση με τον διαιτητή, αποφασίζει εάν η αναδιπλούμενη οροφή του γηπέδου θα είναι ανοιχτή ή κλειστή κατά τη διάρκεια του αγώνα». Αυτό θα ανακοινωθεί στη συνάντηση οργάνωσης της αναμέτρησης, αν και μπορεί να τροποποιήσει την απόφασή του πριν από την έναρξη αυτής.

Ομοίως, και σε αντίθεση με τη LaLiga, η οροφή μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου . Σε αυτήν την περίπτωση, ο διαιτητής είναι αυτός που έχει την εξουσία να διατάξει το κλείσιμό της «με την επιφύλαξη της ισχύουσας νομοθεσίας που εκδίδεται από αρμόδια κρατική αρχή. Αυτή η απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο εάν ο καιρός επιδεινωθεί σοβαρά«.