Η ανακαίνιση του Μπερναμπέου θα φτάσει τα 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ
i

©PrtScr

Η ανακαίνιση του Μπερναμπέου θα φτάσει τα 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ

Στέλιος Βαρδάκης 15:24 - 26.03.2024

Το αστρονομικό ποσό των 1,76 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να φτάσει το συνολικό κόστος της ανακαίνισης του θρυλικού γηπέδου της Ρεάλ Μαδρίτης, Σαντιάγκο Μπερναμπέου.

Το κόστος ανακαίνισης του γηπέδου Σαντιάγκο Μπερναμπέου ανέρχεται πλέον σε 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως προκύπτει από τους ενδιάμεσους λογαριασμούς της Ρεάλ Μαδρίτης για τη σεζόν 2023-24.

Το γήπεδο αναμένεται να αποπληρωθεί μέχρι το 2053, με το μέσο ετήσιο κόστος να ανέρχεται στα 66 εκατομμύρια ευρώ.

Το κόστος της ανακαίνισης αν αφαιρεθούν οι τόκοι είναι στα 1,17 δισ. ευρώ, αλλά επειδή αυτό περιλαμβάνει τρία ξεχωριστά δάνεια, το καθένα με διαφορετικό επιτόκιο, το συνολικό ποσό φτάνει στα 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Μαδριλένοι εξοφλούν σήμερα μόνο τους τόκους του δεύτερου και του τρίτου δανείου, οπότε το ετήσιο κόστος αποπληρωμής τους αυτή τη στιγμή, είναι λιγότερο από τα 66 εκατ. ευρώ.

Η Ρεάλ έλαβε το 2019 ένα δάνειο ύψους 575 εκατ. ευρώ, με σταθερό επιτόκιο 2,5% πληρωτέο σε 30 χρόνια και περίοδο χάριτος τριών ετών. Η πλήρης αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2027. Το σταθερό ετήσιο κόστος του συγκεκριμένου δανείου θα είναι στα 29,5 εκατ. ευρώ.

Ένα δεύτερο δάνειο ύψους 225 εκατ. ευρώ λήφθηκε το 2021, εν μέρει για να χρηματοδοτηθούν εργασίες για ένα νέο αναδιπλούμενο χλοοτάπητα που δεν αποτελούσε μέρος του αρχικού σχεδιασμού. Αυτό έχει σταθερό επιτόκιο 1,53% που πρέπει να καταβληθεί σε 27 χρόνια, με τριετή περίοδο χάριτος, οπότε η πλήρης αποπληρωμή θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024. Το σταθερό ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 10,5 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο δάνειο λήφθηκε τον Οκτώβριο του 2023 λόγω αύξησης του κόστους των υλικών. Είναι ύψους 370 εκατ. ευρώ, έχει 30ετή περίοδο αποπληρωμής, αλλά το επιτόκιο δεν έχει προσδιοριστεί. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό κόστος του γηπέδου θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτό το τρίτο δάνειο έχει σταθερό ετήσιο κόστος 26 εκατ. ευρώ.

Τα δύο πρώτα δάνεια χορηγήθηκαν με επιτόκια που θεωρήθηκαν ευνοϊκά από τους εμπειρογνώμονες του κλάδου αλλά το επιτόκιο για το νέο αυτό δάνειο θα είναι πιθανότατα υψηλότερο λόγω των συνθηκών της αγοράς.

Παλαίμαχος τερματοφύλακας ξέσπασε κατά του Βινίσιους: «Το ποδόσφαιρο είναι για άντρες»
LA LIGA

13:53 - 26.03.2024

Παλαίμαχος τερματοφύλακας ξέσπασε κατά του Βινίσιους: «Το ποδόσφαιρο είναι για άντρες»

Η αντίδραση και τα δάκρυα του Βινίσιους, δεν άρεσαν καθόλου στον πρώην τερματοφύλακα της Παραγουάης και του Στρασβούργου, Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ, ο οποίος ζήτησε από τον Βραζιλιάνο να συμπεριφερθεί σαν «άντρας».

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των μελών, ο πρόεδρος του συλλόγου Φλορεντίνο Πέρεθ, διαβεβαίωσε τα μέλη ότι το ετήσιο κόστος «θα είναι λιγότερο από το μισό των ετήσιων κερδών που σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε μετά την ολοκλήρωση των έργων».

Οι εργασίες για την ανάπλαση του γηπέδου ξεκίνησαν το 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη. Τα επίσημα εγκαίνια προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν μεταξύ τέλους Μαΐου και αρχών Ιουνίου. Αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι το τέλος του 2023, αλλά αυτό πήρε παράταση.

Χάρη στον αναδιπλούμενο χλοοτάπητα και τα περαιτέρω έργα αναβάθμισης του γηπέδου, η Ρεάλ αναμένει να φέρει περισσότερα έσοδα από τη φιλοξενία άλλων αθλητικών εκδηλώσεων. Τον περασμένο μήνα επιβεβαιώθηκε ότι το γήπεδο πρόκειται να φιλοξενήσει έναν αγώνα του NFL στην κανονική περίοδο το 2025. Η συμφωνία με το NFL δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει τη δυνατότητα διεξαγωγής περισσότερων αγώνων τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.