Ο Μπέλιγχαμ, οι τραυματισμοί και η νέα εποχή: Πως ο Αντσελότι έκανε πρωταθλήτρια την Ρεάλ σε μία «χαμένη» σεζόν

Ρεάλ Μαδρίτης

i

©Photo by Denis Doyle/Getty Images) (Photo by Denis Doyle/Getty Images/Ideal Images

Ο Μπέλιγχαμ, οι τραυματισμοί και η νέα εποχή: Πως ο Αντσελότι έκανε πρωταθλήτρια την Ρεάλ σε μία «χαμένη» σεζόν

Κώστας Τόπας 12:47 - 05.05.2024 / Ανανεώθηκε: 17:17 - 18.05.2024

Η μεταγραφή του Τζουντ Μπέλιγχαμ και η συμβολή του στα γκολ. Οι ασταμάτητοι τραυματισμοί που τελικά δεν κόστισαν στην Ρεάλ και η έξυπνη διαχείριση του Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του 36ου πρωταθλήματος στην ιστορία της.

Πέρυσι το καλοκαίρι, τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά στη Μαδρίτη. Ο Καρίμ Μπενζεμά, ένας ποδοσφαιριστής σημείο αναφορά για την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι, ανακοίνωσε ξαφνικά ότι σχεδίαζε να αποχωρήσει από τον σύλλογο. Εν τω μεταξύ, ο υποτιθέμενος μακροπρόθεσμος αντικαταστάτης του, ο Κιλιάν Εμπαπέ, επέλεξε να παραμείνει στην Παρί Σεν Ζερμέν για τουλάχιστον μία ακόμη σεζόν.

Ακόμη και με μια ματιά, η ομάδα φαινόταν να περπατάει σε τεντωμένο σκοινί, χωρίς αξιόπιστο κεντρικό επιθετικό και πάρα πολλούς κεντρικούς χαφ, ενώ οι «βετεράνοι» Τόνι Κρόος και Λούκα Μόντριτς γερνούσαν και ξεπερνούσαν τα καλύτερά τους. Και για να χειροτερέψουν τα πράγματα, η Ρεάλ έπρεπε να ανατρέψει την Μπαρτσελόνα, η οποία κέρδισε τον τίτλο το 2023 και δεν πιέστηκε ποτέ πραγματικά από τους Μαδριλένους.

Έριξε (ξανά) τεσσάρα στην Μπαρτσελόνα η Χιρόνα και χάρισε... μία ώρα αρχύτερα το πρωτάθλημα στη Ρεάλ!
LA LIGA

21:31 - 04.05.2024

Έριξε (ξανά) τεσσάρα στην Μπαρτσελόνα η Χιρόνα και χάρισε... μία ώρα αρχύτερα το πρωτάθλημα στη Ρεάλ!

Η καταιγιστική Χιρόνα με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Πόρτου, που ήρθε από τον πάγκο, «πάτησε» την Μπαρτσελόνα με 4-2 στο «Μοντιλίβι» και... κλείδωσε το εισιτήριο για το Champions League. Πρωταθλήτρια Ισπανίας -και μαθηματικά πλέον η Ρεάλ- μετά από αυτή τη νίκη της ομάδας του Μίτσελ.

Ενα χρόνο μετά και τα πράγματα φαίνονται εντυπωσιακά διαφορετικά. Η Ρεάλ κατέκτησε τη La Liga αφού άνοιξε διψήφιο προβάδισμα στην κορυφή. Όλα αυτά ισοδυναμούν με μια από τις καλύτερες δουλειές του Αντσελότι στην τεχνική ηγεσία, τη σύνθεση και την εφαρμογή μιας ομάδας γεμάτη ταλέντο, αλλά χωρίς σαφήνεια. Μια ομάδα που έχει γίνει μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

Hey Jude

Τζουντ Μπέλιγχαμ ©Photo by Visionhaus/Getty Images/Ideal Images

Φυσικά, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να μην επιτευχθούν χάρη στην σημαντική παρουσία του Τζουντ Μπέλιγχαμ. Η εξέλιξη του Άγγλου μέσου στη Μαδρίτη ήταν ταχεία και δεν εξέπληξε κανέναν από την διοίκηση των «μερέχνες» μιας και ήξερα που έβαλαν τα λεφτά τους. Υπήρχε πάντα η πιθανότητα ένας πολύ καλός παίκτης να γίνει κορυφαίος παίκτης σε μια κορυφαία ομάδα, αλλά είναι η ταχύτητα με την οποία συνέβη αυτό που λίγοι θα περίμεναν.

Ο Μπέλιγχαμ ήταν ένας έξυπνος επιθετικός μέσος όταν έφτασε στην ισπανική πρωτεύουσα, αλλά ο Αντσελότι άλλαξε γρήγορα τη θέση του, αναθέτοντας στον Άγγλο να παίξει ως «ψευτοεννιάρι», ενορχηστρώνοντας την επίθεση ενώ παράλληλα έκανε πολλά τρεξίματα στην περιοχή για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Το αποτέλεσμα, φυσικά, ήταν να πραγματοποιήσει μια σεζόν που τον έχει κάνει βασικό υποψήφιο για τη Χρυσή Μπάλα. Ο Μπέλιγχαμ έχει την ευκαιρία να τελειώσει τη σεζόν ως ο πρώτος σκόρερ της La Liga, και χάρη στις επιδόσεις του οι Μαδριλένοι έχουν σφραγίσει το πρωτάθλημα, ενώ είναι επίσης φαβορί για να κατακτήσουν και το Champions League.

Η έξυπνη τακτική του Αντσελότι

Πώς παίρνεις μια ομάδα χωρίς κεντρικό επιθετικό και την κάνεις κυρίαρχη δύναμη στο σκοράρισμα; Αυτό δεν είναι μια νέα έννοια. Ομάδες χωρίς ξεκάθαρο φορ έχουν καταφέρει να σκοράρουν πολλά γκολ στο παρελθόν.

Ο Αντσελότι, όμως, τα έχει καταλάβει όλα. Ο Μπέλιγχαμ είναι το κεντρικό κομμάτι, φυσικά, αλλά η διαμόρφωση γύρω του είναι εξίσου σημαντική. Ο Ιταλός αναπτύσσει μια καλά ισορροπημένη τριάδα στη μεσαία γραμμή, ωθώντας τον Φεντερίκο Βαλβέρδε πίσω σε έναν βαθύτερο ρόλο και αναθέτοντάς του να καλύψει εκτάσεις χώρου στις κεντρικές περιοχές. Τα πόδια του αφήνουν χώρο στον Τόνι Κρόος να κάνει παιχνίδι και να υπαγορεύει το ρυθμό. Συνήθως συνοδεύεται από έναν από τους Ορελιέν Τσουαμενί ή Εντουάρντο Καμαβινγκά για επιπλέον σταθερότητα.

Μπροστά από τον Μπέλιγχαμ, ο Βινίσιους Τζούνιορ και ο Ροντρίγκο έχουν αναπτυχθεί ως επιθετικοί στα «φτερά» της επίθεσης, οι οποίοι μπορούν να αλλάζουν θέσεις στο γήπεδο και να δημιουργούν προβλήματα σε αντίπαλες άμυνες. Το αποτέλεσμα είναι μια καλά ισορροπημένη ομάδα, με αρκετή δύναμη στη μεσαία γραμμή για να κάθεται όταν χρειάζεται και επαρκή ρυθμό για να πετύχει έγκαιρα γκολ.

Αντιμετώπιση τραυματισμών

Κουρτουά © Intime

Στη Ρεάλ υπήρχε λόγος να πιστεύουν ότι η σεζόν μπορεί να έχει ήδη τελειώσει μετά από την πρώτη αγωνιστική. Λιγότερο από 72 ώρες πριν από την έναρξη της La Liga ο Τιμπό Κουρτουά υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και ουσιαστικά τελείωσε και η σεζόν για τον ίδιο. Ο Βέλγος επέστρεψε αυτό το Σάββατο (04/05) κόντρα στη Κάντιθ. Την επόμενη αγωνιστική, ο Έντερ Μιλιτάο υπέστη τον ίδιο ακριβώς τραυματισμό, αφήνοντας τη Ρεάλ χωρίς τον αρχικό τερματοφύλακα και τον καλύτερο σέντερ μπακ της.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Τσουαμενί τραυματίστηκε επίσης Στη συνέχεια, ο Μπέλιγχαμ υπέστη ένα σοβαρό διάστρεμμα στον αστράγαλο. Ο Βινίσιους και ο Καρβαχάλ, επίσης, ήταν στα «πιτς» για ένα διάστημα, ενώ ο Νταβίντ Αλάμπα υπέστη επίσης τραυματισμό στο γόνατο στο τέλος της σεζόν.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έχει πραγματικά σημασία. Η διαχείριση της Ρεάλ έγινε προσεκτικά σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, και παρόλο που οι απώλειες σε ορισμένους τομείς ήταν σίγουρα αισθητές, τα αποτελέσματα συνέχισαν να έρχονται.

Η νέα εποχή

Το τρομακτικό κομμάτι είναι ότι αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Ο Αντσελότι υπέγραψε νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στον σύλλογο τουλάχιστον μέχρι το 2026, τερματίζοντας τις εικασίες ότι θα μπορούσε να αναλάβει τη Βραζιλία ήδη από τον Ιούνιο. Και τα επόμενα δύο χρόνια θα σηματοδοτηθούν από ένα κύμα νέων ταλέντων που φτάνουν στην ισπανική πρωτεύουσα.

Ο Εμπαπέ είναι φυσικά το αποκορύφωμα, ο αρχηγός της Γαλλίας, αλλά σφραγίζει μια τεράστια και πολυαναμενόμενη μεταγραφή στη Ρεάλ. Ο Έντρικ θα τον ακολουθήσει, με τον συναρπαστικό νεαρό της Παλμέιρας να είναι ο επόμενος μεγάλος επιθετικός σε μια μεγάλη σειρά βραζιλιάνικων λαμπρών ποδοσφαιριστών.

Και μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι. Ο Αλφόνσο Ντέιβις, εκτός εύνοιας και σχεδόν εκτός συμβολαίου με την Μπάγερν Μονάχου, έχει συνδεθεί με την Ρεάλ. Η φήμη για μια κίνηση για τον Ρις Τζέιμς της Τσέλσι δεν σβήνει ποτέ. Αυτή θα έπρεπε να ήταν μια κακή σεζόν στη Μαδρίτη. Αντίθετα, φαίνεται να είναι η αρχή μιας ένδοξης νέας εποχής.