Το προφίλ του Σαμί Τλεμκανί που φέρνει η ΑΕΚ ως ελεύθερο από την Τσέλσι

Σαμί Τλεμκανί

i

©printscreen

Το προφίλ του Σαμί Τλεμκανί που φέρνει η ΑΕΚ ως ελεύθερο από την Τσέλσι

Κωνσταντίνος Ζήκος 12:18 - 27.07.2023 / Ανανεώθηκε: 12:21 - 27.07.2023

Η ΑΕΚ φέρνει τον 19χρονο τερματοφύλακα Σαμί Τλεμκανί που αγωνιζόταν στην Κ-21 της Τσέλσι, με τον παίκτη να προορίζεται αρχικά για την ΑΕΚ Β' ,αλλά θα αποτελεί και τον τρίτο τερματοφύλακα της πρώτης ομάδας

Σε μία απρόσμενη κίνηση προέβη η Ένωση που φαίνεται να κλείνει την υπόθεση του τρίτου τερματοφύλακα της ομάδας. Οι φήμες που κυκλοφορούσαν για την απόκτηση ενός ακόμα παίκτη στη συγκεκριμένη θέση μετουσιώνονται πλέον σε πράξη, λύνοντας κάπως έτσι και η απορία στο αιωρούμενο δίλημμα για το αν ο ποδοσφαιριστής που θα ενίσχυε την ομάδα θα ήταν ένας έμπειρος για να βοηθήσει τους Στάνκοβιτς και Αθανασιάδη ή αν θα συνέβαινε το αντίθετο με την έλευση ενός νεαρού και εξελίξιμου, μετατρέποντας τον σε «μαθητή» των δύο πρώτων στην ιεραρχία του Ματίας Αλμέϊδα.

Το προφίλ του παίκτη

Ο Σαμί γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 2004, στην Γαλλία από Αλγερινό πατέρα και Μαροκινή μητέρα. Τα πρώτα του σημαντικά ποδοσφαιρικά βήματα πραγματοποιήθηκαν με την φανέλα της Ουνιόν Σπορτίβ Κρετέιγ-Λουζιτανός μέχρι την μετακίνηση του στη Paris FC σε ηλικία 14 ετών. Στο Παρίσι έμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 προλαβαίνοντας να δείξει το πλούσιο ταλέντο του, προσελκύοντας τα βλέμματα διάφορων κορυφαίων ομάδων. 

Την υπογραφή του απέσπασε εν τέλει η Τσέλσι, δαπανώντας σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ για να τον φέρει στο Λονδίνο. Η συνέχεια δεν αποδείχτηκε ανάλογη των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει και έτσι τον Φεβρουάριο του 2022 παραχωρήθηκε δανεικός στην Merstham που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Isthmian League. Πρόκειται για  ένα περιφερειακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που καλύπτει το Μεγάλο Λονδίνο, την Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Αγγλία, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως ημιεπαγγελματικοί σύλλογοι.

Όσον αφορά την πορεία του στις εθνικές ομάδες, αυτή αποδείχτηκε αρκετά επεισοδιακή και ανατρεπτική. Σε πρώτη φάση, κλήθηκε στην Εθνική ομάδα της Γαλλίας Κ-16, τον Νοέμβριο του 2019. Ενόψει όμως του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής U-17 2021, το οποίο ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19 , υποσχέθηκε την επιλογή του Μαρόκο αντί της Αλγερίας. Αυτή η επιλογή ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο όταν τον Σεπτέμβριο του 2021 έλαβε μια αιφνιδιαστική κλήση από το Μαρόκο, ενόψει των προκριματικών αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Παρά το γεγονός ότι ο Τλεμκανί εξέφρασε αρχικά την περηφάνια του που εκπροσωπούσε το Μαρόκο, ο πατέρας του είπε σε μια συνέντευξη τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι είχε την επιθυμία να εκπροσωπήσει την Αλγερία σε διεθνές επίπεδο, αλλά δεν είχε ακόμη λάβει ενημέρωση από την Αλγερινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Τον Φεβρουάριο του 2023, ο Τλεμκανί έλαβε την οριστική απόφαση να εκπροσωπήσει την Αλγερία, δίνοντας τέλος στις αλλαγές στάσης που παρουσίαζε.