Σοκ με Ετό: Κατηγορείται για συμμετοχή σε στημένους αγώνες, σωματικές απειλές και υποκίνηση βίας

Σαμουέλ Ετό

Σοκ με Ετό: Κατηγορείται για συμμετοχή σε στημένους αγώνες, σωματικές απειλές και υποκίνηση βίας

Κώστας Τόπας 11:54 - 31.01.2024

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Καμερούν, πρώην αστέρας της Μπαρτσελόνα και της Ίντερ, Σαμουέλ Ετό κατηγορείται για στημένους αγώνες, σωματικές απειλές και υποκίνηση βίας.

Ο Σαμουέλ Ετό είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της Αφρικής. Η λαμπερή του καριέρα περιελάμβανε δύο τίτλους Κυπέλλου Εθνών Αφρικής με το Καμερούν και τέσσερα βραβεία Αφρικανού παίκτη της χρονιάς, καθώς και πρωταθλήματα Champions League , Ισπανία και Ιταλία με τη Μπαρτσελόνα και την Ίντερ.

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Καμερούν παρευρέθηκε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής και πανηγύρισε έξαλλα την πρόκριση της χώρα τους στα νοκ άουτ της διοργάνωσης. Ωστόσο, τα πράγματα για τον Ετό όσο είναι στον προεδρικό θώκο του Καμερούν δεν ήταν πάντα ρόδινα. Τον Ιούνιο του 2022, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 22 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 1,4 εκατομμυρίων λιρών αφού ομολόγησε την ενοχή του σε κατηγορία φορολογικής απάτης που συνδέεται με τα δικαιώματα εικόνας του όταν έπαιζε στην Ισπανία.

Τον Μάιο του 2023, ανακοίνωσε ότι ήταν «υπερήφανος» που έγινε πρεσβευτής εταιρείας τυχερών παιχνιδιών παρά τον κώδικα δεοντολογίας της FIFA του παγκόσμιου κυβερνώντος οργανισμού του ποδοσφαίρου που απαγορεύει στους «αξιωματούχους» να συμμετέχουν «άμεσα ή έμμεσα» σε στοιχήματα ή να έχουν οποιαδήποτε τέτοια ένωση , με ανώτατη ποινή τριετούς αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με το «Athletic» υπάρχουν μηνύματα, email, επιστολές και ηχογραφήσεις που ένα πρώην στέλεχος του Καμερούν ισχυρίζεται ότι ο Ετό μαζί με άλλα άτομα συμμετείχαν σε στήσιμο αγώνων, κατάχρηση εξουσίας, σωματικές απειλές, υποκίνηση βίας και διάδοση ψευδών πληροφοριών στο Καμερούν.

Ο φάκελος στάλθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA τον Ιούλιο από τον πρώην αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Καμερούν και διερευνάται επίσης από την αφρικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

var disqus_config = function () { this.callbacks.onNewComment = [function(comment) { trackCommentGA4(comment); }]; }; (function() { var d = document, s = d.createElement('script'); s.src = 'https://www-sportal-gr.disqus.com/embed.js'; s.setAttribute('data-timestamp', +new Date()); (d.head || d.body).appendChild(s); })(); function trackCommentGA4(comment) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ event: 'submit_comment', form_state: 'success', method: 'cms' }); }