Αλ Χιλάλ, Αλ Νασρ, Ιτιχάντ και όχι μόνο: Ποιες είναι οι super-teams που δημιουργήθηκαν στη Σαουδική Αραβία

Καρίμ Μπενζεμά, Σεργκέι Μιλίνκοβιτς Σάβιτς και Σαντιό Μανέ

Αλ Χιλάλ, Αλ Νασρ, Ιτιχάντ και όχι μόνο: Ποιες είναι οι super-teams που δημιουργήθηκαν στη Σαουδική Αραβία

Ορέστης Καδδάς 14:30 - 02.08.2023 / Ανανεώθηκε: 15:42 - 02.08.2023

Η Σαουδική Αραβία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με τον έναν μετά τον άλλον τους ποδοσφαιρικούς αστέρες της Ευρώπης να πηγαίνουν στην Αραβική Χερσόνησο.

Πριν μερικά χρόνια στο άκουσμα της Σαουδικής Αραβίας, σε ποδοσφαιρικό πλαίσιο, αυτό που μας ερχόταν στο μυαλό ήταν ομάδες στις οποίες πήγαιναν παίκτες στα τελειώματά τους προκειμένου να καρπωθούν ένα τελευταίο παχυλό συμβόλαιο πριν σταματήσουν το ποδόσφαιρο. Την αρχή την έκανε τον περασμένο χειμώνα ο Κριστιάνο Ρονάλντο πηγαίνοντας στην Αλ Νασρ, ο οποίος όμως βρίσκεται πλέον στη «δύση» της λαμπρής καριέρας του, οπότε η κίνηση αυτή από μόνη της δεν σόκαρε πάρα πολλούς. Δεν επρόκειτο όμως για ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς οι Σαουδάραβες έχουν πλάνο, τουλάχιστον δεκαετίας που θα τους κάνει πρωταγωνιστές στο ποδοσφαιρικό και όχι μόνο στερέωμα.

Απώτερος σκοπός η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρωταρχικός στόχος ήταν αυτό του 2030 σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, ωστόσο τελικά οι τρεις χώρες απέσυραν την πρότασή τους, καθώς θωρήθηκε ότι η προσφορά που υπέβαλαν η Ισπανία με την Πορτογαλία και το Μαρόκο είναι το ξεκάθαρο φαβορί. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος, καθώς η κοινή γνώμη για τη χώρα δεν είναι θετική εξαιτίας του καθεστώτος. Αυτό γιατί είναι είναι υπεύθυνο μεταξύ άλλων και για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά και για την καταπάτηση και την ανυπαρξία των δικαιωμάτων των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Και ο καλύτερος τρόπος είναι το λεγόμενο sportwashing, καθώς θεωρούν, μάλλον σωστά, ότι ο κόσμος θα δει με άλλο «μάτι» μια χώρα στην οποία αγωνίζονται οι αγαπημένοι του παίκτες. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν κάνει και στον κόσμο του γκολφ, αλλά ας μένουμε στα του ποδοσφαίρου. Με αυτό το σκεπτικό έγινε η αγορά της Νιουκάστλ, με το ίδιο γίνονται και οι μεταγραφές των τεσσάρων ομάδων που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας. Της Αλ Χιλάλ, της Αλ Νασρ, της Αλ Ιτιχάντ και της Αλ Αχλί, οι οποίες κατά 75% ανήκουν στο Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων (Public Investment Fund) το οποίο, όπως και τα περισσότερα πράγματα περνάει από τα ματωμένα χέρια του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Την πεντάδα συμπληρώνει ο «φτωχός» συγγενής, όσο μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο για ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, η Αλ Ετιφάκ. Ποιες είναι όμως οι μεταγραφικές κινήσεις που έχουν γίνει προς αυτόν τον σκοπό και από ποιες ομάδες έχουν γίνει;

Αλ Χιλάλ η κορυφαία

Η ομάδα με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία αυτή τη στιγμή στη Σαουδική Αραβία είναι η Αλ Χιλάλ (163.55 εκατ. ευρώ). Προφανώς μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου τα δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει, ανάλογα με τα πλάνα των ομάδων για περισσότερες αγορές. Η Αλ Χιλάλ με βάση τους τίτλους της είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα της χώρας με συνολικά 18 τρόπαια. Κυπελλούχος την χρονιά μου μας πέρασε, κατέλαβε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα και ήταν η φιναλίστ του Champions League της Ασίας όπου και έχασε σε διπλούς τελικούς από την Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς από την Ιαπωνία. Την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ασίας την έχει κατακτήσει 4 φορές κάτι που την κάνει πολυνίκη του θεσμού.

Δύσκολα θα περάσει μέρα που δεν θα συνδεθεί κάποιος παίκτης με την ομάδα από το Ριάντ. Ήδη οι Ρούμπεν Νέβες, Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Μάλκομ και Καλιντού Κουλιμπαλί έχουν εγκαταλείψει την Ευρώπη για χάρη της και έπεται συνέχεια. Για τους τέσσερις έχει ξοδέψει 163 εκατομμύρια ευρώ με τα περισσότερα (55 εκατ.) να πηγαίνουν στον Πορτογάλο μέσο της Γουλβς. Εκεί βρήκαν τους Μούσα Μαρέγκα και Άντριαν Καρίγιο, ενώ απόχώρησε πριν μερικές εβδομάδες Όντιον Ιγκάλο. Προπονητής της είναι ο έμπειρος Ζόρζε Ζεσούς, που άφησε τη Φενέρμπαχτσέ. Στο ραντάρ της βρίσκονται παίκτες όπως οι Βίκτορ Όσιμεν, Μάρκο Βεράτι, Αλεξάντερ Μίτροβιτς και φυσικά ο Κιλιάν Εμπαπέ, που για την ώρα μοιάζει να έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να πάει σε αυτό το στάδιο της καριέρας του στη Σαουδική Αραβία.

Οι κορυφαίοι της Αλ Χιλάλ

1. Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς
2, Ρούμπεν Νέβες
3, Μάλκομ
4. Καλιντού Κουλιμπαλί

Προπονητής: Ζόρζε Ζέσους

Η Αλ Νασρ του Κριστιάνο

Το όνομα Αλ Νασρ ίσως είναι αυτό που ξέρουμε καλύτερα από όλα στην Ευρώπη και αυτό χάρη στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος σούπερ-σταρ το χειμώνα που μας πέρασε επέλεξε να πάει σε ηλικία 38 ετών στη Σαουδική Αραβία. Και άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Πέτυχε 14 γκολ αλλά δεν ήταν αρκετά για να δώσουν στην ομάδα του το πρωτάθλημα και έτσι έμεινε στη δεύτερη θέση, στο -5 πίσω από την πρωταθλήτρια Αλ Ιτιχάντ με αποτέλεσμα να μείνει στα 3 πρωταθλήματα. Έχει χρηματησηριακη αξια 152.98 εκατομμύρια ευρώ και στο ρόστερ της έχει προσθέσει αυτό το καλοκαίρι παίκτες όπως οι Σαντιό Μανέ, Άλεξ Τέλες, Μαρσέλο Μπρόζοβιτς αλλά και ο Σεκό Φοφανά της Λανς. Η πιο ακριβή της μεταγραφή ήταν αυτή του Σενεγαλέζου επιθετικου, για τον οποίο έδωσε 40 εκατομμυρια ευρώ στη Μπάγερν Μονάχου. Προπονητής της ο Λουίς Κάστρο, που άφησε την πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Βραζιλίας Μποταφόγκο του γνωστού μας Τικίνιο Σοάρες.

Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει για τους Σέρχιο Ράμος, Αντουάν Γκριεζμάν και Μαρκίνιος, οι οπόιοι αν έρθουν θα προστεθούν στους Νταβίντ Οσπίνα και Άντερσον Ταλίσκα που βρίσκονται περισσότερο καιρό στην ομάδα. Ο Ταλίσκα μάλιστα ήταν και πρώτος σκόρερ της ομάδας από το Ριάντ με 20 γκολ.

Οι κορυφαίοι της Αλ Νασρ

1. Κριστιάνο Ρονάλντο
2. Σαντιό Μανέ
3. Μαρσέλο Μπρόζοβιτς
4. Άλεξ Τέλες

Προπονητής: Λουίς Κάστρο

Αλ Ιτιχάντ η πρωταθλήτρια

Η Αλ Ιτιχάντ είναι η πρωταθλήτρια της προηγούμενης σεζόν και φροντίζει να το δείχνει με τις μεγάλες μεταγραφές που έχει πραγματοποιήσει. Η απόκτηση του Καρίμ Μπενζεμά, ελεύθερου από τη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν αυτή που μας έκανε μάλλον να καταλάβουμε πως κάτι μεγάλο ετοιμάζει αυτό το καλοκαίρι η Σαουδική Αραβία. Τον νικητη της Χρυσής Μπάλας ακολούθησαν οι Ενγκολό Καντέ, ο Ζότα της Σέλτικ και πριν λίγες μέρες ο Φαμπίνιο. Με αυτά και αυτά η ομάδα του Νούνο Εσπίριτο Σάντο έφτασε χρηματιστηριακή αξία 119.99 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κορυφαίοι της Αλ Ιτιχάντ

1. Καρίμ Μπενζεμά
2. Ενγκολό Καντέ
3. Φαμπίνιο

Προπονητής: Νούνο Εσπίριτο Σάντο

Η Αλ Αχλί που ανέβηκε

Ναι όσο περίεργο και εάν ακούγεται η Αλ Αχλί πέρυσι αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Σαουδικής Αραβίας, αφού ο σύλλογος από τη Τζέντα τη σεζόν 2021/2022 υποβιβάστηκε. Φέτος όμως σε αυτήν θα αγωνίζονται 3 πρωταθλητές Ευρώπης. Οι Ριάντ Μαχρέζ με τη Μάντσετσερ Σίτι. Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο με τη Λίβερπουλ. Και ο Εντουάρντ Μεντί με την Τσέλσι. Μαζί τους και ο Αλάν Σεν Μαξιμέν που άφησε την «αραβική» Νιουκάστλ για το ποσό των 27.20 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσφατα ανακοίνωσε για τη θέση του προπονητή τον ανερχόμενο Ματίας Γιάισλε από τη Σάλτσμπουργκ και έχει ακουστεί και για παίκτες όπως ο Σοφιάν Αμραμπάτ, αδελφό του Νορντίν της ΑΕΚ, αλλά και για τους Εμερίκ Λαπόρτ και Πιοτρ Ζιελίνσκι. Όποιος και να έρθει είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει τη χρηματιστηριακή της αξία από τα 95.08 εκατομμύρια ευρώ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Οι κορυφαίοι της Αλ Αχλί

1. Ριάντ Μαχρέζ
2. Ρομπέρτο Φιρμίνο
3. Εντουάρντ Μεντί
4. Αλάν Σεν Μαξιμέν

Προπονητής: Ματίας Γιάισλε

Η λίστα των «8» που ετοιμάζεται να επιβεβαιώσει την πιο... τρελή πρόβλεψη του Κριστιάνο!
REST OF THE WORLD

14:07 - 07.06.2023

Η λίστα των «8» που ετοιμάζεται να επιβεβαιώσει την πιο... τρελή πρόβλεψη του Κριστιάνο!

Πριν λίγες μέρες ο Κριστιάνο Ρονάλντο προέβλεψε πως θα ακολουθήσουν πολλοί τον δρόμο του. Η αρχή έγινε με τον Καρίμ Μπενζεμά. Και υπάρχουν κι άλλοι πρωτοκλασάτοι υποψήφιοι...

Η Αλ Ετιφάκ του Τζέραρντ

Όπως είπαμε πρόκειται για τον φτωχό συγγενή, αναλογικά με τις άλλες τέσσερις. Ωστόσο, αυτό δεν την έχει εμποδίσει να κάνει «θόρυβο» αυτό το καλοκαίρι. Η αρχή έγινε με την απόκτηση του Στίβεν Τζέραρντ, που έχει ακουστεί και για τον Ολυμπιακό και αυτός ήταν που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη μεταγραφή του αρχηγού της Λίβερπουλ, Τζόρνταν Χέντερσον. Τον διεθνή Άγγλο ακολούθησαν ο Μουσά Ντεμπελέ και ο Τζακ Χέντρι από τη Μπριζ.

Οι κορυφαίοι της Αλ Ετιφάκ
1. Τζόρνταν Χέντερσον
2. Μουσά Ντεμπελέ

Προπονητής: Στίβεν Τζέραρντ