Σφοδρές αντιδράσεις των οπαδών για την ευρωπαϊκή Super League
i

Rob Pinney/Getty Images/Ideal Images / © Intime

Σφοδρές αντιδράσεις των οπαδών για την ευρωπαϊκή Super League

Sportal newsroom 19:17 - 09.02.2023 / Ανανεώθηκε: 21:42 - 09.02.2023

Ως… κινούμενο ζόμπι χαρακτήρισε ο εκτελεστικός διευθυντής της FSA την ευρωπαϊκή Super League με αφορμή τη δημοσίευση νέων πλάνων για τη δημιουργία της.

Αντιδράσεις προκάλεσε ξανά τα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, με τον επικεφαλής της FSA (Football Supporters Association) να χαρακτηρίζει ως… ζόμπι τα πλάνα που παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης η εταιρία που καλείται να «τρέξει» το πρόζεκτ.

Η «A22 Sports Management» παρουσίασε το νέο πλάνο για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, μέλη της οποίας είναι ήδη η Ρεάλ η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους, με τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση να είναι πως στο τουρνουά, αν και όποτε διοργανωθεί, θα συμμετέχουν από 60 έως 80 ομάδες, ώστε να είναι πιο κοντά στο μοντέλο του Champions League το οποίο προσδοκά να… αντικαταστήσει.

Η European Super League επανέρχεται με νέα μορφή με 60-80 ομάδες για να αντικαταστήσει το Champions League!
CHAMPIONS LEAGUE

11:19 - 09.02.2023

Η European Super League επανέρχεται με νέα μορφή με 60-80 ομάδες για να αντικαταστήσει το Champions League!

Οι υπεύθυνοι της European Super League αποκάλυψαν ότι θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα έκδοση του έργου που κατέρρευσε πριν από δύο χρόνια κι επεξεργάζονται μια νέα μορφή που θα περιλαμβάνει 60 με 80 ομάδες από 12 χώρες.

Παρ’ όλα αυτά, ούτε το νέο μοτίβο βρήκε πολλούς υποστηρικτές ανάμεσα στους φιλάθλους, με τον εκτελεστικό διευθυντή της FSA, Κέβιν Μάιλς, να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η νέα τους ιδέα είναι να έχουν ανοιχτό ανταγωνισμό από το να εφαρμόσουν το πλάνο που είχαν στο μυαλό τους αρχικά για ένα ¨κλειστό μαγαζί¨, κάτι που είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από τους φιλάθλους. Βέβαια μια ανοιχτή διοργάνωση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ υπάρχει ήδη και ονομάζετε Champions League! Λένε πως ο διάλογος με τους φιλάθλους και τα ανεξάρτητα κλαμπ οπαδών είναι απαραίτητος. Η Ευρωπαϊκή Λίγκα… Ζόμπι περπατάει και αγνοεί ηθελημένα την περιφρόνηση που έχουν γι’ αυτήν οι οπαδοί σε όλη την ήπειρο»

Οι ευρωπαϊκές λίγκες είναι έκπληκτες από τη νέα άποψη του A22, που αναφέρεται σε μία ανοιχτή διαδικασία και τα αποτελέσματά της. Η Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών - ο φορέας που εκπροσωπεί επίσημα 40 επαγγελματικά πρωταθλήματα από 34 χώρες και συνολικά 1.092 συλλόγους σε όλη την Ευρώπη - δεν είχε ποτέ συνομιλίες ή διαβουλεύσεις με την Α22.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών υποστηρίζει πλήρως το τρέχον μοντέλο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συλλόγων, το οποίο βασίζεται σε μια δομή ανοιχτής πυραμίδας με προαγωγή και υποβιβασμό, από το αρχικό επίπεδο στο τοπικό επαγγελματικό επίπεδο, και όπου η κατάταξη για τα τουρνουά της UEFA βασίζεται στα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται σε εθνικό επίπεδο .

Αυτό το μοντέλο απέχει πολύ από το να «σπάσει» και δεν χρειάζεται διορθώσεις. 

Η ανακοίνωση της ECA: 

«Η ECA σημειώνει την τελευταία τοποθέτηση από την Α22 της εναλλακτικής πραγματικότητάς της. Ωστόσο, στον πραγματικό κόσμο, αυτή η ανακατασκευασμένη ιδέα ήδη έχει προταθεί, συζητηθεί και απορριφθεί πλήρως από όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου από το 2019. Αυτή είναι απλώς άλλη μια σκόπιμα παραποιημένη και παραπλανητική προσπάθεια αποσταθεροποίησης της εποικοδομητικής δουλειάς που πραγματοποιείται αυτήν τη στιγμή μεταξύ των πραγματικών φορέων του ποδοσφαίρου για να προχωρήσουν τα πράγματα προς το γενικό συμφέρον του ευρωπαϊκού διασυλλογικού παιχνιδιού. 

Ως ο μοναδικός οργανισμός που αναγνωρίζεται από τη FIFA και την UEFA που εκπροσωπεί συλλόγους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και ο μόνος φορέας μέσω του οποίου οι σύλλογοι έχουν πραγματική εκπροσώπηση στη λήψη αποφάσεων, η ECA επαναλαμβάνει τη μακροχρόνια αντίθεσή της στη European Super League και σε οποιοδήποτε αποσχιστικό σχέδιο. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος και θετική αλλαγή από την ECA σε συνεργασία με όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου –UEFA, FIFA και τις συνομοσπονδίες, εθνικές ομοσπονδίες, λίγκες, φιλάθλους, παίκτες και συλλόγους όλων των μεγεθών– που εργάζονται προς όφελος ολόκληρου του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού οικοσυστήματος. 

Από το 2024 περισσότεροι σύλλογοι από περισσότερες χώρες θα συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις ανδρών κάθε σεζόν, μεγεθύνοντας το πάθος για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και αυξάνοντας σημαντικά το ποσό των εσόδων που μοιράζονται. Αξιοσημείωτη πρόοδος μπορεί να παρατηρηθεί σε άλλες πτυχές του παιχνιδιού, από το ποδόσφαιρο γυναικών, τη νεολαία και την ανάπτυξη των ακαδημιών, τα οικονομικά, τη ρύθμισή τους έως τη βιωσιμότητα και τον κοινωνικό αντίκτυπο. Έτσι μοιάζει η πραγματική αλλαγή. 

Εμείς προχωρήσαμε, πότε θα κάνει το ίδιο η Α22;».

Το τι θα γίνει με την ευρωπαϊκή Super League εξαρτάται από την επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού η αρχική προσπάθεια δημιουργίας του τουρνουά ματαιώθηκε υπό την πίεση της FIFA και της UEFA, η Super League υπέβαλε αγωγές κατά των δύο οργανισμών σε δικαστήριο στη Μαδρίτη. Ωστόσο, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός του έτους.