Η πρώτη χώρα στα 30 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης κερδίζει τη μάχη για να αποτρέψει την εισαγωγή του VAR

VAR

i

©Intime

Η πρώτη χώρα στα 30 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης κερδίζει τη μάχη για να αποτρέψει την εισαγωγή του VAR

Κώστας Τόπας 08:23 - 26.04.2024

Ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έγινε το πρώτο από τα 30 κορυφαία τμήματα της UEFA που απέρριψε την εισαγωγή του VAR.

Για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς την εποχή πριν από την ύπαρξη των βοηθών διαιτητών βίντεο (VAR). Το ίδιο ισχύει και στην Premier League. Από την εισαγωγή του VAR στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας τη σεζόν 2019-20, φαίνεται ότι δεν μπορεί να περάσει ούτε ένα παιχνίδι χωρίς να συμβεί κάποιου είδους αμφιλεγόμενο περιστατικό.

Από την άλλη όμως, η σουηδική κορυφαία κατηγορία έγινε η πρώτη από τις 30 κορυφαίες ευρωπαϊκές λίγκες που απέρριψε την εισαγωγή του VAR. Ο πρόεδρος της Σουηδικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Φρέντρικ Ράινφελντ, είχε πιέσει για την υιοθέτηση του VAR στην Allsvenskan, περιγράφοντας την τεχνολογία ως «το μέλλον» του σουηδικού ποδοσφαίρου.

Από τότε που έκανε αυτές τις παρατηρήσεις πέρυσι, ο Ράινφελντ έχει δεχτεί έντονη κριτική από οπαδούς και συλλόγους. Οι οπαδοί έχουν επιδείξει πανό σε αγώνες που ζητούν την παραίτησή του, ενώ η Χάμαρμπι με έδρα τη Στοκχόλμη ενέκρινε ψήφισμα στην ετήσια συνεδρίασή του να εργαστεί για την απομάκρυνση του Φρέντρικ Ράινφελντ από τη θέση του.

Η σουηδική FA απέρριψε την ιδέα αφού τα μέλη των περισσότερων συλλόγων στη Σουηδία υιοθέτησαν προτάσεις κατά του VAR.

«Αν μέτρησα σωστά, έχουμε δεκαοκτώ ελίτ συλλόγους και δύο περιφέρειες που έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να εισαγάγουν το VAR», είπε ο Ράινφελντ στο Sportbladet. «Το σεβόμαστε. Γι' αυτό δεν υποβάλαμε καμία πρόταση για το VAR στην προηγούμενη συνεδρίαση του συμβουλίου των αντιπροσώπων και δεν το προβλέπω ούτε στο μέλλον».

«Στηρίζω τους δημοκρατικούς κανόνες του παιχνιδιού», ο Ράινφελντ επιβεβαίωσε ότι η UEFA δεν θα αναγκάσει τη σουηδική FA να εισαγάγει το VAR.

Η απόφαση αντιπροσωπεύει μια τεράστια νίκη για τους σουηδούς οπαδούς του ποδοσφαίρου και καταδεικνύει την επιρροή και τη δύναμη που μπορούν να έχουν οι οπαδοί.