Σταμάτησαν του ρόλογιου οι δείκτες - 66 χρόνια από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Μόναχο (vid)
i

© PrtScr

Σταμάτησαν του ρόλογιου οι δείκτες - 66 χρόνια από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Μόναχο (vid)

Γιάννης Λιβανός 13:09 - 06.02.2024 / Ανανεώθηκε: 13:10 - 06.02.2024

Έξω από το «Ολντ Τράφορντ» υπάρχει πάντα το ρολόι που δείχνει σταματημένο τον χρόνο στις 15:04. Λίγοι ξέρουν ωστόσο το γιατί...

Μόναχο, 6 Φεβρουαρίου του 1958. Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί τον χαμό 23 επιβατών, εκ των οποίων επτά ποδοσφαιριστών των «κόκκινων διαβόλων», οκτώ δημοσιογράφων, ενός πιλότου του αεροσκάφους και μελών του τεχνικού επιτελείου της ομάδας. 

Ο χρόνος σταμάτησε για πάντα στις 15:04. Ήταν η ώρα που συνετρίβη το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το Μόναχο στην Αγγλία.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκείνης της εποχής με τον Ματ Μπάσμπι στο «τιμόνι» της ήταν η πιο ταλαντούχα ποδοσφαιρική ομάδα ολόκληρου του κόσμου. Η μοίρα όμως έπαιξε «άσχημο παιχνίδι» στους «κόκκινους διαβόλους», με 23 από τους 43 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο να βρίσκουν τραγικό θάνατο έπειτα από τη σφοδρή σύγκρουση του αεροπλάνου.

Η αεροπορική τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψιν ο παγετός που επικρατούσε στο αεροδρόμιο του Μονάχου και οι επιπτώσεις που αυτός θα είχε στο αεροσκάφος. Όσο ασφαλές και να θεωρούνταν το αεροπλάνο τύπου Elizabeth, τα προβλήματα που είχε, ίσως να απαιτούσαν καλύτερο τεχνικό έλεγχο. 

Το χρονικό του θανατηφόρου δυστυχήματος 

Από το πρωί τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν «στραβά» για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έπειτα από τον αγώνα που είχε η αγγλική ομάδα απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα και είχε λήξει 3-3, οι παίκτες των «κόκκινων διαβόλων» ήταν καλεσμένοι σε πάρτι και έμειναν ξύπνιοι μέχρι αργά τα ξημερώματα.

Κάπως έτσι η αποστολή της ομάδας καθυστέρησε να αναχωρήσει από το ξενοδοχείο, με τον παίκτη της Γιουνάιτεντ, Τζον Μπέρι, να μην βρίσκει το διαβατήριο του.

Η πτήση της Γιουνάιτεντ από το Βελιγράδι προς το Μάντσεστερ δεν θα γινόταν απευθείας, αλλά με ενδιάμεσο σταθμό το Μόναχο, όπου θα γινόταν ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα.

Στη Γερμανία επικρατούσε χιονιάς

Στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν δραματικά. Ο διάδρομος του αεροδρομίου του Μονάχου είχε ήδη σκεπαστεί από χιόνι. Μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε, ανακοινώθηκε στους επιβάτες ότι θα έπρεπε να αποβιβαστούν, μέχρι έως ότου ολοκληρωθεί ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους.

Στις 14:19 ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου, έδωσε στο αεροσκάφος την άδεια να ξεκινήσει την απογείωση. Ωστόσο κάτι έμοιαζε να μην πηγαίνει καλά, αφού οι επιβάτες άκουσαν έναν θόρυβο στις μηχανές την ώρα της τροχοδρόμησης.

Ακολούθησε ένα απότομο φρενάρισμα και το αεροπλάνο σταμάτησε στη μέση του αεροδιαδρόμου. Στις 14:34 οι πιλότοι ετοιμάστηκαν για μία δεύτερη προσπάθεια απογείωσης, αλλά και πάλι το αεροπλάνο σταμάτησε στη μέση του διαδρόμου, επειδή ο θόρυβος στις μηχανές εξακολουθούσε να ακούγεται έντονα. Ένας συνοδός από το πλήρωμα είπε στους επιβάτες ότι υπάρχει ένα μικρό, αλλά όχι ανησυχητικό πρόβλημα, που θα χρειαζόταν λίγη ώρα για για να διορθωθεί και τους κάλεσε να βγουν και πάλι από το αεροπλάνο. Οι ποδοσφαιριστές και οι υπόλοιποι επιβάτες ήταν πλέον πολύ ανήσυχοι.

Η καθυστέρηση της απογείωσης είχε γίνει γνωστή στα Μέσα Ενημέρωσης

Η πτήση καθυστερούσε να αναχωρήσει, αυτή τη φορά γιατί ένας από τους δημοσιογράφους τηλεφωνούσε στην εφημερίδα που εργαζόταν, για να ενημερώσει για τα προβλήματα της πτήσης. Στις 14:56 ο κυβερνήτης πήρε νέα άδεια απογείωσης από τον πύργο ελέγχου. 

Το τέλος

Στις 15:02, άρχισε η διαδικασία απογείωσης. Το αεροπλάνο, αντί να αυξάνει την ταχύτητά του, τη μείωνε. Ο διάδρομος τελείωνε. Το αεροπλάνο έπεσε με δύναμη στον φράκτη. Βγήκε στον δρόμο έξω από το αεροδρόμιο και συνετρίβη σε ένα σπίτι.  

Η Άννα Γουίνκλερ με τα τρία της παιδιά, που βρίσκονταν στην οικία, κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί. Το αεροπλάνο συνέχισε την τρελή του πορεία και σάρωνε τα πάντα στην κατοικημένη περιοχή. Έπεσε πάνω σε ένα ξύλινο υπόστεγο, όπου βρισκόταν ένα βυτίο με καύσιμα, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη

Ο απολογισμός του δυστυχήματος

Μετά την σφοδρή σύγκρουση και την έκρηξη με το βυτίο καυσίμων, ανασύρθηκαν νεκροί επτά ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Συγκεκριμένα επρόκειτο για τους εξής: ο αριστερός μπακ και αρχηγός Ρότζερ Μπερν, ο αναπληρωματικός στην ίδια θέση Τζεφ Μπεντ, ο δεξιός μέσος Έντι Κόλμαν, ο κεντρικός αμυντικός Μαρκ Τζόουνς, ο αριστερός Ντέιβιντ Πέγκ και οι μεσοεπιθετικοί Τόμι Τέιλορ, Λάιαμ «Μπίλι» Γουίλαν.

Νεκροί βρέθηκαν επίσης και ο γραμματέας του συλλόγου Γουόλτερ Κρίκμερ, οι προπονητές Μπερτ Γουόλι και Τομ Κάρι, καθώς και οκτώ δημοσιογράφοι που ταξίδευαν με την ομάδα, μεταξύ των οποίων η παλιά δόξα της Μάντσεστερ Σίτι και της εθνικής oμάδας της Αγγλίας, Φρανκ Σουίφτ.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ρέχτς ντερ Ίζαρ» του Μονάχου. Πιο βαριά τραυματισμένος ήταν ο Ντάνκαν Έντουαρντς, ο πιο χαρισματικός παίκτης της γενιάς του. Ο νεαρός όντας σε κώμα για δύο εβδομάδες πεθαίνει δύο εβδομάδες αργότερα.

Τραγική φιγούρα ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ, Ρότζερ Μπερν, που δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι του για να μάθει τα χαρμόσυνα μαντάτα ότι η γυναίκα του είναι έγκυος και περιμένουν παιδί. Ο γιος του τιμής ένεκεν ονομάστηκε Ρόμπερτ Τζούνιορ.

Οι διασωθέντες

Ο προπονητής «των κόκκινων διαβόλων»,  Ματ Μπάσμπι είναι σοβαρά τραυματισμένος στον θώρακα, θα κατορθώσει ωστόσο να βγει από το νοσοκομείο μετά από κάτι παραπάνω από δύο μήνες.

Τον Απρίλιο του 1958 ο Ματ Μπάσμπι εμφανίζεται με πατερίτσες στο «Ολντ Τράφορντ» και ζητάει χρονικό περιθώριο δέκα ετών, με στόχο να οδηγήσει την αγαπημένη του ομάδα στους τίτλους.

Πράγματι δέκα χρόνια αργότερα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών, σημερινό Champions League

Ο Μπόμπι Τσάρλτον με τον συμπαίκτη του Ντένις Βάιολετ, σώθηκαν από καθαρή τύχη. Κάθισαν στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου, αλλάζοντας θέσεις με τους Τόμι Τέιλορ και Ντέιβ Πεγκ, οι οποίοι μετακινήθηκαν στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, επειδή πίστεψαν ότι εκεί θα ήταν περισσότερο ασφαλείς.

Ακόμη και πολλά χρόνια αργότερα, ο Τσάρλτον έκλαιγε για τους συμπαίκτες του που χάθηκαν εκείνο το μοιραίο μεσημέρι, δηλώνοντας ένοχος που εκείνος κατόρθωσε να βγει ζωντανός από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

O Μπόμπι Τσάρλτον μετά το δυστύχημα εξελίχθηκε σε έναν πραγματικό θρύλο της ομάδος. Αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μάντσεστερ 758 φορές, σκοράροντας 249 τέρματα, ρεκόρ που έσπασε τελικά ο Ρούνει στις 21 Ιανουαρίου 2017.

Το αεροπορικό αυτό δυστύχημα, και οι 23 χαμένες ζωές συγκλόνισαν όλον τον κόσμο. Η ομάδα της Μάντσεστερ «λαβώθηκε ανεπανόρθωτα, αλλά συνέχισε και λίγα χρόνια αργότερα «πάτησε την κορυφή του Έβερεστ», κατακτώντας το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ενώ και στη σύγχρονη ποδοσφαιρική ιστορία θεωρείται δικαίως ένας από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους.