Στον... κόσμο μετά το Μουντιάλ, ο ΠΑΟΚ παρουσιάζεται καλύτερος από τον Παναθηναϊκό
i

Ιωαννίδης και Κουλιεράκης/©ΙΝΤΙΜΕ

Στον... κόσμο μετά το Μουντιάλ, ο ΠΑΟΚ παρουσιάζεται καλύτερος από τον Παναθηναϊκό

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 11:55 - 22.01.2023 / Ανανεώθηκε: 11:56 - 22.01.2023

Οι αριθμοί δεν λανθάνουν ποτέ. Kαι σύμφωνα με αυτούς, ο ΠΑΟΚ είναι ανώτερος του Παναθηναϊκού στον... after Mundial κόσμο.

Μια εβδομάδα γεμάτη ντέρμπι. Μια εβδομάδα γεμάτη ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός. Μια τριλογία, της οποίας το πρώτο σκέλος βάφτηκε «ασπρόμαυρο», αφού ο Δικέφαλος του βορρά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη κόντρα στο «τριφύλλι» με 2-0 και πήρε ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Πέρα από το μεγάλο βήμα που έγινε -εν όψει του δεύτερου ματς- για το εισιτήριο που θα τον φέρει στα ημιτελικά της διοργάνωσης και πολύ κοντά στον τελικό (καθώς αν περάσει στους «4» θα παίξει με τον νικητή του ζευγαριού Λαμία-Απόλλων Παραλιμνίου), η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου πήρε και την ψυχολογία με το μέρος της εν όψει του κυριακάτικου ματς στη Λεωφόρο.

Γιατί ανάμεσα στα δύο παιχνίδια Κυπέλλου, μεσολαβεί και το μεγάλο ματς πρωταθλήματος, όπου οι δύο ομάδες θα «κονταροχτυπηθούν» στη Λεωφόρο, με τους «ασπρόμαυρους» να πηγαίνουν στην Αθήνα όντας στην 4η θέση της βαθμολογίας και στο -9 από τους πρωτοπόρους «πράσινους», που πλέον νιώθουν την ανάσα της δεύτερης ΑΕΚ στην πλάτη τους.

Αποτελεί μονόδρομο το θετικό αποτέλεσμα στο «Απόστολος Νικολαϊδης» για τους Θεσσαλονικείς, προκειμένου να μην μείνουν κι άλλο πίσω από την κορυφή -αλλά και από ΑΕΚ, Ολυμπιακό- και να μείνουν ζωντανοί στο κυνήγι του τίτλου. Το ερώτημα είναι ένα: Μπορεί ο ΠΑΟΚ να κάνει το 2/2 (πρόκριση και θετικό αποτέλεσμα στο πρωτάθλημα) κόντρα στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό;

Στον... after Mundial κόσμο που είναι καλύτερος, ναι!

Αν αυτό το ερώτημα έπεφτε στο τραπέζι πριν τη διακοπή για το Μουντιάλ, η απάντηση -βάσει των τότε δεδομένων- κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν διαφορετική. Αλλά μετά τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ έχουν αλλάξει πολλά. Η εν λόγω διακοπή σε κάποιους έκανε καλό και σε άλλους κακό.

Και στην προκειμένη, στον ΠΑΟΚ έκανε πολύ καλό και στον Παναθηναϊκό κακό. Κάτι το οποίο αποδεικνύουν οι αριθμοί των δύο ομάδων από τις 14/12 κι έπειτα, όταν και άρχισαν ξανά οι εγχώριες διοργανώσεις, με τους Θεσσαλονικείς να είναι καλύτεροι σε όλα σε σχέση με τους «πράσινους». Ας τα δούμε αναλυτικά...

Συνολικά ο Δικέφαλος του βορρά στα 8 παιχνίδια που έχει δώσει από την επανέναναρξη των εγχώριων διοργανώσεων και μετά, μετράει 6 νίκες και 2 ισοπαλίες. Ενώ «τρέχει» αήττητο σερί 11 αγώνων (9Ν 2Ι), το οποίο έχει ξεκινήσει πριν από τη διακοπή μετά την ήττα από την ΑΕΚ στην «OPAP Arena». Εν ολίγοις, έχει να χάσει περίπου τρεις μήνες!

Από την άλλη πλευρά, ο απολογισμός της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στις 8 αναμετρήσεις που έχει δώσει μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες. Ενώ πριν τη διακοπή «έτρεχε» αήττητο σερί 13 αγώνων με 12 νίκες και μόλις 1 ισοπαλία (στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό)!

Πέρα από τις νίκες και τις ήττες όμως, υπάρχουν κι άλλοι αριθμοί που αναδεικνύουν την αγνωιστική άνοδο του ενός, αλλά και την αγωνιστική κάθοδο του άλλου. Στα τελευταία 11 ματς ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ. Από τις 5 Νοεμβρίου 2022 έως τις 18 Ιανουαρίου οι «ασπρόμαυροι» έχουν δεχθεί μόλις ένα τέρμα και έχουν 21 γκολ ενεργητικό.

Όσον αφορά στο «τριφύλλι» σε αυτό το κομμάτι, έχει δεχθεί 5 γκολ στα τελευταία 8 παιχνίδια (πρωτάθλημα και Κύπελλο) και έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα 9 φορές.

Η βαθμολογία στη μετά-Μουντιάλ εποχή

Με το που ολοκληρώθηκε η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της Super League και οι διεθνείς ετοίμασαν βαλίτσες για Κατάρ, ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του ελληνικού πρωταθλήματος με 37 βαθμούς στο +12 από τον τρίτο ΠΑΟΚ των 7 νικών, 4 ισοπαλιών και 2 ηττών. Τώρα, οι «ασπρόμαυροι» βρίσκονται στο -9 από τους πρωτοπόρους «πράσινους».

Όμως, σε μια φανταστική βαθμολογία στον after Mundial κόσμο, το «τριφύλλι» βλέπει την πλάτη της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου. Συγκεκριμένα, αν υπήρχε μια βαθμολογία της μετά-Μουντιάλ εποχής, οι «πράσινοι» θα ήταν στην 6η θέση με 8 βαθμούς και στο -3 από τον τρίτο ΠΑΟΚ (11β.).

Για την ιστορία, στη συγκεκριμένη βαθμολογία ο Ολυμπιακός θα ήταν πρώτος με 13 βαθμούς (4Ν 1Ι), ενώ η ΑΕΚ θα ακολουθούσε από πολύ κοντά με 12 βαθμούς (4Ν 1Η).