Ο Βόλος και το απίθανο στατιστικό των επαρχιακών ομάδων που μπαίνουν στα play off

ΝΠΣ ΒΟΛΟΣ

i

© Intime

Ο Βόλος και το απίθανο στατιστικό των επαρχιακών ομάδων που μπαίνουν στα play off

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 11:36 - 04.03.2023 / Ανανεώθηκε: 11:49 - 04.03.2023

Το διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής των πλέι οφ εδώ και μία τριετία, η φετινή συμμετοχή του Βόλου και ο απολογισμός των επαρχιακών ομάδων στο μίνι πρωτάθλημα, με φόντο τα ευρωπαϊκά εισιτήρια…

Από τη σεζόν 2019-20, η Super League πήρε την απόφαση να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, σε ότι αφορά τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ. Συγκεκριμένα, εδώ και μία τριετία διεξάγονται αγώνες κατάταξης, τόσο για τον τίτλο του πρωταθλητή και τις θέσεις που οδηγούν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, όσο και για την παραμονή στη Super League.

Σε σχέση με το σύστημα των πλέι οφ τα παλαιότερα χρόνια, πλέον σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα συμμετέχει και η ομάδα που κατέκτησε την έκτη θέση στην κανονική διάρκεια, με σκοπό να διεκδικήσει όσες πιθανότητες έχει για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Μέχρι σήμερα, οι τρεις ομάδες που συμμετείχαν στο καινούργιο σύστημα των πλέι οφ (ΟΦΗ, Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα), δεν έχουν καταφέρει να «σπάσουν» την κυριαρχία που έχει χτίσει το Big-5, με αποτέλεσμα να μπαίνουν ως απλοί... επισκέπτες στη «μάχη» για την Ευρώπη.

Τη σεζόν 2019-20, ο ΟΦΗ κατάφερε να γίνει η πρώτη επαρχιακή που μπήκε στο νέο σύστημα του μίνι πρωταθλήματος. Οι «Κρητικοί» ολοκλήρωσαν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της κανονικής διάρκειας, με απολογισμό την πέμπτη θέση (σε ισοβαθμία με τον Άρη) και 34 βαθμούς. Στις δέκα αγωνιστικές των πλέι οφ, η ομάδα του Γιώργου Σίμου γνώρισε οκτώ φορές την ήττα και κατάφερε να αποσπάσει δύο ισοπαλίες κόντρα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ

Οι κακές εμφανίσεις και η κούραση, έριξαν την ομάδα στην τελευταία θέση και στο -6 από τον πέμπτο Άρη. Η τιμωρία του Παναθηναϊκού όμως, ο οποίος κατέλαβε την τέταρτη θέση αλλά δεν εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο, καθώς η UEFA με απόφασή της του στέρησε αυτό το δικαίωμα, έστειλε αυτόματα τον ΟΦΗ στα ευρωπαϊκά σαλόνια μετά από χρόνια.

Την επόμενη αγωνιστική σεζόν, ο Αστέρας Τρίπολης ήταν η έκτη ομάδα της κανονικής διάρκειας, η οποία συμμετείχε στα πλέι οφ απέναντι στους πέντε μεγάλους. Η ομάδα της Αρκαδίας είχε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον ΟΦΗ, όμως παρέμεινε στην έκτη θέση και στο -9 από την τέταρτη ΑΕΚ, η οποία κατέκτησε το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

 Πιο αναλυτικά, στις δέκα αγωνιστικές η ομάδα του Μίλαν Ράσταβατς κατάφερε να γίνει ανταγωνιστική, καθώς πήρε έξι ισοπαλίες κι ένα σπουδαίο αν κι αδιάφορο βαθμολογικά διπλό στην Τούμπα, την τελευταία αγωνιστική. Οι ισοπαλίες κόντρα σε Παναθηναϊκό (δις), ΠΑΟΚ, Άρη, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και η εκτός έδρας νίκη κόντρα στον Δικέφαλο, χάρισαν στην ομάδα εννιά βαθμούς.

Τη περσινή χρονιά, η ομάδα που μπήκε στη δοκιμασία να κοντράρει το Big-5 και να κάνει την έκπληξη, εξασφαλίζοντας ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα του Ηρακλή Μεταξά, πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν στην κανονική διάρκεια και μπήκε στα πλέι οφ, όντας στην έκτη θέση με 40 βαθμούς και στο -5 από την τέταρτη θέση, η οποία εξασφάλιζε το τελευταίο εισιτήριο της Ευρώπης για ακόμη μία χρονιά. 

Στο μίνι πρωτάθλημα, οι «Ηπειρώτες» κατέκτησαν έξι πόντους, καθώς απέσπασαν τρεις ισοπαλίες κόντρα στους δύο «αιώνιους» και τον Άρη, ενώ επίσης πήραν και την πρώτη τους νίκη εντός έδρας στα πλέι οφ, κόντρα στον ΠΑΟΚ.

 Μπορεί ο «Άγιαξ της Ηπείρου» να μην ήταν τόσο ανταγωνιστικός όσο η ομάδα της Τρίπολης την προηγούμενη σεζόν, όμως η χρονιά ήταν απόλυτα πετυχημένη για την ομάδα του Μεταξά, έπειτα κι από τη συνολική παρουσία σε όλο το πρωτάθλημα των 36 αγωνιστικών.

Φέτος, η ομάδα του Βόλου βρίσκεται στην έκτη θέση και στο +8 από Παναιτωλικό και Ατρόμητο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μία «ανάσα» μακριά από τη συμμετοχή στο μίνι πρωτάθλημα της πρώτης εξάδας. Η ομάδα του Κώστα Μπράτσου χρειάζεται μόλις έναν βαθμό, σε περίπτωση που ο Ατρόμητος κάνει το απόλυτο 3/3 (θυμίζουμε πως έχει ένα ματς λιγότερο λόγω… δοκαριού), για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την είσοδο στα πλέι οφ. 

Οι πολύ καλές εμφανίσεις, η αγωνιστική παρουσία καθ΄ όλη τη διάρκεια της σεζόν και τα «μεγάλα» αποτελέσματα κόντρα σε ομάδες τύπου ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Άρη, έδωσαν στους «Θεσσαλούς» το δικαίωμα να είναι το απόλυτο φαβορί από τις επαρχιακές ομάδες για την πρώτη εξάδα. Αυτή, θα είναι μόλις η πρώτη φορά που η ομάδα της Μαγνησίας παίρνει μέρος στο μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών, με φόντο την Ευρώπη.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, οι πολύ καλές περσινές παρουσίες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, χάρισαν στο ελληνικό πρωτάθλημα ένα πέμπτο εισιτήριο, με αποτέλεσμα τα φετινά πλέι οφ να αναμένονται με έντονο βαθμολογικό ενδιαφέρον και όχι μόνο για τις πρώτες θέσεις.