Προβληματισμός και ανησυχία για το πλαίσιο ασφαλείας του τελικού του Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια

OPAP Arena

i

©Sportal

Προβληματισμός και ανησυχία για το πλαίσιο ασφαλείας του τελικού του Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια

Κώστας Τσίλης 13:47 - 10.05.2024 / Ανανεώθηκε: 20:51 - 20.05.2024

Η παρουσία χιλιάδων οπαδών του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια για τον ευρωπαϊκό τελικό και τα μέχρι τώρα πεπραγμένα στα μέτρα τάξης και ασφάλειας, έχουν προκαλέσει και προβληματισμό και ανησυχία

Προφανώς και όταν η ΟΥΕΦΑ επέλεγε το γήπεδο της ΑΕΚ ως έδρα για την διεξαγωγή του φετινού τελικού του Conference League, υπήρχε επίγνωση πως στη Νέα Φιλαδέλφεια θα συρρεύσουν χιλιάδες οπαδοί δυο άλλων συλλόγων. Όμως αυτή την στιγμή, το δεδομένο της παρουσίας του Ολυμπιακού, έχει δημιουργήσει μια πολύ ιδιάζουσα κατάσταση.

Δεν είναι μια καθόλου απλή συνθήκη, το γεγονός πως για τον τελικό θα πάνε στη Νέα Φιλαδέλφεια κοντά στους δέκα χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού. Στην καρδιά δηλαδή μιας πόλης, που κυριαρχεί απόλυτη το ΑΕΚτζήδικο στοιχείο, από τα μαγαζιά της, μέχρι και την καθημερινή ζωή της. Δεν είναι ούτε απλή, αλλά ούτε εύκολη στην διαχείριση της, αυτή η συνθήκη.

Είναι μάλιστα λογικό ήδη να υπάρχει εξαιρετικά έντονη ανησυχία και προβληματισμός, ως προς το πλαίσιο ασφαλείας που θα δημιουργηθεί. Δεν έχει άλλωστε περάσει ούτε ένας χρόνος, που η αστυνομία δεν κατάφερε να εμποδίσει κομβόι Κροατών χούλιγκαν από το να διασχίσουν ολόκληρη την Ελλάδα και να φτάσουν ανενόχλητοι έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ για να ολοκληρώσουν την φονική τους αποστολή. Επίσης υπάρχει η δεδομένη και εκφρασμένη επίσημα θέση της αστυνομίας, για την αδυναμία τέλεσης τελικών κυπέλλου, με την παρουσία οπαδών και των δυο ομάδων.

Προκύπτουν λοιπόν εύλογα ερωτηματικά, για το πως και εαν θα μπορέσει η αστυνομία, να προστατεύσει τις περιουσίες των ανθρώπων που έχουν μαγαζιά πέριξ του γηπέδου της ΑΕΚ με φυσικά έντονο κιτρινόμαυρο στοιχείο. Αλλά και γενικώς για το πως θα διασφαλιστεί από την αστυνομία ότι χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού, με την δεδομένη αντιπαλότητα που υπάρχει μ΄εκείνους της ΑΕΚ, θα πάνε και θα φύγουν χωρίς να συμβεί το παραμικρό, από μια περιοχή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Νέας Φιλαδέλφειας. Ειδικά με την εμπειρία και το... ιστορικό που υπάρχει από μια σειρά από πρόσφατα γεγονότα και αποφάσεις διαχείρισης.

Κι όμως ο Ολυμπιακός δεν θα παίξει στην OPAP Arena – To όνομα που θα έχει το γήπεδο της ΑΕΚ για μια μέρα
CONFERENCE LEAGUE

09:44 - 10.05.2024

Κι όμως ο Ολυμπιακός δεν θα παίξει στην OPAP Arena – To όνομα που θα έχει το γήπεδο της ΑΕΚ για μια μέρα

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League, στο γήπεδο της ΑΕΚ, στις 29 Μαΐου. Μόνο που τότε η «OPAP Arena» θα έχει διαφορετική ονομασία για τη μεγάλη αυτή αναμέτρηση.

Είναι πολύ προφανές, πως το μίγμα είναι παραπάνω εκρηκτικό. Χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού, που θα πάνε για να παρακολουθήσουν παιχνίδι στο γήπεδο της ΑΕΚ, στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας. Και με παρουσία επίσης χιλιάδων οπαδών και της Φιορεντίνα. Είναι μάλιστα μια συνθήκη που εκτός από περίπλοκη και δύσκολη, είναι πρωτόγνωρη, καθότι εκτός των άλλων οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ποτέ ξανά κατά το παρελθόν να διαχειριστούν κάτι αντίστοιχο.

Θεωρητικά μάλιστα, δεν πρόκειται για ένα ματς που οι οπαδοί των δυο ομάδων, θα πάνε μόνο για να μπουν κατευθείαν στο γήπεδο. Ένας ευρωπαϊκός τελικός συνήθως προβλέπει την παρουσία κόσμου για αρκετές ώρες, πέριξ του γηπέδου. Επομένως αυτό θεωρητικά σημαίνει, πως οπαδοί του Ολυμπιακού ενδέχεται να βρίσκονται για πολλές ώρες, στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας και στα πέριξ του γηπέδου της ΑΕΚ. Μ' ότι σοβαρούς κινδύνους ενέχει αυτό ενδεχόμενο.