H Ρόμα μετά την επιτυχία στα Τίρανα θέλει να γκρεμίσει την αυτοκρατορία της Σεβίλλης στο Europa League (vid)

Ευρωπαϊκή κούπα στα Τίρανα για τη Ρόμα.

i

©intime

H Ρόμα μετά την επιτυχία στα Τίρανα θέλει να γκρεμίσει την αυτοκρατορία της Σεβίλλης στο Europa League (vid)

Τζιοβάνι Ζάκαρη 17:52 - 31.05.2023

Η Ρόμα μετά την επιτυχία του 2022 στο Conference League, ελπίζει και στην κατάκτηση του Europa League κόντρα στη Σεβίλλη.

Η 31η Μαΐου του 2023 θα γραφτεί στην ιστορία της Ρόμα, ως η ημέρα που αγωνίστηκε κόντρα στη Σεβίλλη με στόχο να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο του UEFA Europa League. Το αν η ιστορία θα έχει αίσιο ή κακό τέλος εξαρτάται από το αν η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο θα φανεί έτοιμη να αντιμετωπίσει τους Ισπανούς. Θα μπορούσε να πει κανείς πως και το παρελθόν παίζει κάποιον ρόλο, όμως για τους «τζαλορόσι» σίγουρα δεν θα έπρεπε.

Ο λόγος δεν είναι άλλος φυσικά από το γεγονός πως δεν συμφέρει τον σύλλογο και δεν τον συμφέρει διότι τα ποσοστά δεν είναι υπέρ του. Πιο αναλυτικά, η Ρόμα έχει αγωνιστεί σε τρεις τελικούς - τέταρτος μαζί με τον φετινό - και η μοναδική φορά που πανηγύρισε ήταν στον περσινό εναντίον της Φέγενορντ. Παρεμπιπτόντως, ο σύλλογος της ιταλικής πρωτεύουσας αποτέλεσε και την πρώτη ομάδα που κατέκτησε τη νεοσύστατη διοργάνωση του Europa Conference League. Πέραν τούτου, δύο πικρίες του παρελθόντος μένουν ακόμα ανοιχτές και σίγουρα η ομάδα δεν θέλει να... τριτώσει το κακό.

Το παραλίγο success story

Σε πρώτο χρόνο υπάρχει η σεζόν 1983-84, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τέλειο «success football story», αν δεν υπήρχε η Λίβερπουλ. Η προηγούμενη σεζόν έχει βρει τη Ρόμα νταμπλούχα, υπό τις οδηγίες του Νιλς Λίντχολμ. Ο Σουηδός όμως δεν ήθελε να μείνει στα εγχώρια και φροντίζει το όνομα του κλαμπ να γίνει ακόμα πιο γνωστό, μέσα από μία επιτυχημένη παρθενική σεζόν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Με το «καλημέρα», ο σύλλογος της Ρώμης έφτασε στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αποκλείοντας με τη σειρά τις Γκέτεμποργκ, ΤΣΣΚΑ Σόφια, Μπερλινέρ Ντιναμό (σ.σ. ομάδα της τότε ανατολικής Γερμανίας) και Νταντί Γιουνάιτεντ.  Η πορεία έμοιαζε με όνειρο και το μόνο που έμενε για να ολοκληρωθεί η επιτυχία, ήταν η Λίβερπουλ

Aπό νωρίς οι Άγγλοι πήραν το προβάδισμα (15') και μάλιστα κόντρα στη ροή του αγώνα, χάρη στον Νιλ, όμως η αντίπαλος της έφτασε στην ισοφάριση με τον Προύτζο στο 42'. Το σκορ παραμένει ίδιο τόσο στο 90λεπτο όσο και στο 120λεπτο, με αποτέλεσμα το ματς να οδηγηθεί στην παράταση. Το χαμένο πρώτο πέναλτι των τυπικά γηπεδούχων προκάλεσε έξαψη στην κερκίδα των Ιταλών, όμως η συνέχεια δεν είναι ιδανική. Κόντι και Γκραζιάνι αστόχησαν στις δικές τους εκτελέσεις και έτσι η Λίβερπουλ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η απόπειρα νούμερο 2

Ακολούθησε η συμμετοχή της Ρόμα στον τελικό του UEFA Cup τη σεζόν 1990/91, με τη διαφορά πως τότε οι αγώνες ήταν διπλοί. Αυτή τη φορά ο δρόμος των «τζαλορόσι» περιλάμβανε μικρότερη αντίσταση, αφού μεταξύ άλλων είχε συνολικά σκορ 7-0 και 6-2 κόντρα σε Μπορντό και Άντερλεχτ αντίστοιχα, ενώ νωρίτερα είχε πετάξει εκτός τις Μπενφίκα και Βαλένθια. Προσπερνώντας και τη Μπρόντμπι, βρέθηκε μία ανάσα από το ευρωπαϊκό τρόπαιο που έψαχνε και της έμενε μόνο το εμπόδιο της Ιντερ

Όμως οι «νερατζούρι» δεν σκόπευαν να χαριστούν στη συμπατριώτισσα και στο πρώτο παιχνίδι επικράτησαν με γκολ των Ματέους και Μπέρτι. Έμενε όμως μία ακόμα ευκαιρία στη ρεβανς και η Ρόμα προσπάθησε να την αξιοποιήσει. Το κάνει όμως αργά και το γκολ του Ριτσιτέλι στο 81' δεν είναι αρκετό για να φέρει την ανατροπή, με αποτέλεσμα να χαθεί μία ακόμα διάκριση.

Η πρώτη κούπα στην πρώτη διοργάνωση

Η λύτρωση τελικά ήρθε έναν χρόνο πριν - και κάτι - όταν στις 25 Μαΐου του 2022, ο σύλλογος της Ρώμης, υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο, πανηγύρισε την πρώτη του κατάκτηση διασυλλογικής διοργάνωσης της «Γηραιάς Ηπείρου». Στο νεοσύστατο Europa Conference League - στο οποίο μεταξύ άλλων ο ΠΑΟΚ έφτασε στα προημιτελικά - η Ρόμα έφτασε στον μεγάλο τελικό αποκλείοντας τη Φιτέσε, τη Λέστερ και την ομάδα που σόκαρε όλη την Ευρώπη. Ο λόγος για την Μπόντο Γκλιμτ που κέρδισε τους Ιταλούς στον όμιλο, με το «εκκωφαντικό» 6-1.

 Αφού, λοιπόν, προσπέρασε τους πάντες και έφτασε στα Τίρανα, χρειάστηκε ένα τελευταίο... λιθαράκι για να σπάσει την «κατάρα» και να πανηγυρίσει ευρωπαϊκό τρόπαιο. Με βοηθό τον Νικολό Τζανιόλο, ο οποίος πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα στο 32ο λεπτό αλλά και την τύχη (δύο δοκάρια με την έναρξη του 2ου μέρους η Φέγενορντ), η Ρόμα τελικά γέμισε τους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας με κόσμο που βγήκε να γιορτάσει την πρώτη κούπα.