Τελικός Κυπέλλου: Η προτίμηση του Παναθηναϊκού, τα απαγορευτικά της αστυνομίας και η επικείμενη σύσκεψη που θα βγάλει απόφαση

Το τρόπαιο του Κυπέλλου

i

Intime

Τελικός Κυπέλλου: Η προτίμηση του Παναθηναϊκού, τα απαγορευτικά της αστυνομίας και η επικείμενη σύσκεψη που θα βγάλει απόφαση

Το Sportal εξηγεί γιατί από τα δύο γήπεδα που πρότεινε ο Άρης για τον τελικό του Κυπέλλου, μόνο το ένα συγκεντρώνει ρεαλιστικές πιθανότητες και μεταφέρει τις πρώτες σκέψεις στην ΕΠΟ και στον Παναθηναϊκό, εν όψει της επικείμενης σύσκεψης.

Δύο ήταν τα σενάρια που διακινούνταν μέχρι σήμερα για τον τόπο διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδας. Το πρώτο αφορούσε το ΟΑΚΑ με την παρουσία οπαδών των δύο φιναλίστ και το δεύτερο το Πανθεσσαλικό Στάδιο, είτε κεκλεισμένων των θυρών, είτε με μαθητές από τη Μαγνησία. Τουλάχιστον, αυτά είχαν τεθεί στο προσκήνιο από τους παράγοντες της ΕΠΟ.

Από τον Παναθηναϊκό προέκριναν το «Σπύρος Λούης» λόγω της χωρητικότητας του (άρα, περισσότερα εισιτήρια), τις συνθήκες ασφαλείας, καθώς και τον πολύ καλό χλοοτάπητα. Είναι μία εγκατάσταση που πριν λίγους μήνες φιλοξένησε παιχνίδια με στάνταρ Champions League και υπερέχει κάθε άλλης.

Την Πέμπτη, από τον Άρη προτάθηκαν δύο άλλες επιλογές: η Τούμπα και το AEL FC Arena της Λάρισας. Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δεχτεί ο ΠΑΟΚ να διεξαχθεί στην έδρα του ο τελικός του Κυπέλλου. Το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται και από την πρώτη αντίδραση των «ασπρόμαυρων», μόλις ενημερώθηκαν για την πρόταση των μεγάλων αντιπάλων τους.

Επίσης, η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να συναινέσει σε έναν αγώνα μέσα σε πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή. Όπου θα κληθεί να περιφρουρήσει την άφιξη οπαδών του Παναθηναϊκού από την Αθήνα, να επιτηρεί τους φίλους του Άρη που θα μετακινηθούν από την κοντινή γειτονιά του Χαριλάου και ταυτόχρονα, να διασφαλίσει ότι δεν θα συγκεντρωθούν κάπου υποστηρικτές του ΠΑΟΚ για την πρόκληση επεισοδίων.

Συνεπώς, από τις δύο προτάσεις του Άρη, μόνο η Λάρισα συγκεντρώνει ρεαλιστικές πιθανότητες. Χωροταξικά, το AEL FC Arena έχει κατασκευαστεί στα περίχωρα της θεσσαλικής πόλης και είναι προσβάσιμο από τον βορρά και τον νότο. Στη θεωρία, οι οπαδοί του Άρη θα φτάσουν στο γήπεδο από τον κόμβο της Αμφιθέας και οι φίλοι του Παναθηναϊκού από τον κόμβο της Νίκαιας. Οπότε, θα διασφαλιστεί πως δεν θα διασταυρωθούν.

Σημαντική παράμετρος είναι πως το AEL FC Arena το διαχειρίζεται ένας ιδιώτης, ο Κώστας Πηλαδάκης. Άρα, νομικά ο Δήμος Λάρισας ή άλλος αυτοδιοικητικός φορέας, δεν μπορεί να αρνηθεί την παραχώρηση του. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το Πανθεσσαλικό Στάδιο και την άρνηση του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου.

Πάντως, όταν πέρυσι είχε τεθεί θέμα διεξαγωγής του τελικού ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στο AEL FC Arena, o πρώην Δήμαρχος, Αποστόλης Καλογιάννης, είχε δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετος. Ο νυν Δήμαρχος, Αθανάσιος Μαμάκος δεν έχει εκφραστεί, αλλά μοιάζει απίθανο να μην αντιδράσει. Διότι πέρυσι οι αντιδράσεις ήταν διαπαραταξιακές από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το AEL FC Arena είναι σε χρήση από την ΑΕΛ, για τις ανάγκες της στη Super League 2. Δεν είναι εγκαταλελειμμένο όπως το Καυτανζόγλειο Στάδιο, ούτε όμως και τόσο λειτουργικό όσο το ΟΑΚΑ. Από την άλλη, είναι μία πιο δίκαιη λύση για τους δύο φιναλίστ με όρους γεωγραφίας και εξασφαλίζει την ουδετερότητα της έδρας.

Για 3η φορά στην ιστορία Παναθηναϊκός - Άρης στον τελικό του Κυπέλλου

Για 3η φορά στην ιστορία Παναθηναϊκός - Άρης στον τελικό του Κυπέλλου

Παναθηναϊκός και Άρης θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Κυπέλλου και μάλιστα αυτή θα είναι η 3η φορά στην ιστορία που αυτές οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες στον τελικό της διοργάνωσης.

Στο μεταξύ, από την ΕΠΟ δεν είχαν πληροφορηθεί εκ των προτέρων για τις σκέψεις της διοίκησης του Άρη και τονίζουν πως όλα θα συζητηθούν με τους δύο φιναλίστ, στην επικείμενη σύσκεψη. Επί της ουσίας, μόνο το AEL FC Arena θα συζητηθεί ως εναλλακτική, με το ΟΑΚΑ να προβάλλει ως το μεγάλο φαβορί για λόγους που αναλύθηκαν προηγουμένως στο κείμενο.

Στον Παναθηναϊκό δεν έχουν τοποθετηθεί επί της πρότασης των αντιπάλων τους, θα προσέλθουν στη συζήτηση με διαλλακτικότητα και με καλή θέληση και με πρόθεση να συμβάλλουν στην ομαλότητα και στο καλό κλίμα. Ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πρόκληση επεισοδίων. Ωστόσο, από το Τριφύλλι θα τονίσουν πως ο τελικός πρέπει να διεξαχθεί στο γήπεδο που θα παρέχει τις πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για όμορφο θέαμα και το ΟΑΚΑ είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Όσο για τον Άρη, με νεότερη «διαρροή» κατέστησε σαφές πως δεν θα αποδεχτεί τον τελικό στο Ολυμπιακό Στάδιο. Δημιουργώντας ένα μικρό αδιέξοδο...