Τελικός Κυπέλλου σε γεμάτο γήπεδο Champions League ή σε άδειο γήπεδο «χωράφι»

Το τροπαίο του Κυπέλλου

i

Intime

Τελικός Κυπέλλου σε γεμάτο γήπεδο Champions League ή σε άδειο γήπεδο «χωράφι»

Μπάμπης Τσιμπίδας 11:49 - 25.02.2024 / Ανανεώθηκε: 12:01 - 25.02.2024

Άρης ή Παναιτωλικός μπορούν να έχουν τα αντεπιχειρήματα τους για τη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ, όμως στο τέλος της ημέρας, το δίλημμα για μία τόσο σημαντική αναμέτρηση είναι ένα και ξεκάθαρο. Και ο καθένας δίνει την απάντηση του.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο που βασιλεύει η προχειρότητα και η ΕΠΟ αδυνατεί να διοργανώσει έναν άρτιο τελικό Κυπέλλου, σε προκαθορισμένη ημερομηνία και έδρα και με είσοδο φιλάθλων των δύο ομάδων, δεν προκαλεί έκπληξη που όλα τελούν υπό συζήτηση… Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται, ο τελικός αναμένεται να διεξαχθεί είτε στο ΟΑΚΑ, είτε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Κάθε επιλογή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Κυρίως για τον δεύτερο φιναλίστ, παρά για τον Παναθηναϊκό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αντίπαλος του Τριφυλλιού δεν έχει οριστικοποιηθεί. Ο Άρης προβάλλει ως το ακλόνητο φαβορί, αφού νίκησε 1-0 στο Αγρίνιο και στις 7 Μαρτίου θα υποδεχτεί τον Παναιτωλικό στον δεύτερο ημιτελικό στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Όμως, στο σπορ όλα μπορούν να συμβούν, οπότε επικρατεί αναμονή.

Το βασικό προσόν της λύσης του ΟΑΚΑ, είναι η χωρητικότητα και η παρουσία θεατών. Οι δύο φιναλίστ θα πάρουν περισσότερα από 20.000 εισιτήρια για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του κόσμου τους, η Αστυνομία έχει μία σύγχρονη εγκατάσταση με υποδομές και ανοιχτούς χώρους για να πάρει τα μέτρα που πρέπει και προσφέρονται τα μέγιστα στάνταρ ασφαλείας.

Αντιθέτως, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, ο τελικός θα πραγματοποιηθεί είτε κεκλεισμένων των θυρών και με μικρό αριθμό προσκλήσεων, είτε με μαθητές από τις σχολικές μονάδες της Μαγνησίας. Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του ματς με οπαδούς, διότι εκτιμά πως κινδυνεύει η δημόσια τάξη στην πόλη του.

Μία άλλη βασική διαφορά είναι η λειτουργικότητα των δύο γηπέδων. Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός δαπάνησε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για να τοποθετήσει νέο χλοοτάπητα στο «Σπύρος Λούης» και να ανακαινίσει τις λειτουργίες του. Το ΟΑΚΑ φιλοξένησε παιχνίδι των Play Off του Champions League και καλύπτει τα πρότυπα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αντιθέτως, το Πανθεσσαλικό Στάδιο δεν έχει τις ίδιες ανέσεις και στοιχειωδώς επαρκεί για τη Stoiximan Super League, με πολλούς χώρους να μην έχουν συντηρηθεί καθόλου. Καθώς και το τερέν έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και δεν θα βοηθήσει τους παίκτες να αποδώσουν.

Κατά συνέπεια, οι αντιρρήσεις των εκδρομέων από τη Θεσσαλονίκη ή το Αγρίνιο για την απόσταση που θα διανύσουν σε σύγκριση με τους Αθηναίους, είναι θεμιτές. Το πλεονέκτημα της οικειότητας των «πράσινων» με το γήπεδο, που ίσως να επικαλεστεί κάποιος, δεν είναι εξίσου ισχυρό επιχείρημα. Επειδή ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τη Μπράγκα και τη Βιγιαρέλα στο ΟΑΚΑ στις 29 Αυγούστου και στις 21 Σεπτεμβρίου του 2023. Δηλαδή, πολλούς μήνες πριν και μόλις δύο ματς, δεν δίνουν την αίσθηση της έδρας.

Το δίλημμα στην προκειμένη, είναι: τελικός σε γήπεδο Champions League και με κόσμο ή σε άδειο γήπεδο… χωράφι. Αυτό θα συναποφασίσουν οι διοικήσεις του Παναθηναϊκού, του έτερου φιναλίστ και οι παράγοντες της ΕΠΟ. Με τις ανάλογες επιπτώσεις στο κύρος του θεσμού και στην εικόνα μιας σπουδαίας αναμέτρησης.