Τεράστια αλλαγή στην Premier League - Αυξάνεται ο χρόνος διεξαγωγής των αγώνων

Άλεξ Ιβόμπι

i

Γουεστ Χαμ - Έβερτον / Tony McArdle / Everton FC via Getty Images

Τεράστια αλλαγή στην Premier League - Αυξάνεται ο χρόνος διεξαγωγής των αγώνων

Θάνος Λυμπερόπουλος • 10:15 - 06.03.2023 / Ανανεώθηκε: 11:26 - 23.06.2023

Σύμφωνα με τους Times, η Premier League πρόκειται να αυξήσει τον χρόνο των αγώνων, υιοθετώντας μια προσέγγιση παρόμοια με αυτή της FIFA κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Μέχρι το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, η μέση διάρκεια αγώνα, εξαιρουμένων αυτών που πήγαν στην παράταση, ήταν 102 λεπτά, τέσσερα λεπτά περισσότερο από τον μέσο όρο του Μουντιάλ 2018 και πέντε λεπτά περισσότερο από τον μέσο όρο στο Euro 2020. Τα 43 από τα 62 παιχνίδια στο τουρνουά του 2022 (πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών αγώνων) ξεπέρασαν τα 100 λεπτά, με το παιχνίδι της Αγγλίας απέναντι στο Ιράν να αποτελεί σημείο αναφοράς με διάρκεια 117 λεπτών.

Οι βασικοί παράγοντες για τον πρόσθετο χρόνο ήταν οι αποφάσεις του VAR, οι τραυματισμοί, οι αλλαγές, τα πέναλτι και οι κόκκινες κάρτες, καθώς και η τυχόν σπατάλη χρόνου από τους παίκτες. Σύμφωνα με τους Times, οι νομοθέτες του ποδοσφαίρου αποφάσισαν ότι η Premier League και άλλες εγχώριες διοργανώσεις στην Αγγλία πρέπει να αυξήσουν τον πρόσθετο χρόνο από την επόμενη σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα παιχνίδια θα φτάνουν τα 100 λεπτά όπως είδαμε και στην αναμέτρηση της Άρσεναλ με την Μπόρνμουθ.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, είπε ότι ο χρόνος παιχνιδιού με μπάλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν, κατά μέσο όρο, περίπου 60 λεπτά, σε σύγκριση με περίπου 55 λεπτά που είναι στην Πρέμιερ Λιγκ αυτή τη σεζόν. Μιλώντας στην συνεδρίαση του Διεθνούς Συμβουλίου FA (IFAB) στο Λονδίνο, ο Ινφαντίνο είπε:

Ο Μπαλτάκος συναντήθηκε με τον Ινφαντίνο στην απονομή βραβείων της FIFA
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

12:57 - 28.02.2023

Ο Μπαλτάκος συναντήθηκε με τον Ινφαντίνο στην απονομή βραβείων της FIFA

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τάκης Μπαλτάκος παρευρέθηκε στην εκδήλωση απονομής της FIFA για τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του 2022 και συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο.

«Θέλουμε να παλέψουμε ενάντια στη σπατάλη χρόνου, θέλουμε οι οπαδοί να απολαύσουν το παιχνίδι, είδαμε στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο από δέκα λεπτά επιπλέον χρόνο και περίπου 60 λεπτά αποτελεσματικού χρόνου παιξίματος. Έχει εκτιμηθεί ευρέως από όλους και οι νόμοι του παιχνιδιού είναι καθολικοί και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστούν παγκοσμίως.»

«Έχουμε δει μια πολύ ασυνεπή εφαρμογή αυτών των νόμων του παιχνιδιού όσον αφορά τη σπατάλη χρόνου, και ορισμένα πρωταθλήματα έχουν αγώνες που διαρκούν λιγότερο από 50 λεπτά και άλλα έχουν περίπου 60 λεπτά τώρα. Θα παρακολουθούμε πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν αλλάζουμε τους νόμους του παιχνιδιού και δεν θα υπάρξει διακοπή στο ρολόι».

Η IFAB, το νομοθετικό όργανο του ποδοσφαίρου που περιλαμβάνει τη FIFA και τις τέσσερις βρετανικές ομοσπονδίες, τροποποίησε επίσης έναν νόμο για να τιμωρεί τους τερματοφύλακες που χρησιμοποιούν τακτικές απόσπασης της προσοχής κατά τη διάρκεια των πέναλτι. Η αλλαγή στον Νόμο 14 ορίζει ότι οι τερματοφύλακες δεν πρέπει να συμπεριφέρονται με τρόπο που αποσπά άδικα την προσοχή του παίκτη σε πέναλτι ή κατά τη διάρκεια των πέναλτι.