Το θαύμα της Χιρόνα δεν έχει τέλος (vids)

Χιρόνα

i

©gironafc.cat

Το θαύμα της Χιρόνα δεν έχει τέλος (vids)

Κώστας Τόπας 09:10 - 11.12.2023

Η Χιρόνα έχει βαλθεί να «τρελάνει» όλη την Ευρώπη. Αυτή τη φορά έκανε «πάρτι» κόντρα στη Μπαρτσελόνα και σήμερα απολαμβάνει τη μοναξιά στην κορυφή της βαθμολογίας. Το έργο του Μίτσελ, οι 13 νίκες, το πρώτο «βιολί» και η καλύτερη επίθεση στη La Liga.

Η ασταμάτητη Χιρόνα πραγματοποίησε μία σπουδαία εμφάνιση μέσα στο «Μονζουίκ», επικράτησε 4-2 της Μπαρτσελόνα και πλέον απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής της La Liga. Σε περίπτωση που κάποιος είχε αμφιβολίες για την απάντηση της ομάδας του Μίτσελ απέναντι στους «μεγάλους» της κατηγορίας, το βράδυ της Κυριακής (10/12) η Χιρόνα έδωσε (ξανά) απάντηση.

Αυτή τη φορά, με τη νίκη επί των «μπλαουγκράνα», έφτασε σε νέο δικό της ρεκόρ στην κορυφαία κατηγορία, αυτό των συνεχόμενων αγωνιστικών χωρίς ήττα. Υπάρχουν ήδη οκτώ παιχνίδια που η Χιρόνα παραμένει αήττητη. Εως τώρα έχει μαζέψει 22 βαθμοί από τους 28 πιθανούς και σήμερα απολαμβάνει την κορυφή, έχοντας 41 βαθμούς μετά από 16 αγωνιστικές. 

Η ομάδα με τις περισσότερες νίκες

Ο πρωταρχικός στόχος βέβαια της Χιρόνα ήταν να σωθεί η ομάδα και να παραμείνει στην κατηγορία. Κάτι που έγινε ήδη από τον περασμένο Αύγουστο. Σήμερα, το συγκρότημα του Μίτσελ έχει βάλει νέο στόχο και αυτός δεν είναι άλλος πέρα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πώς αλλάζουν τα πράγματα. Η Χιρόνα είναι πλέον η ομάδα με τις περισσότερες νίκες στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Με 13, έχοντας ένα περισσότερο από την Ίντερ και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η καταλανική ομάδα συνεχίζει επίσης να είναι η καλύτερη ομάδα εκτός έδρας αφού πέτυχε την έβδομη νίκη της μακριά από τους φιλάθλους της. Κάτι αδιανόητο. Κάτι απίστευτο. Η ομάδα του Μίτσελ έχασε δύο βαθμούς την πρώτη αγωνιστική στη Ρεάλ Σοσιεδάδ (1-1)  και έκτοτε κέρδισε στη Σεβίλλη (1-2), στη Γρανάδα (2-4), στη Βιγιαρεάλ (1-2), στο Κάντιθ (0-1), στο Ελ Σαντάρ απέναντι στην Οσασούνα (2-4), στη Ράγιο Βαγιεκάνο (1-2) και στη Μπάρτσα (2-4). Αυτή η Χιρόνα είναι ένα... αεροπλάνο, έχοντας μόνο ανοδική πορεία που κανείς δεν μπορεί να την σταματήσει και αρχίζει να μοιάζει με υποψήφια για τον τίτλο.

Τα τέσσερα γκολ και η Μπαρτσελόνα

Το βράδυ της Κυριακής (10/12) η Χιρόνα κατέγραψε ακόμη ένα ρεκόρ. Τα τέσσερα γκολ που πέτυχε κόντρα στη Μπάρτσα, τα δέχθηκε η ομάδα του Τσάβι στα 19 εντός έδρας παιχνίδια πρωταθλήματος κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν 2022/23!

Τα χρήματα δεν κάνουν την ομάδα

Επιπλέον, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Χιρόνα διαθέτει την καλύτερη επίθεση στη La Liga με 38 τέρματα ενεργητικό, πάνω και από τη Ρεάλ και από την Μπαρτσελόνα. Το «θαύμα» της Χιρόνα αποκτάει ακόμη μεγαλύτερο χαρακτήρα αν αναλογιστεί κανείς τη χαοτική διαφορά που υπάρχει στα οικονομικά δεδομένα και στα μπάτζετ κόντρα στα δύο μεγαθήρια του ισπανικού ποδοσφαίρου. Η πρωτοπόρος της La Liga έχει μπάτζετ 161 εκατ. ευρώ, την ώρα που η Μπάρτσα ξεπερνάει τα 860 και οι «μερένχες» το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, έχει χρηματιστηριακή αξία 150 εκατ. ευρώ, περίπου όσο αξίζει όλη η Χιρόνα.

Ενας εκ των πρωταγωνιστών το βράδυ της Κυριακής (10/12) για τη Χιρόνα ήταν ο Άρτεμ Ντόβμπικ, ο οποίος σημείωσε ακόμη ένα γκολ με την ομάδα του. Η Χιρόνα το περασμένο καλοκαίρι έβγαλε από τα ταμεία της 17 εκατ. ευρώ για μεταγραφές και τα μισά σχεδόν (8 εκατ. ευρώ) πήγαν στην Ντνίπρο για την απόκτηση του επιθετικού της Άρτεμ Ντόβμπικ.

Ο 26χρονος Ουκρανός έχει αποδεχθεί έως τώρα το μεγάλο «όπλο» του Μίτσελ, αφού είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με οκτώ γκολ και ο πρώτος σε ασίστ, με πέντε.

Ο αρχιτέκτονας Μίτσελ

Η Χιρόνα συνεχίζει και γράφει ιστορία με χρυσά γράμματα κι αρχιτέκτονας αυτού του σπουδαίου έργου είναι ο Μιγκέλ Άνχελ Σάντσες Μουνιόθ, πιο γνωστός ως Μίτσελ, ο 47χρονος προπονητής από τη Μαδρίτη που τραβάει τα βλέμματα όλων. Μετά τη νίκη επί των «μπλαουγκράνα», ο Μίτσελ έχει πλέον ρεκόρ 54 νίκες, 21 ισοπαλίες και 33 ήττες. Το ποσοστό των νικών του στη La Liga 44% είναι μακράν το καλύτερο στην ιστορία του καταλανικού συλλόγου.

Ο Μίτσελ δεν θεωρεί δεδομένη αυτή την επιτυχία. Προηγουμένως πέτυχε την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου με τη Ράγιο Βαγιεκάνο και με την Ουέσκα, τις μόνες άλλες δύο ομάδες που διετέλεσε στην προπονητική του καριέρα, αλλά και οι δύο αυτές ομάδες υποβιβάστηκαν την επόμενη σεζόν και ο Μίτσελ απολύθηκε πριν από το τέλος κάθε σεζόν. Με τη Χιρόνα, όμως, η ιστορία είναι διαφορετική. Αφού την οδήγησε στην άνοδο στην πρώτη του σεζόν στο Estadi Montilivi, όταν τερμάτισαν έκτη και προχώρησαν στα πλέι οφ της Segunda  Division τη σεζόν 2021-22, ο Μίτσελ εξασφάλισε τη 10η θέση την περασμένη σεζόν. Πλέον, ο προπονητής έχει αυτή την ομάδα στην πρώτη θέση και η ευρωπαϊκή πρόκριση είναι μια πραγματική πιθανότητα.

Τούτου λεχθέντος, ο Μίτσελ γνωρίζει ότι η Χιρόνα δεν έχει περάσει ποτέ τρεις συνεχόμενες σεζόν στη La Liga και η επίτευξη αυτού είναι ο πρωταρχικός του στόχος. «Στόχος είναι να εδραιωθεί η θέση της ομάδας στην πρώτη κατηγορία το συντομότερο δυνατό. Ελπίζω ότι μπορούμε να κοιτάξουμε προς τα πάνω, αλλά η συλλογή βαθμών είναι ένας αγώνας και θέλω η ομάδα να καταλάβει ότι η καθημερινότητα είναι αυτή που θα μας φέρει την επιτυχία», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο 47χρονος τεχνικός.

Είναι πραγματικά μια συναρπαστική στιγμή για τη Χιρόνα και το γεγονός ότι ο Μίτσελ έχει συμβόλαιο στο Estadi Montilivi μέχρι το 2026 σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη κεφάλαια που πρέπει να γραφτούν σε αυτήν την ιστορία. Η ταπεινότητα του συλλόγου και του προπονητικού επιτελείου σημαίνει ότι η εξασφάλιση της επιβίωσης παραμένει η πρώτη προτεραιότητα. Όμως, οι οπαδοί ονειρεύονται το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και έχουν κάθε δικαίωμα.

🔴Baladeros LIVE: Ο κρίκος της οπαδικής βίας και οι άδειες εξέδρες

Κάντε Εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο