Ο Τόλης Τερζής μιλά για όλα στο Sportal: «Μαλωμένος εγώ με τον Κουέστα; Με αυτόν είμαι πιο κοντά από κάθε άλλον παίκτη»
i

Τερζής/©Intime

Ο Τόλης Τερζής μιλά για όλα στο Sportal: «Μαλωμένος εγώ με τον Κουέστα; Με αυτόν είμαι πιο κοντά από κάθε άλλον παίκτη»

Αλέξης Σαββόπουλος 08:00 - 21.04.2023 / Ανανεώθηκε: 09:15 - 21.04.2023

Λίγο πριν τον πιο κρίσιμο αγώνα της χρονιάς, ο προπονητής του Άρη σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη, μιλάει για την ευθύνη που έχει αναλάβει και όχι μόνο…

Ο Τόλης Τερζής, την τελευταία πενταετία, είναι πάντα ο άνθρωπος που αναλαμβάνει το μεταβατικό στάδιο, της διαδοχής από τον ένα προπονητή του Άρη, στον άλλο. Φέτος, μετά την αποχώρηση του Πάρντιου, για πρώτη φορά, ο Θόδωρος Καρυπίδης, αποφάσισε από υπηρεσιακό να τον μονιμοποιήσει ως το τέλος της σεζόν. Με την συνεπαγόμενη ευθύνη, να οδηγήσει τον Άρη στην εξασφάλιση του μοναδικού στόχου που έχει απομείνει, της κατάληψης της 5ης θέσης και ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Λίγα 24ωρα πριν το πλέον καθοριστικό παιχνίδι της σεζόν, με τον Βόλο, ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στο Sportal,τόσο για το κρίσιμο κυριακάτικο παιχνίδι αλλά και για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την ομάδα, τον ίδιο προσωπικά και την πρόκληση που έχει μπροστά του αλλά και για μερικά… καυτά εσχάτως θέματα, όπως την απόφασή του να χρησιμοποιήσει ξαφνικά τον Σιαμπάνη αντί του Κουέστα.

«Μιλήσαμε με τα παιδιά στα αποδυτήρια. Από τα έξι παιχνίδια που απομένουν, το πιο σημαντικό κι εκείνο που θα μας δώσει τον… αέρα είναι αυτό της Κυριακής. Πρέπει να καταλάβουν όλοι την κρισιμότητα και το τι σημαίνει για τη χρονιά μας. Κι επειδή εγώ είμαι καιρό εδώ, έχουμε μιλήσει για το Βόλο. Τα προηγούμενα χρόνια δεν θεωρούσαμε ότι είναι κάποιος αντίπαλός μας. Φέτος όμως, όπως έγιναν τα πράγμα-τα και για μας, αλλά και γι’ αυτούς, που είναι η καλύτερη χρονιά τους, αυτή τη στιγμή είναι οι αντίπαλοί μας για τη θέση που οδηγεί στην Ευρώπη. Είπαμε να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι και να κάνουμε καλή προπόνηση γιατί στην ουσία αυτό το παιχνίδι αν καταφέρουμε να το πάρουμε, πάμε στους τέσσερις βαθμούς τη διαφορά. Και από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα ματς, θα είμαστε πιο άνετοι, όσον αφορά τη βαθμολογία. Άρα ίσως θα μπορέσουμε να πάρουμε και πιο εύκολα αποτελέσματα. Χωρίς το άγχος της Ευρώπης. Έχουμε κάνει αυτή την κουβέντα, τον έχουν καταλάβει όλα τα παιδιά και προσπαθούμε να ετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για το παιχνίδι. Είχαμε και την προηγούμενη εβδομάδα διαθέσιμη για να αναλύσουμε τον αντίπαλο. Τους δίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον Βόλο και για το τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς».

Η ομάδα είναι έτοιμη γι’ αυτό το τόσο σημαντικό, όπως το χαρακτήρισες παιχνίδι;

«Το πιο σημαντικό για να είναι έτοιμη η ομάδα είναι το μυαλό. Γιατί αν δούμε τους δύο αντιπάλους, εμάς και τον Βόλο, σίγουρα είμαστε καλύτερη ομάδα. Το θέμα είναι να ετοιμαστεί το μυαλό των παικτών μας. Να είναι συγκεντρωμένοι και να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει, τι θέλουμε σαν ομάδα, αλλά και τι κάνει ο αντίπαλος. Κι αυτό θα κάνουμε μέχρι και το Σάββατο».

Πού οφείλονται αυτά τα σκαμπανεβάσματα της ομάδας, μέσα στα παιχνίδια και πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό;

«Από την αρχή δεν πήγε καλά, το καλοκαίρι. Και στην πορεία προκύπτουν προβλήματα τα οποία τα συναντάς κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Όταν δεν πας για να τρέξεις, αλλά να φρεσκάρεις για την αρχή της σεζόν, είσαι φρέσκος μόνο για τα πρώτα παιχνίδια. Στη διάρκεια όμως αυτό βγαίνει. Προσπαθείς να βελτιώσεις κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορείς να το πας εκεί που θα ήταν στο ξεκίνημα της χρονιάς. Έτσι υπάρχουν στιγμές που η ομάδα… πηγαίνει και μετά… σβήνει ή είναι… σβηστή και μετά ανεβάζει. Στο ματς με τον Παναθηναϊκό, το δεύτερο ημίχρονό μας ήταν το χειρότερο μέσα στη σεζόν. Στο πρώτο πήγε στο δεύτερο έσβησε. Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Στο πρώτο σβηστά, στο δεύτερο… έδωσε. Όλοι θέλουμε τη σταθερότητα. Είναι κάποια πράγματα τα οποία τα βρίσκουμε μπροστά μας».

Ο Χουλιάν Κουέστα στο Sportal: «Έχασα τον ύπνο μου για τον Μπουχαλάκη» (vid)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

13:05 - 11.02.2023

Ο Χουλιάν Κουέστα στο Sportal: «Έχασα τον ύπνο μου για τον Μπουχαλάκη» (vid)

Ο Χουλιάν Κουέστα μίλησε στην κάμερα του Sportal για την καρμική του σχέση με τον Άρη, το τηλεφώνημα που τον κράτησε στην ομάδα, το πιο δύσκολο βράδυ της καριέρας του ελέω... Μπουχαλάκη, την επική ανατροπή επί της ΑΕΚ, τον Τόσκο και τον Άλκη...

Σίγουρα όμως θα περίμενες να πάει καλύτερα η ομάδα στα Playoffs.

«Το συζητήσαμε με τον κ. Παλίκουτσα και μετά με τα παιδιά, πριν ξκινήσουν τα Playoffs. Θα σας πω γι’ αυτά τα τέσσερα ματς που έχουμε παίξει. Με τον ΠΑΟΚ, η ομάδα ήταν εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο χάνουμε από δύο σφυρίγματα που δεν… υπάρχουν. Αυτή είναι η άποψή μου. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να έκανε τρεις αλλαγές στο ημίχρονο και να μπήκε πιο δυνατά, αλλά μέχρι το 65’ που έδωσαν το πέναλτι, εμείς φάση δε δεχτήκαμε. Μπορεί να πήραν μέτρα, αλλά δεν μας προβλημάτισαν. Εκείνο το παιχνίδι, σαν αποτέλεσμα ήταν πλασματικό.

Στο ματς μετά με τον Ολυμπιακό, κακό πρώτο ημίχρονο, καλό δεύτερο. Πήραμε κι έναν βαθμό. Για εκείνο με τον Παναθηναϊκό, στο δεύτερο ημίχρονο, χειρότερα δεν μπορούσαμε να παίξουμε. Και σε εκείνο το παιχνίδι μπορεί κι εγώ να έκανα λάθος. Μας χάλασε βέβαια όλη τη δουλειά ο τραυματισμός του Ματέο στο ημίχρονο. Ίσως θα έπρεπε να βάλω έναν παίκτη στη θέση του Ματέο κι όχι να αλλάξω το σχήμα. Όσο για τον αγώνα με την ΑΕΚ, νομίζω ότι η ομάδα ήταν πάρα πολύ καλή σε όλο το παιχνίδι. Μετά το 80’ δεχθήκαμε το 2-1 σε μία φάση που ήταν λάθος το μαρκάρισμα τεσσάρων παικτών. Κι αν βάλεις στην εξίσωση και κάποιες φάσεις στις οποίες δικαιούμαστε να διαμαρτυρόμαστε, στο 1-1… Η ομάδα παρά τα προβλήματά της προσπαθεί».

Στο ματς με την ΑΕΚ, μιας και το ανέφερες έγινε μεγάλη κουβέντα για την αλλαγή του Ιτούρμπε…

«Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημίχρονου είναι τέσσερις φάσεις που ο αντίπαλος μας βγαίνει από την πλευρά του Ιτούρμπε και δημιουργεί υπεραριθμία και ο Χουάν δεν βοηθάει. Δε νομίζω ότι θα άντεχε παραπάνω. Αν από το 46’ μέχρι το 56’ δεν μου κάνει άμυνες και μάλιστα σε μια τέτοια δύσκολη έδρα, υπάρχει πρόβλημα. Αυτό ήταν το σκεπτικό μου εκείνη τη στιγμή. Ήθελα άμυνες. Θα μου πεις γιατί έβαλες τον Οντουμπάζιο. Αν είχα τον Ματέο, θα έβαζα τον Ματέο. Υπήρχε και ο Λάζαρος, αλλά ήθελα άμυνες. Τα είπαμε με το Χουάν και το δέχθηκε. Είχε και κάρτα, επίσης πολύ σημαντικό».

Ποια μπορεί να είναι η ερμηνεία για τη γενική εικόνα του Γκρέι;

«Ο Γκρέι έπαιξε πολλά χρόνια στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόμου. Τον αποκτήσαμε με μεγάλες προσδοκίες. Τόσα χρόνια ο πρόεδρος πληρώνει και φορ και φορ δεν είχαμε. Όταν τον τσεκάραμε, θεωρήσαμε ότι είναι ο παίκτης που ψάχνουμε τόσα χρόνια. Και ήρθε και μεγάλο συμβόλαιο και με πολλά χρόνια. Ξεκίνησε καλά. Τι παράπονο έχω εγώ; Δεν πρεσάρει, δεν πιέζει, δεν πιέζει τον εαυτό του. Δεν μπορεί πριν από δύο χρόνια να το έκανε στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και να μην μπορεί να το κάνει στην Ελλάδα».

Ο Νταρίντα δείχνει να έχει μια μικρή πτώση στην απόδοσή του. Πιστεύεις ότι κουράστηκε; Φορτώθηκε πολύ;

«Πιο καλός είναι όταν παίζουμε 4-3-3. Βασικά η θέση του, που έπαιζε και τόσο χρόνια είναι εσωτερικός μέσος από τα δεξιά. Είναι πιο καλός γιατί έρχεται και πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Για κάποιους λόγους παίξαμε διαφορετικό σχήμα και τον βάλαμε δίπλα στον Ετέμπο. Έτσι, αναγκαζόταν να κάνει περισσότερη άμυνα και δεν είχε τον χρόνο να φτάσει στην επίθεση. Είναι όμως και οι συνθήκες και ο αντίπαλος. Όταν είχαμε τον Ετέμπο, τον Ρουπ και τον Νταρίντα, εκεί ήμασταν «κλειδωμένοι» 100% και στο αμυντικό και στο επιθετικό κομμάτι. Εννοείται ότι τον μάθανε κιόλας. Στο ματς με τον ΠΑΟΚ τον μπλοκάρανε παραπάνω. Πήγαν επάνω του στοχευμένα, να τον αποσυντονίσουν. Και ο Παναθηναϊκός το ίδιο. Λογικό είναι αυτό».

Θέμα τερματοφύλακα. Μεγάλη κουβέντα η αλλαγή του Κουέστα με τον Σιαμπάνη. Ποια είναι η θέση σου σε αυτό;

«Ακούστηκαν διάφορα, δεν θέλω να τα αναφέρω. Μέχρι και ότι είμαι μαλωμένος με τον Χουλιάν. Αν με ρωτήσετε με ποιον παίκτη είμαι πιο κοντά, θα σας πω με τον Κουέστα. Διότι είμαστε πέντε χρόνια μαζί στον Άρη. Θα σας πω και κάτι άλλο. Αν η ομάδα πετύχει ή αποτύχει ποιος θα το χρεωθεί; Εγώ. Αν θα πετύχω, θα πετύχω επειδή έκανα αυτό που πιστεύω εγώ κι όχι τι θα μου πουν οι άλλοι. Αυτό αποφάσισα. Κάποια πράγματα που ακούστηκαν είναι αστεία. Δεν έγινε τίποτα. Εναι καθαρά πώς το είδα εγώ. Καθαρά δική μου απόφαση. Να θυμίσω κάτι. Πέρσι όταν ανέλαβα την ομάδα, όταν έφυγε ο Άκης (σ.σ. Μάντζιος), ο βασικός τερματοφύλακας ήταν ο Σιαμπάνης. Τότε τους φώναξα και τους δύο και τους είχα μιλήσει για τους λόγους που επανάφερα τελικά τον Κουέστα.

Τώρα για φέτος, ιδιαίτερα στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, έπαιξε ο Μάριος γιατί ήξερα ότι ο αντίπαλος θα πιέσει ψηλά και θα μπορούσαμε να τους χτυπήσουμε πίσω από την πλάτη με τον Καμαρά. Και θέλαμε να παίξουμε με την μπάλα από πίσω. Και ο Σιαμπάνης είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια. Έτσι το είδα, έτσι το έκανα. Και η ευθύνη είναι μόνο δική μου»..

Η 5η θέση θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία ή το αυτονόητο;

«Για να απαντήσουμε θα πρέπει να βάλουμε κάτω όλη τη χρονιά. Τα σκαμπανεβάσματα. Καταρχάς όλη τη σεζόν δεν έχουμε κάνει τρεις συνεχόμενες νίκες. Αυτό μας απέμεινε όμως, δεν έχουμε κάτι άλλο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Προφανώς όμως μιλάμε για το αυτονόητο».

Πώς βιώνεις όλη τη κατάσταση με εσένα πλέον στο τιμόνι κι έναν στόχο που πρέπει να επιτευχθεί. Είναι κάτι που σε φοβίζει, σε αγχώνει, σε πιέζει;

«Όχι δεν με φοβίζει. Εννοείται πως δεν με φοβίζει. Αν με φόβιζε, δεν θα δεχόμουν την πρόταση του προέδρου. Εννοείται ότι δουλεύω γι’ αυτό το πράγμα. Να βγει η ομάδα στην Ευρώπη».

Έχεις μπει αρκετές φορές μπροστά σε αλλαγές προπονητών. Φέτος ίσως για μεγαλύτερο διάστημα. Εσύ έχεις στο μυαλό σου να μείνεις ως πρώτος προπονητής του Άρη; Να χτίσεις εσύ την ομάδα το καλοκαίρι, να δουλέψεις από το ξεκίνημα της σεζόν;

«Έχω μία διαφορετική σχέση με τον πρόεδρο. Είμαστε από την ίδια πόλη και γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Θέλω να σας πω ειλικρινά ότι δεν έχουμε μιλήσει για κάτι ακόμη. Και να σου πω την αλήθεια, αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, δεν σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Εγώ αυτό που θέλω να κάνω είναι να πετύχουμε τον στόχο μας, να μην πάει στράφι όλη η χρονιά, γιατί ξέρω ότι ο πρόεδρος έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια. Αυτό με νοιάζει. Εμένα ξέρεις τι με ενδιαφέρει; Να κερδίσουμε την Κυριακή στο Βόλο».

Σου έχουν κολλήσει την ετικέτα ότι είσαι ο άνθρωπος του Καρυπίδη. Πώς το αντιμετωπίζεις αυτό;

«Να απαντήσω αρχικά με μια ερώτηση. Αν θεωρούσε ότι εγώ δεν μπορούσα να κάνω κάτι, θα με έβαζε; Όχι δε θα με έβαζε. Δεν είναι χαζός να παίξει την χρονιά του. Γι’ αυτό που ρώτησες, ούτε αδιάφορο μου είναι, ούτε με ενοχλεί. Δεν ασχολούμαι καν. Εγώ δουλεύω, δεν κάνω τίποτε άλλο. Ούτε με νοιάζει τι λένε».

Υπάρχει η άποψη ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ελληνικό στοιχείο στον Άρη. Ποια είναι η δική σου γνώμη;

Αν με ρωτάς αν πρέπει η ομάδα να έχει Έλληνες παίκτες, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 7-8. Γιατί ξέρουνε από την ελληνική πραγματικότητα και την ιδιαιτερότητα συγκεκριμένων παιχνιδιών. Δεν είναι εύκολο να βρεις καλού επιπέδου Έλληνες γιατί οι περισσότεροι είναι στην Ευρώπη ή στις άλλες ομάδες με μεγάλα συμβόλαια. Συμφωνώ όμως, χρειάζεται το ελληνικό στοιχείο».

Από τους μικρούς που είναι στην πρώτη ομάδα, δεν είναι κανείς έτοιμος να παίξει;

«Αν θα τους βάλεις να παίξουν τώρα, που καίει η μπάλα, μπορεί να τους κάνει και ζημιά. Αν καταφέρουμε στα τελευταία 2-3 παιχνίδια να έχουμε εξασφαλίσει την Ευρώπη, θα παίξουν. Για ετοιμότητα, επειδή τα γνωρίζω καλά αυτά τα παιδιά, δεν είναι κανένας. Δουλεύουν με την πρώτη ομάδα, συμμετέχουν κανονικά. Την επόμενη σεζόν, που θα έ-χουν ήδη έναν χρόνο προπονήσεων με τους επαγγελματίες, σίγουρα θα είναι πολύ καλύτεροι. Ίσως κάποιοι να πρέπει να πάνε και δανεικοί για να παίξουν».

Επειδή είσαι χρόνια στην ομάδα κι έχεις συνεργαστεί με πολλούς προπονητές, ποιος θεωρείς ότι ήταν ο πιο επιδραστικός στην ομάδα κι εκείνος που σε επηρέασε περισσότερο.

«Εκείνος από τον οποίο πήρα αρκετά πράγματα, όσον αφορά το σκεπτικό που είχε, ήταν ο Πάκο Ερέρα. Ήταν λάτρης της κατοχής, όλη την εβδομάδα δούλευε σε παιχνίδια σε μικρούς χώρους γι’ αυτό και η ομάδα τότε πήγαινε πολύ καλά στο κράτημα της μπάλας. Γιατί το κάναμε κάθε μέρα στην προπόνηση. Από τον Πάκο, έχω κρατήσει αυτό και τον τρόπο που μιλούσε στην ομάδα. Ήταν πάντα ήρεμος, ποτέ δεν εκνευριζόταν, αλλά προσπαθούσε ήρεμα να εξηγήσει τα λάθη».

Πώς εξηγείς την βελτίωση των Καμάτσο και Ιτούρμπε. Ιδιαίτερα του δεύτερου.

«Ο Ιτούρμπε τώρα ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Και αυτός και ο Καμάτσο έχουν συγκεκριμένες κινήσεις και εντολές μέσα στο παιχνίδι. Δουλεύουμε πολύ στις προπονήσεις και τους βγαίνει. Και οι δύο δουλεύουν καλά στις προπονήσεις».