Σκάνδαλο στην Τουρκία: Μεγάλη απάτη με θύματα ποδοσφαιριστές, έχασαν εκατομμύρια δολάρια

Μάουρο Ικάρντι

i

©Photo by Serkan Hacioglu/ dia images via Getty Images/Ideal Images

Σκάνδαλο στην Τουρκία: Μεγάλη απάτη με θύματα ποδοσφαιριστές, έχασαν εκατομμύρια δολάρια

Κώστας Τόπας 10:38 - 24.11.2023

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα, Αρντά Τουράν έχασε περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια με τις επενδύσεις του. Το σκάνδαλο συνταράσσει το τουρκικό ποδόσφαιρο – Γνωστοί παίκτες έπεσαν θύματα και έχασαν πολλά εκατομμύρια.

Ο Αρντά Τουράν , θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου και πρώην παίκτης της Ατλέτικο και της Μπαρτσελόνα, βυθίζεται σε δικαστική μάχη αφού ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα απάτης εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ταλαντούχος μέσος επέστρεψε στην Τουρκία για να παίξει στην Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό της Μπασακσεχίρ και αργότερα να αποσυρθεί στη Γαλατασαράι, αλλά η ποδοσφαιρική του καριέρα αμαυρώθηκε από την εμπιστοσύνη που δόθηκε σε έναν επιχειρηματία, τον τραπεζίτη Σετσίλ Ερζάν, ο οποίος, σύμφωνα με τον Τουράν, του έκλεψε περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Τουράν δεν ήταν ο μόνος που απατήθηκε από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Έως και δεκαοκτώ άτομα έχουν χάσει πολύ σημαντικά χρηματικά ποσά με τις επενδύσεις τους. Ανάμεσά τους, πρώην ποδοσφαιριστές ή προπονητές, είναι ο Φερνάντο Μουσλέρα, ο Εμρέ Μπελοζόγλου ή ο Σελτσούκ Ινάν, η συντριπτική πλειοψηφία που σχετίζεται με τη Γαλατασαράι. Η φερόμενη απάτη, η οποία έχει ήδη διωχθεί, θα μπορούσε να καταλήξει με τον Ερζάν στη φυλακή. Ο τραπεζίτης, στην πρώτη του ακρόαση, διαβεβαίωσε ότι ο πρώην Τούρκος προπονητής και πρώην προπονητής της Γαλατασαράι, Φατίχ Τερίμ, του έδωσε χρήματα το 2020: «Η κοινότητα της Γαλατασαράι εμπιστεύτηκε τον λόγο του».

Όπως εξηγεί η τουρκική «Fanatik», ο Eρζάν «στα τέλη του 2011 διορίστηκε διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας στη Φλόρια. Όταν η τράπεζα υπέγραψε συμφωνία χορηγίας με τη Γαλατασαράι, στις 25 Μαρτίου 2013, όλα τα μέλη του συλλόγους άνοιξαν έναν λογαριασμό. Ο Ερζάν υποσχέθηκε μεγάλα κέρδη για τα χρήματα που συγκέντρωσε με την υπόσχεση ενός ειδικού ταμείου και μοίρασε μέρος των χρημάτων που έλαβε από τον νεοφερμένο στους παλιούς συμμετέχοντες. 

«Το 2020 συμμετείχαν και ποδοσφαιριστές οι πελάτες ιδιωτικών κεφαλαίων. Τώρα γινόταν λόγος για εκατομμύρια δολάρια. Ο Σετσίλ Ερζάν παρέδωσε επίσης έγγραφα με τραπεζική σφραγίδα όπως εγγυητικές επιστολές στους ανθρώπους που του εμπιστεύτηκαν τα χρήματα. Οταν δεν έφτασαν νέοι πελάτες, το σύστημα κατέρρευσε. Ο Ερζάν άρχισε να μην μπορεί να πληρώσει τα κέρδη από τα χρήματα που έλαβε. Γι' αυτό μερικές φορές δεν απαντούσε στο τηλέφωνο».

Ο 36χρονος Τουράν έβγαλε γκρι μούσι, προπονεί ομάδα στην Τουρκία και άπαντες έχουν μείνει άφωνοι με την εμφάνισή του
LA LIGA

14:18 - 17.07.2023

Ο 36χρονος Τουράν έβγαλε γκρι μούσι, προπονεί ομάδα στην Τουρκία και άπαντες έχουν μείνει άφωνοι με την εμφάνισή του

Αγνώριστος είναι ο πρώην εξτρέμ της Μπαρτσελόνα και της Ατλέτικο Μαδρίτης, Άρντα Τουράν παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο.

Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψή του και ο Σετσίλ Ερζάν συνελήφθη στις 11 Απριλίου 2023. Σύμφωνα με την έκθεση BRSA, ως αποτέλεσμα των συναλλαγών του Ερζάν, 18 άτομα εξαπατήθηκαν συνολικά σχεδόν 26 εκατομμύρια δολάρια και ζητείται ποινή φυλάκισης 226 χρόνια.