Χαμός στην Τουρκία: Τελειώνει τον πρόεδρο της Ανκαραγκιουτσού από το κόμμα ο Ερντογάν – Αποχή όπως και στην Ελλάδα ανακοίνωσαν οι διαιτητές!

Χαμός στην Τουρκία: Τελειώνει τον πρόεδρο της Ανκαραγκιουτσού από το κόμμα ο Ερντογάν – Αποχή όπως και στην Ελλάδα ανακοίνωσαν οι διαιτητές!

Άγγελος Φραγκισκάτος 00:20 - 12.12.2023 / Ανανεώθηκε: 00:22 - 12.12.2023

Οι διαιτητές μετά την απίστευτη επίθεση που δέχθηκε ο συνάδελφός τους στην αναμέτρηση Ανκαραγκιουτσού – Ρίζεσπορ δήλωσαν αποχή, ενώ ο Ερντογάν τελειώνει τον πρόεδρο της ομάδας της Άγκυρας από το κόμμα του.

Η πρωτοφανής επίθεση που δέχθηκε ο διαιτητής Ουμούτ Μέλερ μετά τη λήξη του ματς της Ανκαραγκιουτσού με τη Ρίζεσπορ έχει προκαλέσει σάλο στην Τουρκία.

Ο διαιτητής δέχθηκε γροθιά από τον πρόεδρο της ομάδας του Τάσου Χατζηγιοβάνη, τον Φαρούκ Κοτσά, στο κέντρο του γηπέδου κι όταν έπεσε στο χορτάρι δέχθηκε κλοτσιές από δύο ακόμα άτομα, στο κεφάλι και στο σώμα.

Ο Κοτσά ανήκει στο κόμμα του Ερντογάν και είναι πρώην βουλευτής του κόμματος «Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη». Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, σε σπίτι ιδιοκτησίας του έμενε ο Ερντογάν πριν μετακομίσει στο παλάτι, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, προτίθεται να τον διώξει από το κόμμα. Ο Κοτσά θα περάσει από το πειθαρχικό του κόμματος.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λοιπόν, αντέδρασε άμεσα μετά το περιστατικό κι ανέφερε: «Καταδικάζω την επίθεση στον διαιτητή Χαλίλ Ουμούτ Μέλερ μετά τον αγώνα Ανκαραγκιουτσού - Ρίζεσπορ, που έγινε σήμερα το βράδυ και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Αθλητισμός σημαίνει ειρήνη και αδελφοσύνη. Ο αθλητισμός είναι ασυμβίβαστος με τη βία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τη βία να πάρει θέση στον τουρκικό αθλητισμό».

Ο Κοτσά, ο οποίος ήταν φρουρούμενος από αστυνομικούς σε νοσοκομείο της Άγκυρας, δήλωσε για την επίθεση σε τουρκικό κανάλι: «Ο εγκέφαλός μου τρελάθηκε, η όρασή μου μαύρισε. Δεν θυμάμαι τι έκανα». Όταν αποχώρησε, πάντως, αποθεώθηκε από οπαδούς της ομάδας του!

Αποχή όπως στην Ελλάδα

Οι διαιτητές στη γειτονική χώρα μετά την επίθεση εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εξέφρασαν την πρόθεση ν’ απέχουν από τους αγώνες, όπως έκαναν και οι διαιτητές στη χώρα μας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Όπως ολόκληρη η Τουρκία, γίναμε μάρτυρες της βίας εναντίον του διαιτητή της FIFA, Χαλίλ Ουμουτ Μέλερ, στο στάδιο Eryaman της Άγκυρας το απόγευμα της Δευτέρας, 11 Δεκεμβρίου. Είμαστε βαθιά πληγωμένοι από το γεγονός ότι αυτοί που πραγματοποίησαν αυτό το περιστατικό ήταν οι λεγόμενοι πρωταγωνιστές.

Πιστεύουμε ότι οι διοικητές του ποδοσφαίρου και η τουρκική δικαιοσύνη θα λάβουν όλες τις απαραίτητες σοβαρές ποινικές ενέργειες εναντίον των δραστών. Αυτή η βραδιά άφησε μαύρο σημάδι στο τουρκικό ποδόσφαιρο. Ελπίζουμε αυτό το περιστατικό, στο οποίο πρέπει να αντιδράσει και να το καταδικάσει όλη η κοινή γνώμη, να γίνει σημείο καμπής. Η πρώτη μας προσδοκία είναι ότι τέτοιοι άνθρωποι θα απομακρυνθούν από το τουρκικό ποδόσφαιρο ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού, το οποίο δεν μπορεί να απορριφθεί με μερικές απλές καταδίκες.

Το τραγικό αυτό περιστατικό θα καταγραφεί ως μελανό σημείο στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου και η ποινή θα αποτιμηθεί ανάλογα. Ευχόμαστε στον διαιτητή της FIFA, Χαλίλ Ουμούτ Μέλερ, να γίνει σύντομα καλά και καταδικάζουμε έντονα όλους όσους διέπραξαν τις επιθέσεις, τις προκάλεσαν και έχουν την ίδια νοοτροπία.

Ωμή βία στην Τουρκία: Μπουνιές και κλοτσιές στον διαιτητή στο κέντρο του γηπέδου από τον πρόεδρο της ομάδας του Χατζηγιοβάνη (vids)
REST OF THE WORLD

22:22 - 11.12.2023

Ωμή βία στην Τουρκία: Μπουνιές και κλοτσιές στον διαιτητή στο κέντρο του γηπέδου από τον πρόεδρο της ομάδας του Χατζηγιοβάνη (vids)

Ο πρόεδρος της Ανκαραγκιουτσού γρονθοκόπησε τον διαιτητή στο κέντρο του γηπέδου και στη συνέχεια τον κλοτσούσαν οι συνεργάτες του!

Η βίαιη επίθεση δεν έγινε μόνο στον Ουμούτ Μέλερ, αλλά και σε ολόκληρη την κοινότητα των διαιτητών. Με το παρόν ανακοινώνουμε την έκκλησή μας σε όλους τους διαιτητές μας, από το υψηλότερο έως το χαμηλότερο επίπεδο, να μην συμμετέχουν στους αγώνες. Σήμερα είναι η μέρα της ενότητας ως κοινότητας διαιτητών».