Υποπτες πληρωμές κατά την περίοδο Αμπράμοβιτς βάζουν σε νέους μπελάδες την Τσέλσι

Ρόμαν Αμπράμοβιτς

i

© Photo by Paul Gilham/Getty Images

Υποπτες πληρωμές κατά την περίοδο Αμπράμοβιτς βάζουν σε νέους μπελάδες την Τσέλσι

Κώστας Τόπας 13:29 - 15.11.2023

Μια έρευνα υπό την ηγεσία του «The Guardian» αμφισβητεί τη νομιμότητα των φαινομενικά κρυφών πληρωμών που συνδέονται με κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της Τσέλσι.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι έναντι 140 εκατομμυρίων λιρών το 2003 και γρήγορα «χρέωσε» τον σύλλογο με μετρητά και τεράστια δάνεια σε μια αδυσώπητη προσπάθεια για επιτυχία. Η «Ρωμαϊκή αυτοκρατορία», όπως την αποκαλούσαν οι οπαδοί, έπεσε εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, η οποία οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων στον Αμπράμοβιτς από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγκάζοντας να πουλήσει τον σύλλογο.

Εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον της Τσέλσι, τα Μέσα ενημέρωσης άρχισαν να ερευνούν πώς ο Αμπράμοβιτς μπόρεσε να συγκεντρώσει τον πλούτο που ήταν απαραίτητος για να αγοράσει τον σύλλογο το 2003. Στην έρευνα «Κυπριακό Εμπιστευτικό», αρχεία που αναλύθηκαν από τον «Guardian» και τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) αμφισβητούν τη νομιμότητα των φαινομενικά κρυφών πληρωμών που σχετίζονται με κρίσιμες στιγμές της θητείας του με τρόπαια.

Τα αρχεία αποκαλύπτουν μια σειρά πληρωμών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών σε μια δεκαετία, που πραγματοποιήθηκαν μέσω υπεράκτιων οχημάτων που ανήκουν στον Αμπράμοβιτς. Οι εν λόγω συναλλαγές φαίνεται ότι ωφέλησαν την Τσέλσι, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν είχαν δηλωθεί στους λογαριασμούς που υποβλήθηκαν στα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Οι δικαιούχοι φαίνεται να περιλαμβάνουν τον ατζέντη του Έντεν Αζάρ , έναν συνεργάτη του προπονητή Αντόνιο Κόντε και των αξιωματούχων της Τσέλσι. Άλλες πληρωμές φαίνεται να σχετίζονται με την αγορά των παικτών Γουίλιαν και Σαμουέλ Ετό.

Τα αρχεία αποκαλύπτουν επίσης τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2005 και 2017 σε εταιρείες που συνδέονται με τους Ζόραν και Βλάντισα Λέμιτς. Ο τελευταίος, βασικός σύμβουλος του Αμπράμοβιτς , ήταν μια κομβική φιγούρα στην έλευση αστέρων όπως ο Άριεν Ρόμπεν  ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, ο Νεμάνια Μάτιτς και ο προπονητής Κάρλο Αντσελότι.

Απόλυτη σιωπή από την Premier League

Η Premier League αρνήθηκε να σχολιάσει όσο η έρευνά της βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας εκπρόσωπος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) είπε: «Ερευνούμε τα γεγονότα». Από την άλλη πλευρά, αυτοί που υποτίθεται ότι εμπλέκονται δεν δείχνουν σημάδια ζωής.

Τα οικονομικά της Τσέλσι ελέγχονται ήδη από την Premier League σε μια έρευνα που θα διαρκέσει από το 2012 έως το 2019, αφού το νέο καθεστώς ιδιοκτησίας του συλλόγου του δυτικού Λονδίνου ανέφερε οικειοθελώς ότι είχαν υποβληθεί «ελλιπείς οικονομικές πληροφορίες» κατά τη διάρκεια της θητείας του Αμπράμοβιτς.