Ο Μπέλιγχαμ είναι ο νέος Βασιλιάς της Μαδρίτης (vids)

Τζουντ Μπέλιγχαμ

i

© Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images/Ideal Images

Ο Μπέλιγχαμ είναι ο νέος Βασιλιάς της Μαδρίτης (vids)

Κώστας Τόπας 09:51 - 26.08.2023

Δεν είναι φορ. Ουτε παίκτης που πατάει συχνά αντίπαλη περιοχή. Κι όμως ο Τζουντ Μπέλιγχαμ μετράει ήδη τέσσερα γκολ και μία ασίστ σε τρία παιχνίδια κι αποδεικνύει ότι η μεταγραφή του στην Ρεάλ είναι λίρα εκατό.

Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ ήταν και πάλι ο ήρωας για τη Ρεάλ Μαδρίτης για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι, σώζοντας την ομάδα του με μια κεφαλιά για να κερδίσει μια καλά οργανωμένη ομάδα της Θέλτα. Έτσι ο Άγγλος αστέρας κατάφερε να βρει δίχτυα για τρίτο σερί ματς και να γράψει ιστορία με τη νέα του ομάδα.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός του Τζουντ Μπέλιγχαμ σε αυτές της πρώτες τρεις αγωνιστικές είναι τέσσερα γκολ και μια ασίστ, δικαιολογώντας με τον καλύτερο τρόπο τα 103 εκατ. ευρώ που έβγαλε από τα ταμεία της η Ρεάλ, προκειμένου να τον κάνει δικό της.

Όλη η Ισπανία συμφωνεί ότι αυτή η σεζόν θα είναι μια μεταβατική για τη Ρεάλ Μαδρίτης, περιμένοντας μια... γαλαξιακή εποχή με τον Κιλιάν Εμπαπέ να βρίσκεται στο προσκήνιο. Αλλά αυτή η έννοια της μετάβασης δεν κολλάει σε έναν σύλλογο όπως η Ρεάλ. Και αυτό είναι καλό, γιατί η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις της στη La Liga, έχοντας κάνει το απόλυτο 3/3, ούσα στην κορυφή της κατάταξης. Κι όλα αυτά χωρίς καθαρό σέντερ φορ. Ο Κάρλο Αντσελότι έχει υιοθετήσει το 4-4-2 με τον ταλαντούχο Τζουντ Μπέλιγχαμ σε ρόλο ελεύθερου πλέι μέικερ. Ενα σύστημα που ταιριάζει απόλυτα στα προσόντα του νεαρού Άγγλου διεθνή μέσου, ντυμένο με το μυθικό νούμερο «5» του Ζινεντίν Ζιντάν.

Η αποθέωση, ο Ζαμοράνο και ο Κριστιάνο

«Είναι τρελό, δεν ξέρω τι να πω, είμαι άφωνος», είπε ο Ντέιβιντ Αλάμπα μετά τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Θέλτα. «Είναι γκολ από σέντερ φορ», πρόσθεσε ο Εμίλιο Μπουτραγκένιο, θρύλος φορ των «μερένχες». Ο Άγγλος διεθνής έχει πετύχει το 66,7% των γκολ της ομάδας μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, κάτι που δεν έχει πετύχει παίκτης της Μαδρίτης από τον Ιβάν Ζαμοράνο το 1994, ο οποίος σημείωσε τέσσερα από τα έξι πρώτα γκολ εκείνη τη σεζόν. Εάν ο Μπέλιγχαμ σκοράρει απέναντι στη Χετάφε, θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος επιθετικός σκόραρε πέντε γκολ στους τέσσερις πρώτους αγώνες του στη Μαδρίτη το 2009. Θα είναι επίσης το ντεμπούτο του Μπέλιγχαμ στο Bernabéu. «Αγαπήστε έναν νικητή της τελευταίας στιγμής. Ώρα να δω το νέο μου σπίτι», έγραψε στο Instagram μετά τον αγώνα με τη Θέλτα.

Ο Μπέλιγχαμ έφτασε στη Μαδρίτη ως ο πιο περιζήτητος μέσος στον πλανήτη και έχει ήδη σκοράρει τα μισά γκολ στο πρωτάθλημα από ό,τι στην περίοδο με τα περισσότερα γκολ της σύντομης καριέρας του. Την περασμένη σεζόν σκόραρε οκτώ φορές για την Μπορούσια Ντόρτμουντ στην Bundesliga (14 σε όλες τις διοργανώσεις) και σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ακόμα περισσότερα να δώσει.

Αντικαθιστά τον Μπενζεμά

Ο Κάρλο Αντσελότι δεν άργησε να διαπιστώσει ότι είναι ακόμα πιο δυνατός στην επίθεση και τον τοποθέτησε στο «10», με τρία χαφ πίσω (Τσουαμενί, Βαλβέρδε και Καραβίνγκα). Και το νέο σύστημα των Μαδριλένων βγάζει τα καλύτερα του Μπέλιγχαμ. Στην προετοιμασία, ο Αντζελότι χρησιμοποίησε ένα σχηματισμό 4-3-3 με τον Άγγλο μέσο ως ψευτοεννιάρι και πρόσφατα αναγνώρισε ότι στο κλαμπ πιστεύουν «ότι η άφιξη του Μπέλιγχαμ καλύπτει την απουσία του Μπενζεμά».

Ο επόμενος Μόντριτς

Η άνοδος του Τζουντ Μπέλιγχαμ στο ποδόσφαιρο δεν ήταν τίποτα λιγότερο από απίστευτη. Είναι προϊόν της ακαδημίας νέων της Μπέρμιγχαμ και σήμερα θεωρείται ο μακροπρόθεσμος διάδοχος της Ρεάλ του Λούκα Μόντριτς. Με την απόκτηση του 19χρονου μέσου οι Μαδριλένοι ενισχύουν τις επιλογές τους στη μεσαία γραμμή, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν και οι Εντουάρντο Καμαβινγκά και Ορελιέν Τσουαμενί.

Από την Μπέρμιγχαμ στην μεγαλύτερη σκηνή του ποδοσφαίρου

Όταν ο Μπέλιγχαμ έφυγε από την Μπέρμιγχαμ για την Ντόρτμουντ το 2020 για 30 εκατομμύρια λίρες, έγινε ο πιο ακριβός 17χρονος στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η αγγλική ομάδα χλευάστηκε από ορισμένους επειδή απέσυρε τον αριθμό της φανέλας του τότε εφήβου Μπέλιγχαμ, παρά το γεγονός ότι είχε παίξει μόνο μία ολόκληρη σεζόν επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, ο Μπέλιγχαμ άκμασε σχεδόν αμέσως και γρήγορα έγινε ένας από τους αστέρες της. Έπαιξε εκπληκτικά 46 παιχνίδια στην πρώτη του σεζόν στη γερμανικύ ομάδα, 44 στη δεύτερη και 42 στην τρίτη. Ο νεαρός Άγγλος μέσος κατάφερε να κερδίσει το DFB-Pokal με τους Βεστφαλούς και παραλίγο να κατακτήσει το πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν, με την απουσία του λόγω τραυματισμού την τελευταία μέρα ιδιαίτερα αισθητή.

Πασπαρτού για κάθε προπονητή

Το 2020 ολοκλήρωσε τη σεζόν με 44 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό τέσσερα γκολ και δύο ασίστ και θύμισε σε όλους τον πατέρα του, ο οποίος αποτελεί τον «θρύλο» των χαμηλών κατηγοριών, έχοντας 700 γκολ σε 850 παιχνίδια, κάτι που είναι και το ρεκόρ σε εκείνα τα πρωταθλήματα. 

Ο νεαρός Μπέλιγχαμ έπαιξε σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις (αμυντικός μέσος, μεσοεπιθετικός, φορ και εξτρεμ) και είχε 75,3% επιτυχημένες πάσες. Το εντυπωσιακότερο όμως όλων είναι ότι ολοκλήρωσε τη σεζόν, αγωνιζόμενος 19 φορές ως κεντρικό χαφ, 10 ως δεξί, 11 ως αριστερό, 2 ως επιθετικό χαφ ενώ δύο φορές έχει παίξει και στην κορυφή της επίθεσης!