Ο Βέρνερ επέστρεψε στην Premier League για χάρη του Ποστέκογλου ώστε να βρει τον χαμένο του εαυτό

Τίμο Βέρνερ

i

©Photo by Maja Hitij/Getty Images/Ideal Images

Ο Βέρνερ επέστρεψε στην Premier League για χάρη του Ποστέκογλου ώστε να βρει τον χαμένο του εαυτό

Γιάννης Λιβανός • 15:59 - 12.01.2024

Ένας γεννημένος σκόρερ επέστρεψε στο Λονδίνο. Αυτή τη φορά βέβαια για λογαριασμό της Τότεναμ, με σκοπό να «τελειώσει» μία δουλειά που είχε.. αφήσει στη μέση.

Ο Τίμο Βέρνερ είναι με κάθε επισημότητα παίκτης της Τότεναμ, με τη μορφή δανεισμού από τη Λειψία μέχρι το τέλος της σεζόν. Αυτή τη φορά θα ανηφορίσει στο Βόρειο Λονδίνο, όπου ευελπιστεί να βρει το βασικό.. ένστικτο του επιθετικού, αυτό του σκοραρίσματος, με σκοπό να βγάλει ψεύτες όσους τον χλεύαζαν όσο ήταν στην Τσέλσι.

Αρχή στη Στουτγκάρδη και «πάταγος» με τη Λειψία

Στη Γερμανία τα πήγε περίφημα με τη φανέλα της Στουτγάρδης αλλά και της Λειψίας, ιδίως στη πρώτη του θητεία. Πριν μεταβεί στη Λειψία αγωνιζόταν στη Στουτγάρδη. «Στους κόκκινους» εντάχθηκε σε ηλικία έξι ετών, βάζοντας το όνομά του στην ιστορία της ομάδας, ως ο νεότερος πρωτοεμφανιζόμενος και σκόρερ του γερμανικού συλλόγου. Εκτός από νεότερος παίκτης της Bundesliga που σημείωσε γκολ, ο Βέρνερ κατέχει και ένα άλλο ρεκόρ, καθότι πριν καν συμπληρώσει τα 19 του χρόνια είχε ήδη φτάσει τις 50 επίσημες εμφανίσεις στο γερμανικό πρωτάθλημα

Το 2016 η Στουτγάρδη υποβιβάστηκε και έτσι ο Βέρνερ ενσωματώθηκε στη Λειψία, όπου έκανε.. «παπάδες». Ο ξανθός φορ υπήρξε ο Γερμανός με τα περισσότερα γκολ τη σεζόν 2016-2017, στέλνοντας την μπάλα 21 φορές στα αντίπαλα δίχτυα. «Οι κόκκινοι ταύροι» εκείνη την χρονιά τερμάτισαν δεύτεροι, πίσω από την Μπάγερν Μονάχου, οπότε ο Βέρνερ θα είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το Champions League.

Το ένα κατόρθωμα διαδεχόταν το άλλο. Με τη φανέλα της Λειψίας πια σκόραρε ανελλιπώς και έπαιζε ασταμάτητα. Στα 23 του χρόνια είχε γίνει ο νεότερος που σημείωσε 200 συμμετοχές , σηματοδοτώντας μάλιστα αυτό το ορόσημο με το 75ο γκολ του στην Bundesliga εναντίον της Κολωνίας, στις 23 Νοεμβρίου 2019.

Η δαιμονιώδης κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Βέρνερ του χάρισε την πρώτη του συμμετοχή με το ομοσπονδιακό συγκρότημα της Γερμανίας σε μια φιλική νίκη επί της Αγγλίας τον Μάρτιο του 2017. Στη συνέχεια σκόραρε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών αργότερα εκείνο το καλοκαίρι, βοηθώντας την ομάδα του Γιόακιμ Λεβ να κερδίσει το εν λόγω τουρνουά.

Πλέον μετρά πάνω από 50 συμμετοχές με το εθνόσημο και μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν εντυπωσιακό μέσο όρο (σχεδόν ένα γκολ ανά δύο ματς). Ο Βέρνερ ήταν μέλος της Εθνικής Γερμανίας τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 όσο και στο Euro του 2020, αλλά δυστυχώς έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 λόγω τραυματισμού. 

Το… ναυάγιο στην Τσέλσι

Απ' όταν ο Βέρνερ έγινε κάτοικος Λονδίνου σημείωσε 23 γκολ και μοίρασε 21 ασίστ σε 89 αγώνες για την Τσέλσι μεταξύ 2020 και 2022, κατακτώντας μάλιστα το Champions League το UEFA Super Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA. Στoυς «μπλε» έβαλε την σφραγίδα του, γράφοντας και πάλι ιστορία ως ο ταχύτερος σκόρερ του Champions League του συλλόγου, σκοράροντας μετά από μόλις 82 δευτερόλεπτα εναντίον της Ζενίτ στη φάση των ομίλων 2021/22.

Παρά τα 12 γκολ του και τις επιτυχίες της πρώτης χρονιάς με τα «μπλε», ο Βέρνερ δεν είχε ανάλογη συνέχεια στο Λονδίνο. Πολλές φορές μάλιστα η απόδοση του ήταν «αναιμική», με τον Γερμανό σέντερ φορ να μην καταφέρνει να δικαιώσει τον αγγλικό σύλλογο για την επιλογή που έκανε να στηριχθεί πάνω του για τη γραμμή κρούσης.

Ο Βέρνερ δεν βρήκε ποτέ τον εξαιρετικό εαυτό που παρουσίαζε στην πατρίδα του, ήταν απογοητευτικός, κάτι που δεν πέρναγε απαρατήρητο από την εξέδρα του «Στάμφορντ Μπριτζ». Οι Άγγλοι φίλαθλοι των «μπλε» αρκετές φορές «τα έχωσαν» στον Βέρνερ, ο οποίος ειδικά τη δεύτερη χρονιά στο Λονδίνο σπαταλούσε σημαντικές ευκαιρίες για γκολ, μένοντας κάπως έτσι.. άσφαιρος. 

Μολονότι ο Γερμανός επιθετικός  πανηγύρισε τρεις τίτλους με την Τσέλσι την πρώτη χρονιά, , η συνέχεια του δεν ήταν η αναμενόμενη και έτσι η πορεία του με την μπλε φανέλα αποδείχθηκε βραχεία. 

Επιστροφή στη γη της επαγγελίας

Τη δυσαρέσκεια τόσο των ιθυνόντων της Τσέλσι, όσο και του φίλαθλου κοινού της ομάδας προς τον Βέρνερ θέλησε να εκμεταλλευτεί η Λειψία η οποία ήθελε να «αναγεννήσει» τον παίκτη και να του θυμίσει το υπέροχο συναίσθημα των πολλών γκολ και της ευφορίας μπροστά από την αντίπαλη εστία. Υπό αυτές τις συνθήκες οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε «γάμο». Η Λειψία διέθεσε 30 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει τον Βέρνερ ξανά δικό της και η Τσέλσι ένιωσε να ξεφορτώνεται ένα μεγάλο βάρος από πάνω της.

Ο Τίμο Βέρνερ έβλεπε σαν «γη της επαγγελίας» τη Λειψία, όπου πέρασε τις καλύτερες μέρες του ως σέντερ φορ, κάτι που μαρτυρούν τα νούμερα του παίκτη από το 2016 μέχρι και το 2020 έχοντας 90 τέρματα σε 156 ματς. 

Η πρώτη σεζόν μετά την επιστροφή στη Bundesliga κύλησε αρκετά καλά για τον Βέρνερ, που πέτυχε 16 γκολ σε 40 αναμετρήσεις, με την γερμανική ομάδα να είναι πεπεισμένη πως η «μηχανή των γκολ» του Βέρνερ είχε ζεσταθεί και θα «έτρεχε γρηγορότερα» την επόμενη χρονιά. Παρολ' αυτά, ο Βέρνερ όχι μόνο δεν «πλησίασε» τον παλιό καλό του εαυτό φέτος, έμεινε και στην σκιά του περσινού του, πετυχαίνοντας μόλις δύο γκολ σε 14 παρουσίες. 

«Σανίδα σωτηρίας» η Τότεναμ;

Όλα αυτά συνηγορούσαν σε ένα προδιαγεγραμμένο αντίο (έστω και αν είναι προσωρινό, αφού μιλάμε για δανεισμό στην Τότεναμ) στη Λειψία. «Τα σπιρούνια» του Άγγελου Ποστέκογλου προέκριναν τον Βέρνερ ως μία καλή λύση για την γραμμή κρούσης της, αφού το σκοράρισμα της ομάδας δεν είναι τόσο εύκολο μετά τη φυγή του Χάρι Κέιν.

Κάπως έτσι το project Βέρνερ για την Τότεναμ είτε θα διαρκέσει έξι μήνες, όπως λέει και η συμφωνία με τη Λειψία, είτε θα είναι win-win, δηλαδή θα έχει θετικό πρόσημο και για τις δύο πλευρές, τόσο του παίκτη (να ξαναβρεί τον παλιό καλό του εαυτό), όσο και της αγγλικής ομάδας (να βρει περισσότερα γκολ και ευκαιρίες στα αντίπαλα καρέ). Εξάλλου ο Βέρνερ έχει έναν ακόμη λόγο να θέλει να πετύχει στα «σπιρούνια», για να «κλείσει» τα στόματα όσων τον αποδοκίμαζαν όταν ήταν στην Τσέλσι.