Μέσι, Εμπαπέ ή Χάαλαντ; Ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής της Χρυσής Μπάλας; (poll)

Λιονέλ Μέσι

Μέσι, Εμπαπέ ή Χάαλαντ; Ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής της Χρυσής Μπάλας; (poll)

Κώστας Τόπας 09:37 - 30.10.2023 / Ανανεώθηκε: 15:06 - 30.10.2023

Το Sportal παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την 67η τελετή απονομής της Χρυσής Μπάλας. Κιλιάν Εμπαπέ, Έρλινγκ Χάαλαντ και Λιονέλ Μέσι. Ποιος θα καταφέρει να κατακτήσει το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς;

Επέστρεψε και είναι το μεγαλύτερο φαβορί για να κερδίσει το βραβείο, το οποίο αν επιβεβαιωθεί δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από το όγδοο του. Είναι ο Λιονέλ Μέσι και το βραβείο είναι η Χρυσή Μπάλα, για την 67η ετήσια τελετή η οποία  πραγματοποιείται απόψε το βράδυ (30/10) στο Παρίσι. Ο Αργεντινός παγκόσμιος πρωταθλητής επανέρχεται στη λίστα των υποψηφίων για το τρόπαιο που κυριαρχεί, με επτά κατακτήσεις. Και τώρα χωρίς τη σκιά του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Για πρώτη φορά από το 2004, ο Πορτογάλος αστέρας της Αλ Νασρ δεν βρίσκεται στη λίστα με τις υποψηφιότητες και την εξήγηση για αυτό έδωσε ο Βινσέντ Γκαρθία, αρχισυντάκτης του περιοδικού «France Football», δημιουργός του βραβείου που επιλέγει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο.

«Η απουσία του Ρονάλντο δεν ήταν καθόλου θέμα συζήτησης μεταξύ της επιτροπής. Δεν έλαμψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και παίζει σε ένα πρωτάθλημα [Σαουδική Αραβία] που έχει περιορισμένη ορατότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά των Γάλλων, στις υποψηφιότητες περιλαμβάνονται οι Κόλο Μουάνι, Μπενζεμά και Γκριεζμάν, καθώς και ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτησή του χάρη στις εξαιρετικές του εμφανίσεις, αλλά δεν το έχει κρατήσει ακόμη στα χέρια του. Από την πλευρά των γυναικών, υπάρχουν μόνο η Καντιντιατού Ντιανί και η Γουεντί Ρενάρ

Από πέρυσι, οι κανόνες για τη Χρυσή Μπάλα έχουν αλλάξει, με τις ατομικές επιδόσεις να αποτελούν πλέον το πρωταρχικό κριτήριο, ενώ το κριτήριο της καριέρας έχει εξαφανιστεί. Συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι – εκπρόσωποι των 100 πρώτων χωρών στην κατάταξη της FIFA (top – 50 για το βραβείο των γυναικών), θα λάβουν υπ’ όψιν τους τις εμφανίσεις των ποδοσφαιριστών για τη σεζόν 2022-23, δηλαδή από την 1η Αυγούστου 2022, έως τις 30 Οκτωβρίου 2023.

Πάντως όπως όλα δείχνουν ο μεγάλος νικητής για τη Χρυσή Μπάλα θα είναι ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός αστερας εντάχθηκε στην ομάδα του MLS, Ίντερ Μαϊάμι, που ανήκει στον Ντέιβιντ Μπέκαμ, από την Παρί Σεν Ζερμέν το περασμένο καλοκαίρι. Ως μέρος της μετακόμισής του στο κλαμπ με έδρα τη Φλόριντα, ο επτά φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας έχει ήδη μεγάλο αντίκτυπο τόσο σε αθλητικό όσο και σε κοινωνικό κομμάτι.

Αν συμβεί αυτό θα είναι η πρώτη φορά που θα πάρει το βραβείο παίκτης που δεν αγωνίζεται στην Ευρώπη, καθώς ο Μέσι από το καλοκαίρι αγωνίζεται με την Ίντερ Μαϊάμι στο MLS. Οπως αποκάλυψε μάλιστα η επίσημη σελίδα της διοργάνωσης, ο «Pulga» θα παραλάβει την Χρυσή Μπάλα από τα χέρια του άλλοτε θρύλου της Τσέλσι, Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Ο Εμπαπέ το 2022-23: 55 γκολ, 14 ασίστ και κατάκτηση Ligue 1

Από την άλλη βέβαια, υπάρχει και ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος πιστεύει ότι έχει κάνει αρκετά για να κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα το 2023, και δεν είναι δύσκολο για κάποιον να κάνει αυτή την υπόθεση. Σκόραρε πάνω από 50 γκολ για σύλλογο και χώρα, κέρδισε έναν ακόμη τίτλο πρωταθλήματος και κέρδισε το Χρυσό Παπούτσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού σημείωσε χατ-τρικ στον τελικό. Εντούτοις, το να μην πάει καλά στο Κατάρ και η έλλειψη μιας βαθιάς πορείας στο Champions League είναι πιθανό να του κοστίσει κάτι που μοιάζει με αναπόφευκτη πρώτη Χρυσή Μπάλα αυτή τη φορά.

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ το 2022-23: 56 γκολ, εννέα ασίστ - Κέρδισε Champions League, Premier League & FA Cup

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έσπασε αμέτρητα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν, και κάποια στιγμή στα τέλη Απριλίου φαινόταν αναπόφευκτο να ανέβει στην κορυφή της κατάταξης της Χρυσής Μπάλα. Ωστόσο, ένα σερί μόλις ενός γκολ στα τελευταία οκτώ παιχνίδια του στη περασμένη σεζόν για τη Μάντσεστερ Σίτι, τον βάζει σε δεύτερη μοίρα για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας για το 2023, παρόλο που ήταν οι προσπάθειές του που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην κατάκτηση του τρεμπλ από την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ο Λιονέλ Μέσι το 2022-23: 42 γκολ, 26 ασίστ - Κέρδισε Παγκόσμιο Κύπελλο, Ligue 1 & Σούπερ Καπ Γαλλίας

Ο Λιονέλ Μέσι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να φτάσει απόψε στην κατάκτηση της όγδοης Χρυσής Μπάλας με την απίστευτη του φόρμα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της σεζόν 2022-23. Αλλά στο τέλος η εμβληματική κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι πιθανό να είναι αρκετή για να του κερδίσει μια ακόμη Χρυσή Μπάλα. Ωστόσο, με πιο πιθανό από ποτέ ότι έχει τελειώσει με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, σημαίνει ότι θα είναι η όγδοη και τελευταία του νίκη στη Χρυσή Μπάλα; Η πρώιμη φόρμα του για την Ίντερ Μαϊάμι υποδηλώνει ότι μπορεί ακόμα να παράγει ασταμάτητες εμφανίσεις ανεξάρτητα το που αγωνίζεται.

Οι υποψήφιοι για τη Χρυσή Μπάλα 2023

ΠαίκτηςΤρέχουσα ΟμάδαΕθνική ομάδα
Χούλιαν ΆλβαρεςΜάντσεστερ ΣίτιΑργεντινή
Νικολό ΜπαρέλαΊντερ Ιταλία
Τζουντ ΜπέλιγχαμΡεάλ ΜαδρίτηςΑγγλία
Καρίμ ΜπενζεμάΑλ-ΙτιχάντΓαλλία
Γιασίν ΜπούνουΑλ ΧιλάλΜαρόκο
Κέβιν Ντε ΜπρόινεΜάντσεστερ ΣίτιΒέλγιο
Ρούμπεν ΝτίαςΜάντσεστερ ΣίτιΠορτογαλία
Αντουάν ΓκριεζμάνΑτλέτικο ΜαδρίτηςΓαλλία
Ιλκάι ΓκουντογκάνΜπαρτσελόναΓερμανία
Γιόσκο ΓκβαρντιόλΜάντσεστερ ΣίτιΚροατία
Έρλινγκ ΧάαλαντΜάντσεστερ ΣίτιΝορβηγία
Χάρι ΚέινΜπάγιερν ΜονάχουΑγγλία
Χβίτσα ΚβαρατσχέλιαΝάπολιΓεωργία
Ρόμπερτ ΛεβαντόφσκιΜπαρτσελόναΠολωνία
Εμιλιάνο ΜαρτίνεθΆστον ΒίλαΑργεντινή
Λαουτάρο ΜαρτίνεθΊντερ Αργεντινή
Κιλιάν ΕμπαπέΠαρί Σεν ΖερμένΓαλλία
Λιονέλ ΜέσιΊντερ ΜαϊάμιΑργεντινή

Μιν Τζάε Κιμ

Μπάγερν ΜονάχουΝότια Κορέα
Λούκα ΜόντριτςΡεάλ ΜαδρίτηςΚροατία
Ραντάλ Κόλο ΜουάνιΠαρί Σεν ΖερμένΓαλλία
Τζαμάλ ΜουσιάλαΜπάγερν ΜονάχουΓερμανία
Μάρτιν ΌντεγκαρντΆρσεναλΝορβηγία
Αντρέ ΟνάναΜάντσεστερ ΓιουνάιτεντΚαμερούν
Βίκτορ ΟσίμενΝάπολιΝιγηρία
ΡόντριΜάντσεστερ ΣίτιΙσπανία
Μπουκάγιο ΣάκαΆρσεναλΑγγλία
Μοχάμεντ ΣαλάχΛίβερπουλΑίγυπτος
Μπερνάρντο ΣίλβαΜάντσεστερ ΣίτιΠορτογαλία
ΒινίσιουςΡεάλ ΜαδρίτηςΒραζιλία

Που θα δείτε την τελετή

Οι αφίξεις στο κόκκινο χαλί στο Θέατρο του Σατελέ στο Παρίσι ξεκινούν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) με την τελετή να έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21:30 και να τελειώσει στις 23:30. Η «L'Equipe» θα μεταδώσει την τελετή μέσω του καναλιού της στο YouTube, το οποίο προσφέρει επαναλήψεις και λειτουργίες από προηγούμενες τελετές. Η τελετή θα μεταδοθεί και ζωντανά από τα κανάλια Novasports (21:30, Novasports Start)!

Ποιος θα κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα;

Εσείς ποιον θα ψηφίζατε ως κορυφαίο της χρονιάς, αν γινόταν η ψηφοφορία; Το Sportal επέλεξε τα τρία φαβορί και... μπάλα περνάει στους αναγνώστες, προκειμένου να επιλέξουν τον παίκτη που θα έπρεπε να κατακτήσει το βραβείο.

Loading...

Πάει για «Κοπά» ο Μπέλιγχαμ

Εκτός από τα δύο κύρια βραβεία, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «Τρόπαιο Κοπά», για τον καλύτερο παίκτη κάτω των 21 ετών. Οι Τζουντ Μπέλιγχαμ (οι εμφανίσεις του στη Ρεάλ στην τρέχουσα σεζόν δεν υπολογίζονται) και Τζαμάλ Μουσιάλα, θεωρούνται τα πρώτα φαβορί.

Ο Έντερσον στα χνάρια του Γιασίν

Από το 2019, δίνεται στον καλύτερο τερματοφύλακα της χρονιάς το τρόπαιο «Λεβ Γιασίν», στην τελετή απονομής της Χρυσής Μπάλας.  Το συγκεκριμένο βραβείο έχει λάβει το όνομά του από τον «θρύλο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Λεβ Γιασίν. Ο Ρώσος είναι ο μόνος τερματοφύλακας που έχει κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα στην ιστορία της διοργάνωσης το 1960, όταν και αγωνιζόταν στην Ντιναμό Μόσχας.

Ο Έντερσον, που κατέκτησε τα πάντα κάτω από τα δοκάρια της Σίτι, είναι δυνατή υποψηφιότητα, υπάρχουν όμως και οι «Μουντιαλικοί», Μπόνο και Ντίμπου Μαρτίνες, αλλά και ο Τερ – Στέγκεν, που «κατέβασε ρολά» την περυσινή με την Μπαρτσελόνα.

Στην διοργάνωση θα απονεμηθεί και το «Τρόπαιο Σόκρατες», στον ποδοσφαιριστή με φιλανθρωπική και ανθρωπιστική δράση, αλλά και το βραβείο για τον «Σύλλογο της Χρονιάς», με τη Μάντσεστερ Σίτι να έχει τον πρώτο λόγο.

Οι νικητές της Χρυσής Μπάλας από το 1956 μέχρι το 2022:

  • 1956: Στάνλεϊ Μάθιους (Αγγλία - Μπλάκπουλ)
  • 1957: Αλφρέδο Ντι Στέφανο (Ισπανία/Αργεντινή - Ρεάλ)
  • 1958: Ραϊμόν Κοπά (Γαλλία - Ρεάλ)
  • 1959: Αλφρέδο Ντι Στέφανο (Ισπανία/Αργεντινή - Ρεάλ)
  • 1960: Λουίς Σουάρεθ (Ισπανία - Μπαρτσελόνα)
  • 1961: Ομάρ Σίβορι (Ιταλία/Αργεντινή - Γιουβέντους)
  • 1962: Γιόζεφ Μάζοπουστ (Τσεχοσλοβακία - Ντούκλα Πράγας)
  • 1963: Λεβ Γιασίν (Σοβιετική Ένωση - Ντινάμο Μόσχας)
  • 1964: Ντένις Λόου (Σκωτία - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
  • 1965: Εουσέμπιο (Πορτογαλία - Μπενφίκα)
  • 1966: Μπόμπι Τσάρλτον (Αγγλία - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
  • 1967: Φλόριαν Άλμπερτ (Ουγγαρία - Φερεντσβάρος)
  • 1968: Τζορτζ Μπεστ (Βόρειος Ιρλανδία - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
  • 1969: Τζάνι Ριβέρα (Ιταλία - Μίλαν)
  • 1970: Γκερντ Μίλερ (Δυτική Γερμανία - Μπάγερν)
  • 1971: Γιόχαν Κρόιφ (Ολλανδία - Άγιαξ)
  • 1972: Φραντς Μπεκενμπάουερ (Δυτική Γερμανία - Μπάγερν)
  • 1973: Γιόχαν Κρόιφ (Ολλανδία - Άγιαξ/Μπαρτσελόνα)
  • 1974: Γιόχαν Κρόιφ (Ολλανδία - Μπαρτσελόνα)
  • 1975: Όλεγκ Μπλαχίν (Σοβιετική Ένωση - Ντινάμο Κιέβου)
  • 1976: Φραντς Μπεκενμπάουερ (Δυτική Γερμανία - Μπάγερν)
  • 1977: Άλαν Σίμονσεν (Δανία - Γκλάντμπαχ)
  • 1978: Κέβιν Κίγκαν (Αγγλία - Αμβούργο)
  • 1979: Κέβιν Κίγκαν (Αγγλία - Αμβούργο)
  • 1980: Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε (Γερμανία - Μπάγερν)
  • 1981: Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε (Γερμανία - Μπάγερν)
  • 1982: Πάολο Ρόσι (Ιταλία - Γιουβέντους)
  • 1983: Μισέλ Πλατινί (Γαλλία - Γιουβέντους)
  • 1984: Μισέλ Πλατινί (Γαλλία - Γιουβέντους)
  • 1985: Μισέλ Πλατινί (Γαλλία - Γιουβέντους)
  • 1986: Ιγκόρ Μπελάνοφ (Σοβιετική Ένωση - Ντινάμο Κιέβου)
  • 1987: Ρουντ Γκούλιτ (Ολλανδία - Αϊντχόφεν/Μίλαν)
  • 1988: Μάρκο Φαν Μπάστεν (Ολλανδία - Μίλαν)
  • 1989: Μάρκο Φαν Μπάστεν (Ολλανδία - Μίλαν)
  • 1990: Λόταρ Ματέους (Γερμανία - Ίντερ)
  • 1991: Ζαν-Πιερ Παπέν (Γαλλία - Μαρσέιγ)
  • 1992: Μάρκο Φαν Μπάστεν (Ολλανδία - Μίλαν)
  • 1993: Ρομπέρτο Μπάτζο (Ιταλία - Γιουβέντους)
  • 1994: Χρίστο Στόιτσκοφ (Βουλγαρία - Μπαρτσελόνα)
  • 1995: Ζορζ Γουεά (Λιβερία - Παρί/Μίλαν)
  • 1996: Ματίας Ζάμερ (Γερμανία - Ντόρτμουντ)
  • 1997: Ρονάλντο (Βραζιλία - Μπαρτσελόνα/Ίντερ)
  • 1998: Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία - Γιουβέντους)
  • 1999: Ριβάλντο (Βραζιλία - Μπαρτσελόνα)
  • 2000: Λουίς Φίγκο (Πορτογαλία - Μπαρτσελόνα/Ρεάλ)
  • 2001: Μάικλ Όουεν (Αγγλία - Λίβερπουλ)
  • 2002: Ρονάλντο (Βραζιλία - Ρεάλ)
  • 2003: Πάβελ Νέντβεντ (Τσεχία - Γιουβέντους)
  • 2004: Αντρέι Σεβτσένκο (Ουκρανία - Μίλαν)
  • 2005: Ροναλντίνιο (Βραζιλία - Μπαρτσελόνα)
  • 2006: Φάμπιο Καναβάρο (Ιταλία - Γιουβέντους/Ρεάλ)
  • 2007: Κακά (Βραζιλία - Μίλαν)
  • 2008: Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
  • 2009: Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή - Μπαρτσελόνα)
  • 2010: Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή - Μπαρτσελόνα)
  • 2011: Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή - Μπαρτσελόνα)
  • 2012: Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή - Μπαρτσελόνα)
  • 2013: Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία - Ρεάλ)
  • 2014: Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία - Ρεάλ)
  • 2015: Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή - Μπαρτσελόνα)
  • 2016: Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία - Ρεάλ)
  • 2017: Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία - Ρεάλ)
  • 2018: Λούκα Μόντριτς (Κροατία - Ρεάλ)
  • 2019: Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή - Μπαρτσελόνα)
  • 2020: -
  • 2021: Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή - Μπαρτσελόνα/Παρί)
  • 2022: Καρίμ Μπενζεμά (Γαλλία - Ρεάλ)


 

🔴Sportal Monday Live με ΑΕΚ - ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Η Sportal Sunday Live εκτάκτως μαζί σας και την Δευτέρα, καθώς η αθλητική δράση σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ κορυφώνεται. ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στην ΟPAP Arena και ΟΦΗ - Ολυμπιακός στο Γεντί Κουλέ ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής στη Super League, ενώ το τρίτο φετινό μπασκετικό ντέρμπι «αιωνίων» διεξάγεται στο ΣΕΦ. Όλο το ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και ζωντανές συνδέσεις με τους Κώστα Τσίλη, Μάνο Τσαλγατίδη, Διονύση Βερβελέ, Αχιλλέα Μαυροδόντη και Ηλία Λαλιώτη. Παρουσιάζουν οι Βασίλης Μοιρώτσος και Παύλος Κουστέρης, με τη συνδρομή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sportal.

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!