Πρώτα Μπάγερν και τώρα Γκλάντμπαχ: Ποια είναι η Ζααρμπρίκεν που απέκλεισε τα μεγαθήρια της Bundesliga (vids)

Ζααρμπρίκεν

i

©SAARBRUCKEN fc

Πρώτα Μπάγερν και τώρα Γκλάντμπαχ: Ποια είναι η Ζααρμπρίκεν που απέκλεισε τα μεγαθήρια της Bundesliga (vids)

Κώστας Τόπας 10:40 - 13.03.2024

Η Ζααρμπρίκεν, ομάδα τρίτης κατηγορίας στη Γερμανία, συνεχίζει να ζει το όνειρό της, καθώς μετά τον άθλου απέναντι στη Μπάγερν κατάφερε να αποκλείσει και την Γκλάντμπαχ στο DFB-Pokal.

Η Ζααρμπρίκεν συνεχίζει την αδιανόητη πορεία της στο DFB-Pokal, επικρατώντας με 2-1 της και της Γκλάντμπαχ και φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού. Πριν από μερικές εβδομάδες, η ομάδα του Ρίντιγκερ Ζίελ που αγωνίζεται στην 3η κατηγορία έκανε ένα ακόμη θαύμα βγάζοντας εκτός Κυπέλλου τη Μπάγερν! Ποια είναι όμως αυτή η ομάδα που έχει κάνει τη Γερμανία να παραμιλάει με το έργο της;

Το Ζααρμπρίκεν δεν είναι απαραίτητα το μέρος που θα αναζητούσατε σε έναν χάρτη της Γερμανίας για την ποδοσφαιρική ιστορία, αλλά ο σύλλογος έχει μια από τις πιο ιστορικές ιστορίες όλων των ομάδων της Bundesliga, και κάποτε ονομαζόταν «η πιο ενδιαφέρουσα ποδοσφαιρική ομάδα της Ευρώπης» του πρώην προέδρου της FIFA, Ζυλ Ριμέτ.

Το γαλλικό πρωτάθλημα και ο πρώτος θρίαμβος επί της Ρεάλ

Μεταξύ 1948 και 1951, ήταν στην πραγματικότητα μέρος του συστήματος γαλλικού πρωταθλήματος αφού η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Σάαρλαντ έπρεπε να εγκαταλείψει τη γερμανική οργάνωση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναγκάστηκαν να παίξουν στη δεύτερη κατηγορία ως «Ζααρμπρίκεν», αλλά δεν ήταν μέρος της βαθμολογίας.

Ετσι επέλεξαν να παίξουν φιλικούς αγώνες αντ 'αυτού, και έγινε η πρώτη γερμανική ομάδα που κέρδισε τη Ρεάλ Μαδρίτης (4-0). Ήταν επίσης ο πρώτος γερμανικός σύλλογος που έπαιξε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, μαζί με την Ροτ-Βάις Έσεν, ως εκπρόσωπος της Σάαρλαντ το 1955/56. Κέρδισαν με 4-3 εκτός έδρας τη Μίλαν, αλλά στη συνέχεια έχασαν με 4-1 εντός έδρας για να βγουν νοκ άουτ στον πρώτο γύρο.

Το «ασανσέρ» στις κατηγορίες

Τα σταθερά δυνατά τελειώματα στην Oberliga Südwest (το υψηλότερο περιφερειακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για τις πολιτείες Ρηνανίας-Παλατινάτου και Σάαρλαντ της Γερμανίας) είδαν τη Ζααρμπρίκεν να κερδίσει μια θέση στην πρώτη σεζόν της Bundesliga το 1963/64, αλλά τερμάτισε κάτω και θα παρέμενε στη δεύτερη κατηγορία μέχρι την επιστροφή το 1976. Εκεί, έμεινε δύο χρόνια, πριν υποβιβαστεί στην τρίτης κατηγορίας.

Ωστόσο, μια αναβίωση την έκανε να επιστρέψει ξανά το 1985. Και πάλι, ο χρόνος της στη μεγάλη σκηνή του γερμανικού πρωταθλήματος κράτησε μόνο ένα χρόνο, ωστόσο επέστρεψε για άλλη μια φορά το 1992. Και τερμάτισε για άλλη μια φορά στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Οι θρύλοι της ομάδας

Αυτό και τα επακόλουθα οικονομικά ζητήματα οδήγησαν σε αναγκαστικό υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία το 1995. Μια μίνι αναγέννηση απέτυχε να υλοποιηθεί σε περισσότερες καθώς έπεσαν από την Bundesliga 2 το 2006 στην πέμπτη κατηγορία το 2008. Η ομάδα που κάποτε απολάμβανε τόσο μοναδική θέση στην Ευρώπη και έφερε στο γερμανικό ποδόσφαιρο παίκτες όπως ο Τόνι Γιεμπόα και ο Έρικ Ουαϊνάλντα και έκτοτε έχουν πέσει μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης κατηγορίας.