Ζοάο Φέλιξ: η «μπίζνα» που ο Σιμεόνε δεν ήθελε να γίνει ποτέ!
i

Ζοάο Φέλιξ και Ντιέγκο Σιμεόνε/©Photo by Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images

Ζοάο Φέλιξ: η «μπίζνα» που ο Σιμεόνε δεν ήθελε να γίνει ποτέ!

Γιάννης Καραγιάννης • 13:42 - 11.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Η… διαφορά φιλοσοφίας και οι κακές σχέσεις με τον Ντιέγκο Σιμεόνε, που οδηγούν τον Ζοάο Φέλιξ στην Τσέλσι, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες.

Καλοκαίρι του 2019. O Μιγκέλ Άνχελ Ζιλ Μαρίν, εκτελεστικός διευθυντής της Ατλέτικο Μαδρίτης, έχει βάλει ως πρωταρχικό στόχο του να πάρει στο «Metropolitano» τον Ζοάο Φέλιξ. Πραγματοποιεί τέσσερα ταξίδια στη Λισσαβώνα για να πείσει τότε τον πιτσιρικά της Μπενφίκα να εγκαταλείψει την πατρίδα του για λογαριασμό των «ροχιμπλάνκος». Τα καταφέρνει. Με το αζημείωτο. Ο ισπανικός σύλλογος βγάζει από τα ταμεία του 126 εκατομμύρια ευρώ, κάνοντας τον Φέλιξ την τέταρτη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Φτάνει η στιγμή της παρουσίασης. Ο Μιγκέλ Ανχελ Ζιλ στέκεται δίπλα στον Πορτογάλο επιθετικό. Γελάνε και τα μουστάκια του από την ικανοποίηση. Στο πλάνο, πουθενά ο Ντιέγκο Σιμεόνε. Σιγά το πράγμα, θα πει κανείς… Αλλωστε, ο τεχνικός της Ατλέτικο δεν συνηθίζει να παρευρίσκεται σε παρουσιάσεις ποδοσφαιριστών και γενικά προτιμάει να μένει μακριά από τα φώτα. Αυτή τη φορά, όμως, την… απουσία την επιδιώκει ακόμα περισσότερο.

Η αλήθεια είναι πως, ως εκείνη την ώρα, το όνομα του Ζοάο Φέλιξ, δεν είχε βγει ποτέ από το στόμα του Τσόλο. Αυτό που «έκαιγε» τον Σιμεόνε εκείνο το καλοκαίρι ήταν το μέλλον του Αντουάν Γκριεζμάν και η διαφαινόμενη απώλειά του. Εξάλλου, αυτόν θεωρούσε «κολώνα», παίκτη που μπορούσε να γίνει σημείο αναφοράς για τον σύλλογο και τελικά τον είδε να πωλείται στην Μπαρτσελόνα, έναντι 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ζιλ Μαρίν, τον αγνόησε. Και εννέα ημέρες πριν -τελικά- ο Γκριεζμάν φύγει για την Βαρκελώνη, παρουσίαζε περιχαρής τον Ζοάο Φέλιξ. Ο Σιμεόνε, ουδέποτε είχε πει το «ναι» για αυτήν τη μεταγραφή, θεωρώντας πως ο Πορτογάλος δεν ικανοποιούσε τα ποδοσφαιρικά του «θέλω». Και «έβραζε» για τον σούπερ ατζέντη, Ζόρζε Μέντεζ, ο οποίος είχε καταφέρει να μπει… στο μυαλό του Ζιλ Μαρίν, πείθοντάς τον να δαπανείσει έναν υπέρογκο ποσό για έναν ποδοσφαιριστή που δεν είχε κλείσει καν τα 19.

Το ξεκίνημα άφησε υποσχέσεις

Παρά τις σημαντικές ενστάσεις του Σιμεόνε, στην αρχή της συνύπαρξής του με τον Ζοάο Φέλιξ, τα κομμάτια του παζλ έμοιαζαν να «κουμπώνουν» ιδανικά. Η Ατλέτικο βρισκόταν για προετοιμασία στην Αμερική. Πρώτο φιλικό, ντέρμπι με τη Ρεάλ. Νίκη για τους «ροχιμπλάνκος» με το εντυπωσιακό 7-3, με τον Φέλιξ να σημειώνει ένα γκολ και να μοιράζει δυο ασίστ. Οι οπαδοί της Ατλέτικο έτριβαν τα μάτια τους και ο Ζιλ Μαρίν θεωρούσε πως είχε κάνει την μπίζνα του αιώνα.

Ακολουθούν ακόμα δύο αγώνες επί αμερικανικού εδάφους. Απέναντι στους All Stars της MLS και τη Γιουβέντους. Ο Πορτογάλος έχει ένα γκολ και μια ασίστ απέναντι στους Αμερικάνους και δυο τέρματα κόντρα στη «μεγάλη κυρία» του Κριστιάνο Ρονάλντο. Το «ταξίδι», έμοιαζε να ξεκινάει ονειρικά και ο Σιμεόνε, κάνοντας την καρδιά του πέτρα, είπε ό,τι θα έλεγε κάθε προπονητής στη θέση του: «Ο Ζοάο πάντα προωθεί την μπάλα και έχει τη δυνατότητα να “σπάει” τις γραμμές του αντιπάλου, κάτι που είναι πολύ καλό για εμάς. Εξακολουθούμε να δουλεύουμε για να κατανοήσει ακόμα καλύτερα τον τρόπο που θέλουμε να αγωνιζόμαστε».

Η... κλασική περίοδος προσαρμογής

Τα είπε ο Τσόλο, αλλά είναι μάλλον απίθανο να τα εννοούσε 100%. Και στην πορεία προέκυψαν πράγματα που άρχισαν να επιβεβαιώνουν τους ενδοιασμούς του σχετικά με τη χρησιμότητα της απόκτησης του Ζοάο Φέλιξ. Η αστάθεια στην απόδοσή του και οι τραυματισμοί που είχε σε σχετικά τακτά διαστήματα, αρχίσαν σταδιακά να αφήνουν τον Πορτογάλο επιθετικό σε δεύτερο πλάνο.

Στην πρώτη σεζόν του στο «Metropolitano», ακόμα κι όταν αγωνιζόταν, στην ουσία δεν εμφανίστηκε ποτέ στα κρίσιμα παιχνίδια, ενώ λόγω τραυματισμού έχασε σημαντικές αναμετρήσεις, όπως ο πρώτος αγώνας της φάσης των «16» του Champions League, απέναντι στη Λίβερπουλ. Η ιεραρχία του συλλόγου, και δη ο Ζιλ Μαρίν, προσπαθούσαν να πείσουν πως πρόκειται για την «περίοδο προσαρμογής» που χρειάζεται κάθε ποδοσφαιριστής όταν αλλάζει περιβάλλον. Πάντως, τα εννέα γκολ και οι τρεις ασίστ σε 36 εμφανίσεις, έμοιαζαν πολύ λίγα για να δικαιολογήσουν το «πακέτο» των 126 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δαπανειθεί για την απόκτησή του.

Διαφορά φιλοσοφίας και στυλ

Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του, ο ίδιος ο Φέλιξ αναφέρθηκε σε κάτι το οποίο θεωρούσε, ή ήθελε τουλάχιστον να περάσει έτσι προς τα έξω, ότι τον επηρέασε στους πρώτους μήνες παρουσίας του στη Μαδρίτη. «Στην αρχή, ο τρόπος παιχνιδιού της Ατλέτικο δεν ήταν εύκολος για εμένα, επειδή στην Μπενφίκα είχα συνηθίσει σε ένα εντελώς διαφορετικό στυλ».

Αυτό το «διαφορετικό στυλ» στην ουσία αποτέλεσε μια… χειροβομβίδα που πετούσε συνέχεια ο παίκτης στον προπονητή και το αντίστροφο. Εν τέλει, αυτή η… διαφορά φιλοσοφίας, έγινε η κύρια αιτία που απέτρεψε τον Φέλιξ από το να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες που γεννήθηκαν με την άφιξή του στην Ισπανία. Η διαφορά φιλοσοφίας με τον προπονητή, συνδυαστικά με τα συχνά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε. Τα στοιχεία δείχνουν πως στις 3,5 σεζόν του στην Ατλέτικο είχε 10 σημαντικούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να χάσει 35 αγώνες, έχοντας κολλήσει και δυο φορές covid.

H μόνιμη αλλαγή του Σιμεόνε

Εχοντας χάσει έναν από τους ποδοσφαιρικούς «έρωτές» του, ο Ντιέγκο Σιμεόνε αναζητούσε να βρει στον Πορτογάλο τη… φλόγα που του έδινε ο Αντουάν Γκριεζμάν, αλλά δεν την ανακάλυψε ποτέ. Αυτό οδήγησε σταδιακά στο να «σβήσει» η όποια διάθεσή του να παλέψει ώστε το project «Ζοάο Φέλιξ» να αποδειχθεί επιτυχημένο. Ο Πορτογάλος επιθετικός ήταν σχεδόν σε μόνιμη βάση το εύκολο θύμα για τις όποιες αγωνιστικές… ατασθαλείες της Ατλέτικο, έχοντας γίνει αλλαγή στο 80% των περιπτώσεων που ο Σιμεόνε τον ξεκίνησε, ενώ δεν ήταν λίγες και οι φορές που έβλεπε το μεγαλύτερο μέρος των αγώνων από τον πάγκο.

Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια προϊόντος του χρόνου ο Φέλιξ να χάσει την υπομονή του. Μεταξύ τους σημειώθηκα διάφορα επεισόδια, μικρής ή μεγαλύτερης έντασης. Για παράδειγμα, ο Πορτογάλος δεν συγκράτησε τα νεύρα του, πετώντας το φανελάκι της προθέρμανσης, όταν ο Τσόλο ολοκλήρωσε τις αλλαγές του χωρίς να τον χρησιμοποιήσει στον φετινό αγώνα του Champions League με την Μπριζ. Επίσης, τους είπε και κάποια… γαλλικά μετά το γκολ που σημείωσε στην έδρα της Βιγιαρεάλ, διαμορφώνοντας το 2-0 για την ομάδα του στο «Κεράμικα».

Οι αριθμοί μαρτυρούν... αποτυχία

Όχι πως δεν έχει και ο Σιμεόνε μερίδιο ευθύνης για την εξέλιξη του «γάμου» με τον Φέλιξ. Αλλωστε, αν είσαι αρνητικός για κάτι πριν ακόμα το… δοκιμάσεις, δύσκολα θα προκύψει κάτι καλό. Πάντως, τα νούμερα μαρτυρούν ως έναν βαθμό πως ο Τσόλο είχε δίκιο. Η «δουλειά» που έκαναν Ζιλ Μαρίν και Μέντεζ, και που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε προτεραιότητα του Αργεντινού τεχνικού, αποδεικνύεται αποτυχημένη. Ο Ζοάο Φέλιξ σε 131 περιπτώσεις που φόρεσε τη φανέλα της Ατλέτικο σημείωσε μόλις 34 τέρματα και έδωσε 16 ασίστ.

Πάντως, ακόμα και λίγο πριν την ολοκλήρωση του 6μηνου δανεισμού του Φέλιξ στην Τσέλσι, ο Ζιλ Μαρίν, μιλούσε για το «μεγαλύτερο στοίχημα στην ιστορία του συλλόγου», συμπληρώνοντας: «πιστεύω πως ο Ζοάο ανήκει στους ποδοσφαιριστές του υψηλότερου επιπέδου, αλλά για λόγους που δεν αξίζει να αναφέρουμε, η σχέση του με τον προπονητή δεν είναι καλή. Αν και θα ήθελα πολύ να συνεχίζει μαζί μας, ο παίκτης δεν έχει την ίδια ιδέα».