Συγκλονίζει η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στο Sportal.gr: «Τα παιδιά στη Ρουμανία, αν δεν υιοθετούνταν, δίνονταν ως αντάλλαγμα»

Χριστίνα Βραχάλη 10:45 - 29.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:37 - 29.09.2023

Η ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, με την …περίεργη, όπως η ίδια την χαρακτηρίζει, ιδιοσυγκρασία της, μιλά στο sportal.gr και το #equalvoice για την δύσκολη ζωή της, για το πως ζει το παρόν, για το μέλλον που ονειρεύεται και σοκάρει αποκαλύπτοντας την τραγική τύχη των παιδιών στη Ρουμανία.

Γεννήθηκε στη Ρουμανία. Έζησε σε ίδρυμα μέχρι τα πέντε της χρόνια. Σε μια εποχή φτώχειας και εξαθλίωσης. Που τα παιδιά πέθαιναν στους δρόμους. Που ήσουν τυχερός αν κάποια οικογένεια σε υιοθετούσε. Διαφορετικά, μπορεί τα όργανά σου να δίνονταν ως ..αντάλλαγμα. Η Αλεξάνδρα ήταν από τις «τυχερές». Υιοθετήθηκε από Έλληνες γονείς.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ξαναδεί θάλασσα. Ουρανό. Χρώματα. Δεν ήξερε ποια είναι τα φρούτα… Έως τα επτά της δεν είχε αρθρώσει λέξη. Ήταν τα χρόνια που ήθελε να γίνει η νέα Νάντια Κομανέτσι. Γράφτηκε σε ένα σύλλογο ενόργανης γυμναστικής. Οι προπονητές της διέκριναν αμέσως το ταλέντο της και τα σωματικά προσόντα που της “δώρισε” η καταγωγή της.

To αυτοάνοσο νόσημα και το μπούλινγκ στο σχολείο

Ωστόσο η ζωή είχε άλλα σχέδια. Στα 14 της χτύπησε την πόρτα το αυτοάνοσο. Ξεκίνησε με μουδιάσματα, με έλλειψη ισορροπίας, έπειτα δυσκολία στη βάδιση και μετά από λίγο την ανάγκασε να κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Το ιατρικό πόρισμα έλεγε Stiff Person Syndrome. Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ανθρώπου. Στο σχολείο, αντιμετώπισε μπούλινγκ εξαιτίας της καταγωγής της. Βλέπεις είναι πιο λευκή από εμάς και το σχήμα του προσώπου της είναι διαφορετικό. Βία λόγω της «αδυναμίας» της. Είναι εύκολο να τα βάλεις με κάποιον που ξέρεις πως δεν μπορεί να αντιδράσει. Ειδικά σε μία χώρα, χωρίς παιδεία, όπως η Ελλάδα.

Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη – Στάλα Κοτσιρέα: «Μαζεύαμε χρήματα για να ταξιδέψουμε στο παγκόσμιο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

10:37 - 12.09.2023

Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη – Στάλα Κοτσιρέα: «Μαζεύαμε χρήματα για να ταξιδέψουμε στο παγκόσμιο»

Η εθνική ομάδα μπάσκετ κωφών γυναικών είναι η μοναδική ομάδα που έχει κάνει τρέμπλ στον ελληνικό αθλητισμό. Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, Χρυσό Παγκόσμιο και Χρυσό Ευρωπαϊκό. Oι δυο χρυσές Ολυμπιονίκες, Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη και Στάλα Κοτσιρέα, μιλούν στο Sportal για το συναίσθημα που νιώθουν όταν βρίσκονται στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και παρακολουθούν στη νοηματική τον εθνικό ύμνο.

Το κολύμπι δεν ήταν η αγαπημένη της επιλογή, αλλά τότε είχε μόνον αυτή. Ήταν όμως η επιλογή που την έβαλε στη σωστή …διαδρομή για το Χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά και στις Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές επιτυχίες.

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, με την …περίεργη, όπως η ίδια την χαρακτηρίζει, ιδιοσυγκρασία της, μιλά στο sportal.gr και το #equalvoice για τη ζωή της, για το πως ζει το παρόν, για το μέλλον που ονειρεύεται. Για την αντιπάθεια της, οποιασδήποτε μορφής, ηρωοποίησης. Η Αλεξάνδρα θέλει μόνο να χορεύει τη ζωή στους δικούς της ρυθμούς. Και να κάνει πιο εύκολα τα βήματα για την επόμενη γενιά….

Tags: