Επιστρέφουν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές στις διεθνείς διοργανώσεις

Τόμας Μπαχ

i

Photo by Johannes P. Christo/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal images

Επιστρέφουν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές στις διεθνείς διοργανώσεις

Sportal newsroom 22:32 - 28.03.2023

Η ΔΟΕ επιτρέπει να αγωνιστούν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές στις διεθνείς διοργανώσεις ως ουδέτεροι.

Η ΔΟΕ ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ είπε το «ναι» στη συμμετοχή των αθλητών από τις δύο αυτές χώρες ως ανεξάρτητων.

«Όσοι διαθέτουν διαβατήριο από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μπορούν να αγωνιστούν ατομικά ως ανεξάρτητοι» δήλωσε ο Τόμας Μπαχ στο εκτελεστικό συμβούλιο. Όπως αναφέρεται «καθ' όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των προαναφερόμενων συστάσεων, η ΔΟΕ θα παρακολουθεί στενά την πλήρη εφαρμογή τους από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας παρακολούθησης θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην απόφαση της ΔΟΕ σχετικά με τη συμμετοχή αθλητών με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε Μιλάνο/Κορτίνα το 2026».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, η απόφαση του Εκτελεστικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη. Ο Τόμας Μπαχ σημείωσε ότι ο αποκλεισμός ισχύει και για πολιτικά πρόσωπα και για όσους ευθύνονται για τον πόλεμο. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν μπορούν να φιλοξενήσουν διεθνείς διοργανώσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΔΟΕ απέκλεισε τη συμμετοχή των δύο χωρών σε ομαδικά αθλήματα. Σημειώνεται, ότι οι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχουν αποκλειστεί από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.