Γιώργος Καρλάφτης: Ο «Greek Freak» του NFL έγινε πρωταθλητής στην rookie σεζόν του (vids)
i

Γιώργος Καρλαύτης/©Photo by David Becker/Getty Images/Ideal Images

Γιώργος Καρλάφτης: Ο «Greek Freak» του NFL έγινε πρωταθλητής στην rookie σεζόν του (vids)

Κώστας Τόπας 09:54 - 13.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:51 - 28.02.2023

Ο rookie και defensive end επιλέχθηκε στο Νο30 του Daft το καλοκαίρι του 2022 και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να γράψει ιστορία στο NFL, καθώς ο Γιώργος Καρλάφτης έγινε ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε Super Bowl, στην πρώτη του χρονιά στην NFL.

Ο Έλληνας defensive end επιλέχθηκε στο Νο30 του Draft από την ομάδα του Κάνσας, γράφοντας ιστορία για τον ίδιο και τη χώρα μας. Πρόκειται για έναν αθλητή που έχει τρομερά σωματικά προσόντα αφού έχει ύψος 1.93 και βάρος 119 κιλά. 

Tα ξημερώματα της Δευτέρας (12/02) πέτυχε κάτι ακόμα πιο σπουδαίο, καθώς πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο Super Bowl κόντρα στους Philadelphia Eagles! Στην πρώτη του σεζόν, ο «Greek Freak» του NFL, όπως τον αποκαλούν στις ΗΠΑ, φρόντισε να επιβεβαιώσει τους ειδικούς, οι οποίοι έκαναν λόγο για ένα «ακατέργαστο διαμάντι». Σε 17 αγώνες (όλα ως βασικός) μέτρησε 33 tackles, 6 sacks, 2 fumble recoveries κι 7 pass deflections.

Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 2001 στην Αθήνα κι από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Το American Football, βέβαια, προέκυψε μετά το 2014 όταν και μετακόμισε στις ΗΠΑ. Στα παιδικά του χρόνια, ο Καρλάφτης έκανε στίβο, πέρασε από τον χώρο του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, ωστόσο όλα έδειχναν ότι θα ξεχώριζε στο πόλο, όπου αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας. Μάλιστα, ήταν και μέλος των «μικρών» Εθνικών της χώρας μας.

«Άρχισα να γίνομαι πολύ καλός και να παίζω με παιδιά που ήταν όλο και μεγαλύτερα. Έπαιζα με την ομάδα ανδρών όταν ήμουν 13 ετών. Ο μπαμπάς μου με ώθησε σε αυτό», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Η τραυματική εμπειρία με τον πατέρα του

Η ζωή του Γιώργου Καρλάφτη δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς όλα άλλαξαν μετά τον θάνατο του πατέρα του, Μάθιου, από καρδιακή προσβολή που υπέστη σε επαγγελματικό ταξίδι στην Κω. Ετσι, η μητέρα του Έιμι αποφάσισε να επιστρέψει μαζί με τον Γιώργο και τον αδερφό του, Γιάννη, στη γενέτειρα της, στο Λαφαγιέρ της Ιντιάνα. Εκεί ξεκίνησε και το ταξίδι του Έλληνα defensive end στο αμερικανικό ποδόσφαιρο. Στην αρχή, ο Καρλάφτης δίσταζε να ασχοληθεί με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο γιατί ο πατέρας του είχε τραυματιστεί στο κεφάλι κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Αλλά μόλις ένας προπονητής τον έπεισε να ενταχθεί στην ομάδα, η φυσική του αθλητικότητα ήταν αδύνατο να αγνοηθεί. 

«Μετακομίσαμε για να είμαστε πιο κοντά στην οικογένεια της μαμάς μου και στο σύστημα υποστήριξης που υπάρχει εδώ. Πιθανότατα ήταν κάτι που επρόκειτο να συμβεί σε κάθε περίπτωση γιατί υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εδώ. Η ζωή είναι λίγο πιο εύκολη στην Ιντιάνα παρά σε μια μεγάλη πόλη όπως Αθήνα», είπε ο Καρλάφτης στην «Mirror» πριν από μερικές ημέρες. 

Δεν άργησε πολύ για να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων προγραμμάτων του NCAA, αλλά επιλογή του ίδιου ήταν το Purdue, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στο σπίτι του. Στην πρώτη του χρονιά κατάφερε να εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις και τα στατιστικά του. Αγωνίστηκε σε 12 αγώνες με τους Boilermakers, έχοντας μέσο όρο 54 tackles και 7.5 sacks. Το 2020 δεν τα πήγε το ίδιο καλά, καθώς ταλαιπωρήθηκε από κορονοϊό, ενώ την τελευταία του σεζόν στο κολέγιο είχε 4.5 sacks.

«Το ποδόσφαιρο ξεκίνησε για μένα όταν μετακομίσαμε. Δεν ήθελα να παίξω στην αρχή, ήμουν λίγο διστακτικός γιατί συνέβησαν πολλά πράγματα, αλλά είχα προπονητές και συμπαίκτες που με έπεισαν να το κάνω περισσότερο για την κοινωνική πτυχή. Άρχισα να πιστεύω ότι ήμουν μεγαλύτερος, πιο δυνατός και πιο γρήγορος από αυτά τα παιδιά και σκέφτηκα ότι δεν θα μπορούσα να είμαι κακός σε αυτό το παιχνίδι. Απλώς συνέχισα να βελτιώνομαι. Πήγαινα σε κατασκηνώσεις με παιδιά από όλη τη χώρα και υποτίθεται ότι ήταν τα κορυφαία παιδιά, αλλά νόμιζα ότι τα πήγαινα πολύ καλά. Ήμουν ακόμα αρκετά νέος στο παιχνίδι, οπότε ήξερα ότι έπρεπε να πιέσω τον εαυτό μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο νεαρός Έλληνας defensive.

«Ελα φίλε τι ρωτάς τώρα. Παναθηναϊκός μόνο»

Ο Γιώργος Καρλάφτης δεν ξεχνάει την Ελλάδα και την αγαπημένη του ομάδα τον Παναθηναϊκό. Όταν ρωτήθηκε πριν το τελικό του Super Bowlm ποια ομάδα της Αθήνας υποστηρίζει (ΑΕΚ ή Παναθηναϊκό), εκείνος δεν είχε παρά να πει την αλήθεια του.

«Παναθηναϊκός! Πάντα. Όλη μέρα. Θύρα 13, έλα φίλε. Τα πρώτα ρούχα που έβαλα όταν γεννήθηκαν ήταν του Παναθηναϊκού. Πράσινο και άσπρο, φίλε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αθλητική οικογένεια

Ο Καρλάφτης δεν είναι ο μόνος αθλητής στην οικογένειά του. Ο πατέρας του ήταν επικοντιστής,, ενώ ο μικρότερος αδερφός του, Γιάννης, κέρδισε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο τζούντο σε ηλικία 11 ετών πριν ενταχθεί στο Purdue ως εξωτερικός αμυντικός γραμμής το 2021. 

Από τον Άλεξ Καρρά στον Γιώργο Καρλάφτη

Ελάχιστοι Ελληνοαμερικανοί έχουν διακριθεί στο αμερικανικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο στο παρελθόν, ο Άλεξ Καρράς έπαιξε στους Detroit Lions. Ο Καρράς, όπως και ο Καρλάφτης, μεγάλωσε στην Ιντιάνα. Και οι δύο έχασαν τους πατεράδες τους όταν ήταν νέοι έφηβοι. Ο πατέρας του Καρρά έτυχε να ονομάζεται Γιώργος. Το «λιοντάρι» ελληνικής καταγωγής ήταν all-star ενώ αγωνίστηκε στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, οι περισσότεροι Αμερικανοί που είναι μεσήλικες ή μεγαλύτεροι σήμερα θυμούνται τον Καρρά ως ηθοποιό. Έπαιξε έναν διάσημο αν και υποτιμημένο ρόλο. Ήταν ο υιοθετημένος πατέρας ενός νεαρού αφροαμερικανού γιου που τον έπαιξε ο Εμάνουελ Λουίς στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Webster της δεκαετίας του 1980.

Ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε Super Bowl

Ο Γιώργος Καρλάφτης έγινε ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε Super Bowl, στην πρώτη του χρονιά στην NFL. Ο defensive end από την Αθήνα αγωνίζεται στους Kansas City Chiefs, έχοντας καταφέρει από την rookie season κιόλας να κάνει αισθητή την παρουσία του και τα ξημερώματα της Δευτέρας (13/02) μάλιστα να κατακτήσει και το βαρύτιμο τρόπαιο του NFL απέναντι στους Philadelphia Eagles.