«Χρήστος Χριστοδουλάτος, ένας ωραίος Έλληνας»: Ο ελληνικός αθλητισμός τίμησε τη μνήμη του σπουδαίου πρωταθλητή

«Χρήστος Χριστοδουλάτος, ένας ωραίος Έλληνας»: Ο ελληνικός αθλητισμός τίμησε τη μνήμη του σπουδαίου πρωταθλητή

Sportal newsroom 15:02 - 21.11.2023 / Ανανεώθηκε: 15:59 - 21.11.2023

Αθλητές, δημοσιογράφοι αλλά και άνθρωποι του πολιτικού κόσμου τίμησαν τη μνήμη του Χρήστου Χριστοδουλάτου.

Τη Μνήμη του χρυσού πρωταθλητή Πινγκ Πονγκ και κορυφαίου αθλητικού παράγοντα της Ελλάδας Χρήστου Χριστοδουλάτου τίμησε ο κόσμος του Αθλητισμού, της Δημοσιογραφίας και η ελληνική κοινωνία, το μεσημέρι της Κυριακής 19 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής και στον ένα χρόνο από τον θάνατο του.

Την εκδήλωση οργάνωσε η Οικογένεια του, με πρωτοβουλία της συζύγου του Αντωνίας Χριστοδουλάτου-Σπανοπούλου. Όπως παρατήρησαν δακρυσμένοι και χειροκροτώντας οι εκατοντάδες προσκεκλημένοι, δεν ήταν ένα συνηθισμένο μνημόσυνο, μια ωδή στο Θάνατο , αλλά μια Γιορτή Ζωής! Αυτό θα ήθελε και ο απών τιμώμενος, ασυνήθιστος άνθρωπος ο ίδιος κι ένας Ωραίος Έλληνας, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές στη δίωρη διάρκεια της.

Χρυσά μετάλλια, κύπελλα και ολυμπιακές δάδες από τις ελληνικές, βαλκανικές, μεσογειακές και διεθνείς συμμετοχές του σε πάνω από 650 αθλητικές διοργανώσεις κοσμούσαν τη σκηνή του Μεγάρου στην οποία προβλήθηκαν στιγμές από τη ζωή και την δράση του με κορυφαίο το σπάνιο βίντεο από τη στιγμή της απονομής του χρυσού κυπέλλου για τη νίκη του με την Εθνική Ελλάδας με 5-0 εναντίον της Τουρκικής ομάδας το 1961, στη Σμύρνη.

Την εκδήλωση παρουσίασε η αδελφή του, δημοσιογράφος Ελένη Σπανοπούλου, διαβάζοντας στο ξεκίνημα τους χαιρετισμούς του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και του προέδρου της Ελληνικής & της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής. Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, μέλους της ΔΟΕ, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Μήνυμα που συγκίνησε έστειλε από την Κύπρο ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας (ΠΟΕΠΑ) Ανδρέας Γεωργίου, τονίζοντας τη μεγάλη βοήθεια του εκλιπόντα στην δημιουργίας της Κυπριακής Ομάδας , την αμέριστη στήριξη του στην εθνική υπόθεση του Κύπρου και στην μη αναγνώριση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Για τον αθλητή, τον άνθρωπο, τον φίλο, τον νομικό και τον αγαπητό στον δημοσιογραφικό κόσμο Χρήστο Χριστοδουλάτο μίλησαν:

Ο ΓΓ της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, στενός του συνεργάτης και συναθλητής που βαθιά συγκινημένος τον αποκάλεσε μέντορα του και ζήτησε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη Μνήμη, του για 16 χρόνια μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. (1986-2000)

Ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, που κατέθεσε την πολυσήμαντη μακρόχρονη προσφορά του Χρήστου Χριστοδουλάτου, μακροβιότερου πρόεδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (1982-2008)

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ , Σωτήρης Τριανταφύλλου , αθλητικός συντάκτης ο ίδιος , που περιέγραψε τη σημασία της αγαστής συνεργασίας αθλητών, αθλητικών παραγόντων και δημοσιογράφων στην προσπάθεια για την εξυγίανση του χώρου και την ορθή ενημέρωση της κοινωνίας. Επισήμανε την μεγάλη προσφορά του Χρήστου Χριστοδουλάτου στον αγώνα εναντίον της χρήσης αναβολικών και της διάδοσης του Αθλητισμού, ως αντίβαρο για τη ζωή της νεολαίας στους κάθε λογής εθισμούς.

Ο επίτιμος Πρόεδρος Εφετών , Νίκος Σαλάτας ,συναθλητής του τιμώμενου, με τα χρώματα του Ολυμπιακού, αναφέρθηκε σε σειρά όμορφων αναμνήσεων από την κοινή αθλητική ζωή του με τον πρωταθλητή και την μαχητική παρουσία του ως δικηγόρου. Τόνισε την άμεμπτη από κάθε άποψη στάση του ως Πρόεδρου της Επιτροπής Φιλάθλου Ιδιότητας (ΕΦΙ 1984-2000 ) με νομικού κύρους αποφάσεις «δικάζοντας» για 16 χρόνια αθλητές, ομάδες και παράγοντες του αθλητισμού, ακομη και δημοσιογράφους για παραβατικότητα στις ευθύνες, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους.

Τέλος, ο Γρήγορης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης τόνισε τη σημασία προσφοράς του τιμώμενου στον αθλητισμό και παρουσίασε την ιδέα και πρόταση Χριστοδουλάτου για τη δημιουργία Μουσείου Πινγκ Πόνγκ στο αθλητικό κέντρο του Δήμου, με τη συνεργασία των βετεράνων του αθλήματος, Άγγελου Μακρή προπονητή και Σταύρου Πλακαντωνάκη, πρωταθλητή Ελλάδος.

Συγκινητική ήταν η στιγμή της μετά θάνατον απονομής τιμητικής πλακέτας για την προσφορά και τη δράση του Χρυσού Πρωταθλητή, από τον βετεράνο αθλητικό συντάκτη Γιάννη Θεοδωρακόπουλο και Πρόεδρο του ΠΣΑΤ, με απόφαση του ΔΣ, στη σύζυγο του εκλιπόντα, Αντωνία, την οποία, όπως και όλοι οι ομιλητές, αλλά ιδιαίτερα οι συναθλητές του, ευχαρίστησαν δημόσια για την εκδήλωση τιμής στη μνήμη του.

Εκείνη αντιφώνησε λιτά και με εμφανή συγκίνηση ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον ΠΣΑΤ για την τιμή, καταλήγοντας ανθρώπινα: «Στον Χρήστο και σε μένα η Ζωή δεν χαρίστηκε, αλλά και δεν μας χρωστάει τίποτε! Μας τα έδωσε όλα. Χρόνια , παιδιά, εγγόνια, φίλους, υγεία κι Αγάπη! Κρατώ σαν φυλαχτό τη γελαστή ματιά του στον κόσμο, σε μένα και τα παιδιά μας και σας διαβεβαιώνω ότι έφυγε όρθιος, όπως έζησε».

«Ωραίοι Έλληνες»

Είναι αλήθεια πως ο ελληνικός αθλητισμός γεννάει «ωραίους Έλληνες», όπως ακριβώς ήταν και ο Χρήστος Χριστοδουλάτος.

Εξάλλου, οι ίδιες οι αξίες του αθλητισμού, που με συνέπεια υπηρέτησε ο εκλιπών, είναι εκείνες που αναδεικνύουν τους λειτουργούς του ως εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας μας.

Σε χρόνια χαλεπά, στο τέλος της κατοχής για την Ελλάδα, και για μεγάλο διάστημα μετά, ο Χρήστος Χριστοδουλάτος κατάφερε να συγκεράσει μία αξιόλογη αθλητική καριέρα με μία σταθερή πολιτική στάση απέναντι στο άθλημά του και το κοινωνικό σύνολο.

Πρόσφερε τα μέγιστα με γνώμονα, το «ωραίο, το μεγάλο, το αληθινό» όπως οι έννοιες αυτές αναφέρονται στον Ολυμπιακό Ύμνο για να περιγράψουν τη μεγαλοσύνη του αθλητισμού.

Ο Χρήστος Χριστοδουλάτος διακόνησε 26 συναπτά χρόνια την Ομοσπονδία Αντισφαίρισης, ενώσω διέπρεπε ως επιστήμονας στο πεδίο που είχε επιλέξει. Έγινε δηλαδή το ζωντανό παράδειγμα απόλυτης αφοσίωσης στον χώρο του αθλητισμού και εν γένει της κοινωνίας συνδυάζοντας δύο δρόμους, εξίσου επίπονους και απαιτητικούς.

Χαιρετίζω την εκδήλωση μνήμης του και εύχομαι να πατήσουν στα χνάρια του ακόμα περισσότεροι άξιοι άνθρωποι, σαν εκείνον», σημείωσε στον αποχαιρετισμό του ο αναπληρωτής Υπουργός αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετήσαμε πριν από ένα χρόνο, έναν πολύ σπουδαίο άνθρωπο του αθλητισμού, τον Χρήστο Χριστοδουλάτο.

Δυστυχώς σήμερα δεν μπορώ να είμαι μαζί σας, αλλά θα ενώσω και εγώ την φωνή μου, με όσους τον γνώρισαν και αντιλαμβάνονται το κενό που άφησε στον ελληνικό αθλητισμό.

Ο Πρόεδρος, όπως τον φωνάζαμε όλοι – και όχι άδικα – αφού κατείχε επί 26 χρόνια την ανώτατη θέση στην Ομοσπονδία της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, υπηρέτησε τα αθλητικά ιδεώδη από διαφορετικές θέσεις και με διάφορους ρόλους και συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση και την ανάπτυξη του αγαπημένου του αθλήματος.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην επιτραπέζια αντισφαίριση στα 18 και μέχρι την ηλικία των 46 ετών πρωταγωνιστούσε στο άθλημα, λαμβάνοντας 25 ατομικούς τίτλους σε επίπεδο ανδρών και έχοντας περισσότερες από 650 συμμετοχές σε αγώνες με την Εθνική ομάδα. Στους Βαλκανικούς Αγώνες του 1967 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1971 το χρυσό.

Το τέλος της καριέρας του ως αθλητή, σήμανε την αρχή για μία ακόμα πιο σπουδαία πορεία στο αθλητικό κίνημα. Λόγω της μόρφωσης, των διοικητικών ικανοτήτων, των γνώσεων του για το άθλημα και της ηγετικής του μορφής, κατέλαβε πολλές και σημαντικές θέσεις στο αθλητικό οικοδόμημα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Εκτός από Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλάθλου Ομοσπονδίας της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, διετέλεσε επίτιμος Πρόεδρος της Μεσογειακής Ένωσης αλλά και Αντιπρόεδρός της. Επίσης, Πρόεδρος της Βαλκανικής Ένωσης, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του αθλήματος.

Σπουδαίο έργο διετέλεσε και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλάθλου Ιδιότητας από το 1984 έως και το 2000 αλλά ως και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για 16 ολόκληρα χρόνια, από το 1986 έως το 2000, έχοντας μάλιστα και τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για τρία χρόνια.

Ο Χρήστος με την τεράστια και ανιδιοτελή προσφορά του, τόσο στο άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης όσο και στον ελληνικό αθλητισμό, κέρδισε την αναγνώριση, τον θαυμασμό και τον σεβασμό όλων και αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους», είπε στον λόγο του ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της ΕΟΕ.

Tags: