Σάλος στην Ιρλανδία: Μέλος της γυμναστικής ομοσπονδίας αγνόησε στην απονομή μεταλλίων νεαρή μαύρη αθλήτρια – «Ράγισε η καρδιά μου», το μήνυμα της Σιμόν Μπάιλς (vid)

Σάλος στην Ιρλανδία: Μέλος της γυμναστικής ομοσπονδίας αγνόησε στην απονομή μεταλλίων νεαρή μαύρη αθλήτρια – «Ράγισε η καρδιά μου», το μήνυμα της Σιμόν Μπάιλς (vid)

Στέλεχος της γυμναστικής ομοσπονδίας της Ιρλανδίας αγνόησε νεαρή μαύρη αθλήτρια, δεν της έδωσε μετάλλιο και προκλήθηκαν αντιδράσεις. Η αντίδραση της Σιμόν Μπάιλς και η συγγνώμη που δεν έγινε δεκτή.

Χαμός στην Ιρλανδία για ρατσιστική συμπεριφορά στελέχους της Ιρλανδικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής.

Η ομοσπονδία βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο που έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα. Μία νεαρή μαύρη αθλήτρια ήταν η μοναδική στην ομάδα της που δεν έλαβε μετάλλιο. Το γεγονός δεν είναι πρόσφατο. Συνέβη τον Μάρτιο του 2022, αλλά τώρα βγήκε το βίντεο στην επιφάνεια και αρκετοί σταρ εξέφρασαν τη στήρική τους στο παιχνίδι, ανάμεσά τους και η χρυσή ολυμπιονίκης Σιμόν Μπάιλς.

Στο βίντεο, λοιπόν, εμφανίζεται μία νεαρή μαύρη αθλήτρια, δίπλα στις συμπαίκτριές της, να είναι η μόνη που δεν έλαβε μετάλλιο, στο τέλος ενός αγώνα στο Δουβλίνο. Το πλάνο χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2022, αλλά έχει προβληθεί εκατομμύρια φορές τις τελευταίες ημέρες. Μια διαμάχη που ανάγκασε την ιρλανδική ομοσπονδία να μιλήσει.

Σε άρθρο στους «Irish Times» αναφέρεται ότι νεαρή κοπέλα έλαβε συγγνώμη εγγράφως από τη γυμναστική ομοσπονδία της Ιρλανδίας, αφού οι γονείς της κατήγγειλαν ρατσιστική συμπεριφορά εκ μέρους ενός από τους αξιωματούχους της, η οποία την είχε αποκλείσει από μια τελετή απονομής μεταλλίων στο National Indoor Arena.

Η ιρλανδική ομοσπονδία δήλωσε ότι έλαβε καταγγελία από τους γονείς του κοριτσιού αμέσως μετά το περιστατικό και ότι ήλθε αμέσως σε επαφή μαζί τους, πέρα από την άμεση επικοινωνία με το συγκεκριμένο μέλος της ομοσπονδίας.

Δείτε το βίντεο:

Η Gymnastics Ireland είπε ότι δεν γνώριζε τη συμφωνία μεταξύ του υπαλλήλου και της οικογένειας της αθλήτριας κι ανέφερε σε δήλωση ότι η εν λόγω αξιωματούχος “αποδέχτηκε πλήρως ότι αυτό που συνέβη δεν ήταν αποδεκτό, αλλά τόνισε ότι δεν ήταν σκόπιμο”.

Στα ιρλανδικά ΜΜΕ τονίζεται επίσης: «Η αξιωματούχος, αφού αντιλήφθηκε το λάθος, το διόρθωσε αμέσως κι εξασφάλισε ότι η ενδιαφερόμενη αθλήτρια έλαβε το μετάλλιό της πριν φύγει από τον αγωνιστικό χώρο. Εξέφρασε επίσης τη λύπη της για αυτό που περιέγραψε ως “έντιμο λάθος” και ζήτησε την ευκαιρία να απολογηθεί στην αγωνιζόμενη και την οικογένειά της. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε αρχικά. Η γραπτή συγγνώμη που δόθηκε από το άτομο που ταυτοποιήθηκε έχει παραδοθεί έκτοτε στην αγωνιζόμενη και την οικογένειά της».

Η Ολυμπιονίκης της γυμναστικής Σιμόν Μπάιλς αντέδρασε κι εξήγησε ότι και εκείνη είχε ενημερωθεί: «Όταν κυκλοφόρησε το βίντεο, οι γονείς της επικοινώνησαν μαζί μου. Μου ράγισε την καρδιά, οπότε της έστειλα ένα σύντομο βίντεο. Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό, όποιο και αν είναι το άθλημα ή ο τόπος!».

Ο Τζιμπρίλ Σισέ κατήγγειλε ρατσιστική ενέργεια κατά του γιο του από παίκτη της Γιουβέντους
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

09:48 - 19.08.2023

Ο Τζιμπρίλ Σισέ κατήγγειλε ρατσιστική ενέργεια κατά του γιο του από παίκτη της Γιουβέντους

Σε μήνυμα που ανέβασε στα κοινωνικά του δίκτυα, ο Τζιμπρίλ Σισέ κατήγγειλε μια ρατσιστική πράξη που σημειώθηκε στον γιο του κατά τη διάρκεια αγώνα U16 μεταξύ Γιουβέντους και Λίβερπουλ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ομοσπονδία αναφέρεται: «Αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα δεν έπρεπε να συμβεί και για αυτό λυπούμαστε βαθιά.

Λυπούμαστε επίσης που αυτό που συνέβη από εκείνη την ημερομηνία έχει προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση.

Σας παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι ανά πάσα στιγμή ενεργούσαμε καλόπιστα και με τις καλύτερες προθέσεις προσπαθώντας να επιλύσουμε αυτό το πολύ δύσκολο και ευαίσθητο θέμα. Ζητήσαμε αυτοπροσώπως συγγνώμη μετά το συμβάν, καθώς πιστεύαμε ότι αυτή ήταν η καλύτερη προσέγγιση. Στη συνέχεια, θεωρήσαμε ότι η διαμεσολάβηση ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε.

Ξέρουμε τώρα ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά. Διορίσαμε έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα για να αναθεωρήσει τις πολιτικές και τις διαδικασίες μας νωρίτερα αυτό το έτος και προέκυψε μια σειρά συστάσεων τις οποίες δεσμευόμαστε πλήρως να εφαρμόσουμε, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Θα θέλαμε επίσης να συνεργαστούμε με την οικογένεια της αθλήτριας και το Sport Against Racism Ireland (SARI) για να ακούσουμε τυχόν προτάσεις που έχουν σχετικά με το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι διαδικασίες μας από αυτή την άποψη.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η αθλήτρια συνεχίζει να συμμετέχει σε αγώνες Gymnastics Ireland κι ανυπομονούμε να την καλωσορίσουμε και πάλι στις μελλοντικές μας διοργανώσεις.

Τέλος, θα θέλαμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι η Gymnastics Ireland καταδικάζει κάθε μορφή ρατσισμού».