Ο Νικ Καλάθης στο Sportal: «Όταν έφυγα από τον Παναθηναϊκό μίλησα πολύ με τον Ολυμπιακό, αλλά δεν φτάσαμε σε συμφωνία»

Aχιλλέας Μαυροδόντης 10:59 - 12.04.2024 / Ανανεώθηκε: 10:59 - 12.04.2024

Ο Νικ Καλάθης σε μια απολαυστική συνέντευξη στο Sportal! Τα χρόνια του στον Παναθηναϊκό, η Εθνική, ο Σπανούλης, ο Γιασικεβίτσιους, ο Ολυμπιακός και όχι μόνο, με τον διεθνή γκαρντ να δίνει απαντήσεις σε όλα τα... ζόρικα ερωτήματά μας.

Ο Νικ Καλάθης δεν δίνει πολλές φορές συνεντεύξεις, όμως, όταν το κάνει, πάντα έχει κάτι να πει. Αυτό συνέβη και στη συζήτησή του με το Sportal.

Ο διεθνής Έλληνας γκαρντ της Φενέρμπαχτσε στάθηκε μπροστά στην κάμερα του Euroleague Greece λίγο μετά την άφιξη της ομάδας στην Αθήνα, με τον Νικ Καλάθη όμως να μην μένει μόνο στα του αγώνα του ΣΕΦ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (21:15).

Ο Νικ Καλάθης μίλησε για την αγάπη του για την Ελλάδα, την Εθνική του Βασίλη Σπανούλη, το πότε έχει σκοπό να αποσυρθεί από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, την Φενέρμπαχτσε, τον Γιασικεβίτσιους, αλλά και τις διαπραγματεύσεις του με τον Ολυμπιακό το 2020, οι οποίες όμως δεν καρποφόρησαν, παρά την πολύ καλή επαφή των δύο πλευρών.

Αρκετά είπαμε όμως εμείς. Ο Νικ Καλάθης θα τα πει καλύτερα, οπότε απολαύστε τον...

Κάμερα & μοντάζ: Χρήστος Τσουκαλάς
Υποτιτλισμός: Μαριάννα Αρφαρά

-Νικ σε ευχαριστούμε που είσαι μαζί μας. Πάμε κατευθείαν στις ερωτήσεις και η πρώτη είναι η πιο εύκολη. Πώς είναι να επιστρέφεις στην Ελλάδα, έστω και για λίγο;

-Πάντα είναι όμορφα. Για εμένα είναι σαν δεύτερο σπίτι μου. Λατρεύω να έρχομαι ξανά εδώ, λατρεύω να παίζω εδώ. Ο καιρός είναι τέλειος, οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί και χαίρομαι που είμαι πίσω.

Νικ Καλάθης

-Ποιο είναι αυτό το ένα πράγμα που σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα; Ο καιρός; Η ζωή;

-Πιθανότατα ο καιρός. Ο καιρός, το φαγητό. Το ελληνικό φαγητό είναι φανταστικό. Πολλά πράγματα. Ο καλός καιρός, το ελληνικό φαγητό. Έχω αρκετά.

-Θα παίξεις στο ΣΕΦ, ένα γήπεδο που το ξέρεις πολύ καλά. Πώς είναι να πηγαίνεις να παίξεις εκεί;

-Προφανώς είναι ένα δύσκολο μέρος για να παίξεις. Έχουν σπουδαίους οπαδούς. Είναι το τελευταίο ματς της σεζόν και νομίζω πως και οι δύο ομάδες θέλουν να τελειώσουν με καλό τρόπο ενόψει των πλέι οφς. Έχουν καλή ομάδα, είναι καλά προπονημένοι και είναι προφανώς ένα δύσκολο παιχνίδι για εμάς.

-Έχω μια ερώτηση για την Εθνική ομάδα. Είσαι έτοιμος να σε κοουτσάρει ο Βασίλης Σπανούλης φέτος το καλοκαίρι;

Νικ Καλάθης, Τάιλερ Ντόρσεϊ © Intime

-Ναι, θα είναι πολύ καλό! Μίλησα με κάποιους από τους παίκτες που έπαιξαν στα παράθυρα και τους άρεσε πολύ. Ανυπομονώ να ενταχθώ στην ομάδα. Λατρεύω να παίζω για την Εθνική Ελλάδας. Με τον Μπίλι έχουμε καλή σχέση και θα είναι διασκεδαστικό να παίξω για εκείνον.

-Έχεις μιλήσει με τον Βασίλη;

-Μίλησα πριν τα παράθυρα. Είχαμε μια καλή κουβέντα. Μακάρι να μπορούσα να παίξω σε εκείνα τα παιχνίδια, αλλά δεν μπορούσα. Ανωπομωνώ. Είναι μεγάλη ευκαιρία να παίξουμε μπροστά στο κοινό μας και να έχουμε την ευκαιρία να πάμε στους Ολυμπιακούς. Θα είναι τέλειο.

-Αυτό θα είναι και το «Last Dance» σου με την Εθνική ομάδα;

-Δεν ξέρω. Δεν θέλω να λέω πως είναι το τελευταίο μου. Όταν έρθει το τελευταίο μου θα το πω. Δεν είμαι σίγουρος ακόμα

Νικ Καλάθης Photo by Tolga Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images

-Στην Ευρωλίγκα είσαι ο καλύτερος πασέρ στην ιστορία και ο καλύτερος κλέφτης. Κυριάρχησες εδώ, όμως γιατί δεν προσπάθησες να επιστρέψεις κάποια στιγμή στο ΝΒΑ;

-Είχα την ευκαιρία μου. Ήμουν δύο χρόνια στο Μέμφις. Μου πρότειναν συμβόλαιο και την τρίτη μου σεζόν, αλλά την απέρριψα και πήγα στον Παναθηναϊκό. Νιώθω πως αυτή ήταν η ευκαιρία μου να συνεχίσω, αλλά επέστρεψα στον ΠΑΟ. Με κάλεσαν, με ήθελαν πολύ και δεν μετανιώνω για την απόφαση που πήρα. Ίσως μπορούσα να παίξω ακόμα ένα χρόνο και να δω πώς θα πάει, όμως δεν μετανιώνω για τίποτα. Είναι στο παρελθόν.

-Πάμε στη Φενέρμπαχτσε. Έχεις δουλέψει με τον Σάρας και στον Παναθηναϊκό, όπου ήσασταν συμπαίκτες, αλλά και στην Μπαρτσελόνα όταν ήταν χεντ κόουτς. Η σχέση σας, σύμφωνα με τα μίντια της Ισπανίας, ήταν… παράξενη; Ή έντονη; Πώς είναι η συνεργασία σας τώρα;

-Μιλήσαμε για αυτό. δεν ξέρω από πού βγήκε πως τσακωθήκαμε. Για εμένα κι εκείνον δεν υπήρχε τσακωμός. Πάντα είμαστε επαγγελματίες στο παρκέ. Ποτέ δεν μπλέξαμε σε τίποτα. Έχουμε καλή σχέση ως παίκτης και κόουτς και όπως βλέπεις στο παρκέ, εκείνος στον πάγκο κάνει καλό στην ομάδα μας και κάνει την ομάδα καλύτερη

-Τον έχεις δει να παίζει, τον έχεις δει και να κοουτσάρει. Πιστεύεις πως ο κόουτς Σάρας θα μπορούσε να έχει τον παίκτη Σάρας στην ομάδα του;

-Θα ήταν δύσκολο. Θα ήταν δύσκολο γιατί… δεν ξέρω. Δεν ξέρω αν ο παίκτης Σάρας θα μπορούσε. Και οι δύο είναι σκληροί. Δεν ξέρω. Θα ήταν ωραίο να το δούμε πάντως. Δεν ξέρω αν θα δούλευε αυτό, αλλά προφανώς το πώς ήταν ως παίκτης τον έχει κάνει και πετυχημένο προπονητή.

Νικ Καλάθης © Intime

-Πιστεύεις πως μπορείτε να πάτε στο Final 4 φέτος, παρότι δεν έχετε το πλεονέκτημα έδρας;

-Φυσικά. Πιστεύω πως έχουμε μια πολύ καλή ομάδα, ένα πολύ καλό ρόστερ από την κορυφή ως τα νύχια. Έχουμε έμπειρους παίκτες και νομίζω πως φέτος είναι η χρονιά για να κάνουμε κάτι σπουδαίο. Στα τελευταία παιχνίδια δεν παίζουμε το καλύτερό μας μπάσκετ, αλλά με όποιον και να παίξουμε, υπάρχουν ομάδες που προκρίθηκαν στο Final 4 εκτός έδρας. Δεν θα είναι κάτι διαφορετικό.

-Το 2020, όταν τελείωσες με τον Παναθηναϊκό, υπήρχαν πολλές αναφορές και φήμες για εσένα και τον Ολυμπιακό. Σε ρωτάω λοιπόν, 4 χρόνια μετά, μπορείς να μας ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς συνέβη; Γιατί υπήρχαν φήμες ακόμη και για προφορική συμφωνία.

-Σαφώς μιλήσαμε. Μιλήσαμε αρκετά. Μίλησα με τον κόουτς, όμως δεν φτάσαμε σε συμφωνία και πίστευα πως η Μπαρτσελόνα για μένα ήταν η καλύτερη ευκαιρία. Με το συμβόλαιο, με όλα τα άλλα. Είχαμε πολύ καλές συζητήσεις. Πάντα έτρεφα σεβασμό για τους προέδρους και τον κόουτς του Ολυμπιακού. Απλά δεν δούλεψε και πήγα στην Μπαρτσελόνα.

-Οπότε στο μέλλον, εάν όλα είναι εντάξει, θα μπορούσες να δεις τον εαυτό σου στα ερυθρόλευκα;

-Κανείς δεν ξέρει το μέλλον. Εγώ τώρα απλά επικεντρώνομαι στην χρονιά και ελπίζω να πάω αυτή την ομάδα στο Final 4 και να κάνω κάτι καλό για τη Φενέρμπαχτσε.

Νικ Καλάθης Νικ Καλάθης / © Euroleague

-Και η τελευταία ερώτηση από εμάς, γιατί έχουμε και τις ερωτήσεις από το κοινό μας. η καλύτερη και η χειρότερη ανάμνησή σου από την Ελλάδα…

-Η καλύτερη είναι προφανώς η κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Για εμένα αυτή ήταν η κορυφαία μου μπασκετική στιγμή. Η χειρότερη ανάμνηση πιθανότατα ήταν η σειρά απέναντι στη Μαδρίτη. Κερδίσαμε το πρώτο παιχνίδι για 25 πόντους και νομίζω πως είχαμε πολύ καλύτερη ομάδα. Αυτή ήταν σπουδαία ευκαιρία για να πάμε στο Final 4. Προφανώς το κατέκτησαν μετά, όμως πίστευα πως ήμασταν καλύτερη ομάδα εκείνη τη σεζόν και είχαμε πολύ καλούς παίκτες. Οπότε πιθανότατα για αυτή τη χρονιά μετανιώνω περισσότερο.

-Μια ερώτηση από τη Δήμητρα. Να κερδίσεις την Ευρωλίγκα ή ένα χρυσό μετάλλιο με την Εθνική Ελλάδας; Δύσκολη ε;

-Είναι πολύ δύσκολη. Να κερδίσω την Ευρωλίγκα… Δεν ξέρω. Έχω κερδίσει την Ευρωλίγκα ήδη, οπότε μάλλον θα πω το χρυσό μετάλλιο. Είναι και τα δύο ιδιαίτερα. Χρυσό μετάλλιο… θα πω 50-50. Δεν μπορώ να διαλεξω. Αλλά ένα χρυσό μετάλλιο με την Εθνική θα ήταν απίθανο.

-Μια ερώτηση από τον Θάνο. Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να τελειώνει την μεγάλη του καριέρα στην Ελλάδα;

-Βεβαίως.

-Δεν ρωτάω σε ποια ομάδα!

-Ναι. Βέβαια. Αγαπώ την Ελλάδα. Ξεκίνησα την καριέρα μου στην Ελλάδα, οπότε το να την τελειώσω θα ήταν ιδιαίτερο. Δεν πεθαίνω όμως για αυτό. Μπορώ να παίξω παντού. Θα ήταν όμως ωραίο.

-Και η τελευταία. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν έβλεπες τον Νάιτζελ Χέιζ – Ντέιβις να σκοράρει 50;

-Απίθανο. Δουλεύει πραγματικά σκληρά. Είναι από τους μεγαλύτερους δουλευταράδες που έχω δει. Το να σκοράρει 50, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά… Παίζω μπάσκετ πολλά χρόνια και να βλέπεις μια στιγμή σαν αυτή, όπου γράφτηκε ιστορία, ήταν ιδιαίτερο. Για εμένα και τους συμπαίκτες μου που το είδαμε ήταν υπέροχο συναίσθημα.

-Παρότι στην τελευταία φάση έκανε μπρος – πίσω;

-Ακριβώς! Κάθε πόντος, κάθε βολή. Ήταν σπουδαίο να το ζεις.

Τα σενάρια της τελευταίας αγωνιστικής για τον Άρη στο Eurocup και τα δεδομένα για το Play-In
EUROCUP

12:43 - 01.02.2024

Τα σενάρια της τελευταίας αγωνιστικής για τον Άρη στο Eurocup και τα δεδομένα για το Play-In

Ο Άρης πανηγύρισε τη νίκη απέναντι στην Ουλμ, με εμφατικό τρόπο και έκλεισε θέση για την επόμενη φάση του Eurocup. Το Sportal καταγράφει τα δεδομένα για την τελευταία αγωνιστική και πώς οι «κίτρινοι» μπορούν να έχουν πλεονέκτημα έδρας στο Play In που ακολουθεί.