Ο Κίναν Έβανς στο Sportal: «Ο Παναθηναϊκός έχει ομάδα για Final 4»

Χρήστος Τσάλτας 14:11 - 15.11.2023 / Ανανεώθηκε: 14:49 - 15.11.2023

Ο ηγέτης της Ζαλγκίρις Κάουνας, Κίναν Έβανς, μιλάει στο Sportal για την επιστροφή του στη δράση έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό της περασμένης σεζόν, το κίνητρό του να αντιμετωπίζει ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του «τριφυλλιού», τονίζοντας πως μπορεί να φτάσει ως το Final 4 της Euroleague.

Ο Παναθηναϊκός έχει βρει μομέντουμ στα τελευταία παιχνίδια, σε Ελλάδα και Ευρώπη και θέλει να διατηρήσει τον καλό ρυθμό του και στην δεύτερη «διαβολοβδομάδα» της σεζόν, στην Euroleague. Πρώτος αντίπαλός του στο ΟΑΚΑ η Ζαλγκίρις Κάουνας, με την πρωταθλήτρια Λιθουανίας να έρχεται με πληγωμένο το ηθικό της, έπειτα από τις 3 διαδοχικές ήττες των τελευταίων αγώνων, αλλά ταυτόχρονα και με φιλοδοξίες για «διπλό».

Η ομάδα του Κάζις Μακσβίτις θέλει να βάλει τέλος στο σερί ηττών και ταυτόχρονα να κάνει τη δική της... δήλωση για τη συνέχεια. Ο Λιθουανός κόουτς ξέρει πως για να πάει το πλάνο του όπως το σχεδιάζει θα πρέπει να βγει μπροστά ο ηγέτης του συνόλου, ο Κίναν Έβανς.

Ο απόφοιτος του Texas Tech μπαίνει στη δεύτερη σεζόν του με την πρωταθλήτρια Λιθουανίας, όμως το κίνητρό του για επιτυχία είναι τεράστιο, έπειτα από όσα πέρασε την περασμένη σεζόν. Διότι στα μέσα της και ενώ ήταν ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην Euroleague, τραυματίστηκε σοβαρά, μένοντας νοκ άουτ ως το τέλος της σεζόν. Κάτι που όχι μόνο δεν τον πτόησε, αλλά του έδωσε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο.

Το Sportal συνάντησε τον εκρηκτικό γκαρντ στο ξενοδοχείο που διαμένει η ομάδα του ενόψει της αναμέτρησης με το «τριφύλλι» και εκείνος μίλησε για όλα: από τις σκέψεις που έκανε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του, έως την έκρηξη χαράς στην επιστροφή του στα παρκέ και από τον σεβασμό ου τρέφει για τον Παναθηναϊκό, μέχρι την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλοι της Ζαλγκίρις στην Zalgirio Arena.

-Αυτή η σεζόν, το ξεκίνημα της σεζόν είναι κατά κάποιο τρόπο μια ανάσα δροσιάς για σένα έπειτα απ' όσα πέρασες πέρυσι;

«Πέρασε καιρός. Όταν τραυματίστηκα ο κόσμος που έλεγε ότι θα περάσει γρήγορα, αλλά δεν πέρασε γρήγορα και το ήξερα. Κάθε μέρα που έκανα αποκατάσταση και έκανα όλα αυτά τα πράγματα για να επιστρέψω και να είμαι καλός παίκτης ήξερα ότι θα άξιζε τον κόπο».

-Από την πρώτη μέρα που τραυματίστηκες και έκανες την επέμβαση δεν έχασες το χαμόγελό σου και όλη η ομάδα στάθηκε στο πλευρό σου. Ήταν ένα είδους κίνητρο να επιστρέψεις πιο δυνατός μετά από αυτή τη δύσκολη στιγμή;

«Ήξερα ότι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, όλοι μιλούσαν για το πνευματικό κομμάτι και πως είναι το πιο σημαντικό, να είσαι δυνατός πνευματικά, να μην χάνεις τη θετική ενέργεια. Θα υπάρξουν κακές μέρες, αλλά οι καλές θα είναι περισσότερες. Ήταν ένα πράγμα που πήγα πολύ καλά με αυτό. Αυτό είχε να κάνει με τους ανθρώπους που ήταν γύρω μου και τους ανθρώπους της ομάδας, ειδικά οι προπονητές ενδυνάμωσης, οι φυσικοθεραπευτές που με βοήθησαν να συνεχίσω να δουλεύω και να περάσει ο καιρός για να επιστρέψω».

-Οι κακές μέρες πέρασαν, αλλά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ποιο ήταν το στοιχείο που σε έκανε πιο δυνατό πνευματικά και εάν υπήρχαν σκοτεινές μέρες που αμφέβαλες για την επιστροφή σου...

«Υπήρχαν κάποιες μέρες που μάθαινα να περπατάω ξανά γιατί ο μυς ήταν τόσο μα τόσο ευαίσθητος που ξεχνούσες ακόμα και να σταθείς στα πόδια σου. Εκείνες οι μέρες ήταν που κατάλαβα πόσο απογοητευτική ήταν η επέμβαση. Εγώ ήθελα να έχω ένα σπουδαίο comeback, να εξελίξω το παιχνίδι μου και να είμαι τόσο καλός όσο μπορούσα. Όταν έχεις τέτοιους τραυματισμούς λες θα δεις πώς θα επιστρέψεις. Εγώ το πήρα προσωπικά και ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία μου. Ο κόσμος ίσως να πιστεύει ότι χρειαζόμουν κι άλλο χρόνο να επιστρέψω. Ακόμα χρειάζομαι χρόνο, αλλά μου αρέσει το πού βρίσκομαι και ελπίζω να συνεχίσω να βελτιώνομαι».

-Επέστρεψες τη φετινή σεζόν με την Ζαλγκίρις. Πώς αξιολογείς την εκκίνηση της σεζόν, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο;

«Προσωπικά, κάνω μια τίμια εκκίνηση. Νιώθω ότι συνεχίζω από εκεί που σταμάτησα, συγκρίνοντας τους αριθμούς της περσινής σεζόν. Θέλω να κάνω περισσότερα, πρέπει να κάνω περισσότερα. Έτσι θα βοηθήσω την ομάδα σε περισσότερους τομείς, φέρνοντας ενέργεια, άμυνα, βοηθώντας άλλους παίκτες να παίζουν καλύτερα, με κίνητρο. Θέλω να κάνω περισσότερα. Η ομάδα έχει ένα σερί 3 ηττών μετά το καλό ξεκίνημα. Έτσι συμβαίνει μέσα στη σεζόν. Βλέπεις ομάδες να έχουν σερί ηττών, αλλά το σημαντικό είναι να επανέρχονται στην πλευρά των νικητών».

-Τώρα έχετε ένα δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι, κόντρα στον Παναθηναϊκό και θα αντιμετωπίσετε μερικούς γκαρντ τοπ επιπέδου στην Euroleague, όπως ο Κώστας Σλούκας και ο Λούκα Βιλντόζα. Τι είδους πρόκληση είναι αυτοί οι παίκτες και αυτό το ζευγάρι για σένα;

«Στην Euroleague έχεις να αντιμετωπίσεις ταλαντούχους γκαρντ κάθε βράδυ. Όταν πηγαίνω σε τέτοια παιχνίδια με κάνε να ανεβάζω το επίπεδο του παιχνιδιού μου, όπως και οι συμπαίκτες μου. Όλοι είναι ενθουσιασμένοι για αυτά τα παιχνίδια, ειδικά η ατμόσφαιρα που περικυκλώνει αυτή τη σεζόν. Την περασμένη σεζόν ήρθα να παίξω εδώ. Δεν είχαν τόσο καλή σεζόν, ο κόσμος δεν ήταν τόσο πολύ εκεί, αλλά τώρα βλέποντας τα παιχνίδια ο κόσμος είναι εκεί, υπάρχει ενθουσιασμός. Βλέπεις το πάθος σε όλους τους παίκτες. Είναι διασκεδαστικό να παίζεις κόντρα σε τέτοιους παίκτες».

-Τι έχεις δει από τον Παναθηναϊκό φέτος έως τώρα;

«Είναι ταλαντούχοι. Το ρόστερ τους στα χαρτιά είναι πολύ ταλαντούχο, είναι αθλητικό. Μπορούν να τρέξουν, να επιτεθούν σε κάθε θέση. Αν τους αφήσεις να νιώσουν άνετα είναι πραγματικά επικίνδυνοι. Μπορούν να είναι μια ομάδα Final 4. Πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι και να μην τους αφήσουμε να νιώσουν άνετα».

-Ανέφερες ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να είναι ομάδα Final 4. Είναι κίνητρο για εσάς να κερδίσετε ομάδες διαμετρήματος Final 4;

«Σίγουρα. Ειδικά για εμάς, που έχουμε το ίδιο ρεκόρ. Θέλουμε να πάρουμε αυτό το πλεονέκτημα και να περάσουμε μπροστά τους. Όπως συμβαίνει και στα πλέι οφ, κάθε παιχνίδι μετράει, κάθε φάση μετράει και θέλουμε να βγούμε στο παρκέ και να παλέψουμε, προερχόμενοι από ένα σερί ηττών».

-Το άγγιξες λίγο, οπότε θα ήθελα να σε ρωτήσω για το επίπεδο ανταγωνισμού στην Euroleague. Κάθε παιχνίδι μετράει, όπως είπες. Για τις περισσότερες ομάδες κάθε αγώνας είναι τελικός. Πώς βλέπεις το επίπεδο ανταγωνισμού, ειδικά φέτος;

«Κάθε χρόνο, από την πρώτη μου σεζόν στην Euroleague το επίπεδο γίνεται τρομερά ισορροπημένο. Φέτος βλέπεις την Ρεάλ να κυριαρχεί. Έχει σπουδαίο ρυθμό αυτή τη στιγμή, αλλά όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες είναι τρομερά ισορροπημένες. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα κερδίσει. Είδες την Μπασκόνια είχε κάποιες δυσκολίες. Κέρδισε την Παρτίζαν και τον Ολυμπιακό εκτός έδρας. Τα πάντα μπορούν να συμβούν και όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους».

-Βλέποντας παίκτες όπως ο Κέμπα Ουόκερ, ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ, ο Τζαμπάρι Πάρκερ, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ να έρχονται απευθείας από το ΝΒΑ στην Euroleague, τι σημαίνει αυτό και τι δείχνει για την διοργάνωση και τους αντιπάλους που έχετε να αντιμετωπίσετε;

«Αλλάζει συνεχώς, αναπτύσσεται διαρκώς η διοργάνωση. Είναι σπουδαίο για αυτούς τους παίκτες να έρχονται εδώ. Είμαι σίγουρος ότι νιώθουν έκπληξη όταν έρχονται στις αρχές εδώ και βλέπουν πόσο ταλαντούχοι είναι οι παίκτες εδώ. Λατρεύουν τον ανταγωνισμό. Είναι σπουδαίο για τη λίγκα, για την Ευρώπη γενικότερα και τους φίλους του μπάσκετ εδώ που είναι μεγάλοι φαν αυτών των παικτών στις ΗΠΑ και δεν είχαν την δυνατότητα να τους δουν από κοντά. Είναι εκπληκτικό».

-Εάν έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε στο τέλος της σεζόν, τι είδους αποτέλεσμα θα σε αφήσει ικανοποιημένο, για την Euroleague;

«Τα πλέι οφ φίλε! Ο στόχος όλων είναι να βρεθούν στα πλέι οφ και τότε τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ειδικά όταν έχουμε τέτοια έδρα σαν αυτή που έχουμε. Οι φίλαθλοι δίνουν ενέργεια. Μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Αλλά πρώτα κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι».

-Ανέφερες την Zalgirio Arena. Θα μπορούσες να μας μεταφέρεις στην ατμόσφαιρα για έναν παίκτη να παίζει σε μια τέτοια έδρα; Πώς είναι για έναν παίκτη να παίζει σε μια τέτοια έδρα με τον κόσμο στο πλευρό σου;. Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην Zalgirio Arena;

«Είναι εκπληκτικό. Είναι κάτι που δεν μπορείς να εξηγήσεις σε πολύ κόσμο. Τους λες είτε δείτε τα βίντεο, είτε ελάτε να το νιώσετε. Είναι εκπληκτικό. Είναι σαν να έχεις έκτο παίκτη στο παρκέ μαζί σου. Θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν πλεονέκτημα, ειδικά σε τέτοιες περιόδους. Είναι σαν επιπλέον παίκτης στο παρκέ. Λατρεύουν το παιχνίδι όσο εμείς, άρα είναι εκπληκτικό να τους έχουμε μαζί μας».

-Η Zalgirio Arena πόσο σου θυμίζει γήπεδα στο NCAA;

«Σίγουρα μου θυμίζει το κολέγιό μου (Texas Tech), ειδικά την τελευταία χρονιά στο κολλέγιο μου. Προέρχομαι από ένα πολύ μεγάλο μπασκετικό σχολείο. Η μόνη διαφορά είναι το χρώμα. Από το κόκκινο πήγα στο πράσινο. Είναι εκπληκτικό φίλε. Αναμφίβολα μου θυμίζει το κολέγιο και ανατριχιάζω κάθε φορά βγαίνω στο παρκέ για την παρουσίαση και τρέχω στο γήπεδο και ακούω όλους τους φιλάθλους να μετέχουν σε αυτό».

-Αυτή τη σεζόν, ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά στην ομάδα σου, συγκρίνοντας με την περασμένη σεζόν και ποιο είναι το στοιχείο που σου αρέσει πιο πολύ σε αυτή την ομάδα;

«Θα έλεγα ότι είμαστε καλύτερη ομάδα στο τρίποντο απ' ότι ήμασταν πέρυσι. Αυτό μας βοηθάει σε στιγμές που δυσκολευόμαστε να σκοράρουμε ή εγώ δυσκολεύομαι να σκοράρω. Δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα κάποιες φορές, όταν εστιάζουμε και συγκεντρωνόμαστε. Η άμυνά μας βοηθάει την επίθεση».

-Μοιράζοντας το παρκέ με έναν γκαρντ σαν τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ πώς είναι η συνύπαρξη ως τώρα και τι σου αρέσει περισσότερο στον τρόπο που παίζει;

«Παίζει με πολλή ενέργεια. Είναι πολύ ήρεμος. Δυστυχώς δεν βρισκόμαστε μαζί στο παρκέ για πολύ χρόνο, αλλά ελπίζω στο μέλλον αυτό να συμβεί. Παίζει με πολλή ενέργεια, με συναίσθημα και αυτά είναι πράγματα που χρειάζεσαι σε αυτό το επίπεδο και στην ομάδα σου. Ενθαρρύνει τους πάντες, ποτέ δεν είναι αρνητικός, ποτέ δεν προσπαθεί να σκεφτεί τον εαυτό του και είναι εκπληκτικό να είσαι συμπαίκτης του».

-Υπάρχει κανένας αντίπαλος που ανυπομονείς να αντιμετωπίσεις φέτος, να τον μαρκάρεις ή να τον περιορίσεις;

«Όχι. Πηγαίνω σε κάθε παιχνίδι με την ίδια προσέγγιση. Θέλω να κερδίσω, θέλω να είμαι ο καλύτερος παίκτης που μπορώ, θέλω να είμαι ο καλύτερος συμπαίκτης που μπορώ. Οπότε δεν έχω στο πρόγραμμα κάποιον που να λέω ότι ανυπομονώ να τον αντιμετωπίσω ή λατρεύω να τον αντιμετωπίσω. Λατρεύω να παίζω με παίκτες Euroleague. Αυτό είναι εκπληκτικό».

-Το να είσαι σε μια ομάδα σαν την Ζαλγκίρις, μια υπερδύναμη στην Λιθουανία, με σπουδαία παράδοση και παίκτες όπως ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και άλλους θρύλος στο παρελθόν και ως ο ηγέτης της ομάδας αυτή τη στιγμή. Η σύγκριση ανάμεσα σε σένα και άλλους θρύλους της ομάδας είναι κάποιου είδους κίνητρο; Είναι επιπλέον πίεση; Είναι κάτι που θες να αφήσεις φεύγοντας από την ομάδα;

«Δεν νιώθω πίεση στη σύγκριση με άλλους θρύλους της Ζαλγκίρις επειδή δεν είμαι από τη χώρα και δεν μπήκα σε αυτό, να συγκριθώ με κάποιον. Δεν νομίζω ότι είμαι σε θέση να το κάνω αυτό σε καμία χώρα που βρέθηκα. Είναι εκπληκτική η αγάπη που λαμβάνω. Η στήριξη του κόσμου. Είναι εκπληκτική η διαδρομή. Λατρεύω κάθε δευτερόλεπτο παίζοντας γι αυτούς τους ανθρώπους που συμπεριφέρονται τόσο καλά στους παίκτες, ακόμα και στα εκτός έδρας παιχνίδια, μακριά από τη Λιθουανία, είναι εκπληκτική η στήριξη. Ο κόσμος μας στηρίζει και δεν μας πιέζει ποτέ. Πάντα προσπαθεί να μας ανεβάζει, ανεξάρτητα από το τι έχουμε περάσει».

-Πώς θες να σε θυμάται ο κόσμος της Ζαλγκίρις, αλλά και οι ευρωπαίοι φίλαθλοι;

«Απλά ως έναν παίκτη που άφησε τα πάντα στο παρκέ κάθε βράδυ. Που πάλευε κάθε στιγμή για τη φανέλα. Παίζω το ίδιο για το όνομα μπροστά με το όνομα πίσω. Θα ήθελα να με θυμούνται ως κάποιον που όταν θα μιλάνε για την Euroleague θα λένε "ποιον θα θέλατε να φέρετε πίσω από την ομάδα σας;" Θέλω να είμαι ένας από εκείνους που θα λένε οι φίλαθλοι "Θα ήθελα πίσω τον Κίναν Έβανς"».

-Πάμε τώρα και στις ερωτήσεις του κοινού. Έχουμε 4 ερωτήσεις από τους φιλάθλους. Η πρώτη ερώτηση είναι από τον Marli και ρωτάει σε ποια ελληνική ομάδα θα ήθελες να παίξεις;

«Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό. Προφανώς θα είναι μια από τις δύο υπερδυνάμεις (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός). Οποιαδήποτε από τις δύο έχει την καλύτερη πρόταση, την καλύτερη κατάσταση και εξαρτάται από την πρόταση και την κατάσταση. Ποια είναι η καλύτερη κατάσταση για μένα. Κοιτάζοντας από έξω προς τα μέσα και οι δύο οργανισμοί είναι κορυφαίοι και παλεύουν για χρόνια. Δεν μπορεί να πάει κάτι στραβά με καμία από τις δύο».

-Αρκετά δίκαιο. Η επόμενη ερώτηση είναι, ποιος είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχεις αντιμετωπίσει;

«Η Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι εκπληκτική. Το μπάσκετ που παίζει είναι τόσο όμορφο. Σε κάθε θέση είναι πολύ καλή. Είναι σκληρή ομάδα, ειδικά όταν νιώθουν άνετα. Φέτος είναι σε πολύ καλό ρυθμό. Είναι πολύ ενδιαφέρον να τους βλέπεις να παίζουν απέναντί σου».

-Κάποιος συγκεκριμένος παίκτης;

«Προφανώς ο Φάκου (Καμπάτσο) παίζει εκπληκτικά. Ο Πουαριέ και ο Ταβάρες είναι τόσο δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις. Είναι τεράστιοι παίκτες και κάνουν τα πάντα δύσκολα».

-Η επόμενη είναι από τον Πέτρο. Πώς διαχειρίστηκες τον τραυματισμό σου και κατάφερες να επιστρέψεις ακόμα καλύτερος και πιο δυνατός;

«Ήμουν θετικός. Ήξερα ότι θα έρθουν κακές μέρες, αλλά κάθε φορά που ξυπνούσα και πήγαινα για αποκατάσταση μιλώντας με φίλους έλεγα "χθες ήταν χάλια. Ίσως σήμερα είναι μια καλή μέρα στην αποκατάσταση, αλλά αύριο θα είναι καλύτερα". Μέρα με τη μέρα βλέπεις την πρόοδο, βδομάδα με τη βδομάδα. Αυτό με έκανε να προχωράω και άρχισα να βλέπω πρόοδο. Μου έδωσε κίνητρο και με γέμιζε ενθουσιασμό, ειδικά καθώς περνούσαν οι μέρες και πλησίαζα στο ξεκίνημα της σεζόν, αυτή η συνθήκη με έκανε να πιέσω ακόμα πιο σκληρά».

-Και η τελευταία είναι από τον Νίκο. Ρωτάει, κύριε Έβανς θα προτιμούσατε ένα νικητήριο σουτ ή μια νικητήρια ασίστ;

«Φίλε, αυτό είναι δύσκολο. Είναι δύσκολη ερώτηση. Είναι ισάξια, αλλά θα ήθελα μια νικητήρια ασίστ, εφόσον ήταν μια τρομερή πάσα. Μου αρέσει να πανηγυρίζω με τους συμπαίκτες μου, οπότε δεν θα το σκεφτόμουν, θα έπαιρνα τη νικητήρια ασίστ».

Sportal Euroleague Show για το Παναθηναϊκός - Ζάλγκιρις και όλη τη δράση της Τετάρτης

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!