Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς στο Sportal: «Δεν έπρεπε να διακοπεί το ντέρμπι, δεν υπήρχε κίνδυνος για τον ποδοσφαιριστή, ελπίζω να μην κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή»

Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς στο Sportal: «Δεν έπρεπε να διακοπεί το ντέρμπι, δεν υπήρχε κίνδυνος για τον ποδοσφαιριστή, ελπίζω να μην κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή»

Ελένη Ανδρικοπούλου 09:53 - 23.11.2023 / Ανανεώθηκε: 10:21 - 23.11.2023

Ο Σέρβος πρώην ποδοσφαιριστής, Ντάρκο Κοβάσεβιτς παραχώρησε συνέντευξη στο Sportal και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη φετινή πορεία του Ολυμπιακού, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που κρίθηκε με δικαστική απόφαση αλλά και στον Κώστα Φορτούνη και τον Γιάννη Κωνσταντέλια.

Ένας από τους μεγαλύτερους γκολτζήδες που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα είναι αναμφίβολα ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Έκλεισε τα 50 χρόνια ζωής πριν από μερικές ώρες, καθώς είναι γεννηθείς στις 18 Νοεμβρίου 1973. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 19 ετών στην Προλετέρ. Πριν έρθει στην Ελλάδα στα 34 του χρόνια το καλοκαίρι του 2007 για χάρη του Ολυμπιακού είχε υπάρξει ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους, της Λάτσιο και της Ρεάλ Σοσιεδάδ

Σε 445 συμμετοχές που κατέγραψε σε όλη του την καριέρα σημείωσε 168 γκολ και μοίρασε 13 ασίστ. Στα 61 ματς που αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού βρήκε δίχτυα 31 φορές, αφήνοντας το στίγμα του αλλά και κερδίζοντας την αγάπη των φιλάθλων των «ερυθρόλευκων» και την εκτίμηση συμπαικτών και αντιπάλων. Διακρινόταν για την ευχέρεια στο σκοράρισμα, ήταν στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή και την οξυδέρκειά του. Αναγκάστηκε να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια λόγω ενός προβλήματος στην καρδιά του σε ηλικία 36 ετών. Το τελευταίο του επίσημο ματς ήταν στις 21 Δεκεμβρίου του 2008 με τον Θρασύβουλο στο «Γ. Καραϊσκάκης». Στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ του Ολυμπιακού, καθώς και τεχνικός σύμβουλος της διοίκησης μέχρι να λυθεί κοινή συναινέσει η συνεργασία των δύο πλευρών το 2013. 

Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς μίλησε στο Sportal για τη φετινή πορεία του Ολυμπιακού, το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που κρίθηκε με δικαστική απόφαση αλλά και τον Κώστα Φορτούνη και τον Γιάννη Κωνσταντέλια.

- Πώς βλέπεις την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τώρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Πιστεύεις ότι μπορεί να κερδίσει έναν τίτλο στην Ελλάδα; Τι χρειάζεται να γίνει και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ομάδα στην Ευρώπη;

«Ο Ολυμπιακός πηγαίνει εξαιρετικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ομάδα έχει αλλάξει πολύ από την προηγούμενη σεζόν. Παίρνει συνήθως κάποιο χρόνο η προσαρμογή. Η ομάδα έχει χάσει μόνο ένα παιχνίδι στη σεζόν απέναντι στον ΠΑΟΚ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πρόσφατο ματς με τον Παναθηναϊκό. Αν λοιπόν σκεφτούμε τι έχει συμβεί, τον νέο προπονητή, τους πολλούς νέους ποδοσφαιριστές, μπορούμε να πούμε ότι η ομάδα πηγαίνει εξαιρετικά και φυσικά μπορεί να κερδίσει έναν τίτλο. Μιλάμε για τον Ολυμπιακό μας! Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό! Όσον αφορά την Ευρώπη, η ομάδα σίγουρα μπορεί να προχωρήσει στον επόμενο γύρο. Τα παιχνίδια στην Ευρώπη είναι πάντα δύσκολα, η ομάδα θα έπρεπε να είχε πάρει βαθμούς στον αγώνα εκτός έδρας στην Τοπόλα, αλλά ό,τι έγινε έγινε. Υπάρχουν ακόμη δύο παιχνίδια να γίνουν και να διεκδικηθεί η πρόκριση».

- Πιστεύεις ότι το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού δεν θα έπρεπε να διακοπεί; Πόσο θα επηρεάσει αυτή η απόφαση το πρωτάθλημα; 

«Φυσικά δεν έπρεπε να διακοπεί. Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν συμβεί παρόμοιες καταστάσεις κι ο αγώνας συνέχισε να διεξάγεται. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι ο εν λόγω ποδοσφαιριστής σε καμία περίπτωση δεν ήταν σε κίνδυνο... αλλά η σεζόν συνεχίζεται, και ελπίζω ότι αυτός ο αγώνας δεν θα καθορίσει τον πρωταθλητή, γιατί τότε θα ήταν πολύ άδικη μεταχείριση απέναντι στον Ολυμπιακό και γενικότερα προς την ελληνική λίγκα». 

- Ποια είναι η καλύτερη σου ανάμνηση από τον Ολυμπιακό; Θα ήθελες να είσαι μέρος της ομάδας σε κάποια θέση; 

«Όλες οι αναμνήσεις από τη στιγμή που έφτασα στην ομάδα ήταν υπέροχες. Εάν έπρεπε να επιλέξω κάποιες, θα έλεγα πιθανότατα τα ντέρμπι ή οι νίκες στα παιχνίδια του Champions League. Ήταν φανταστικά. Αλλά σίγουρα, οι στιγμές που θυμάμαι περισσότερο, ήταν η ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη και τα χειροκροτήματα μετά τα γκολ που πετύχαινα».

- Πώς πιστεύεις ότι μπορεί να εξαλειφθεί η βία στα γήπεδα; 

«Είναι μια καλή ερώτηση για την οποία δεν έχω απάντηση. Έχουμε το ίδιο πρόβλημα στη χώρα μου, τη Σερβία. Eίναι γενικά ένα πολυδιάστατο πρόβλημα σ’ αυτές τις περιοχές του κόσμου. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν τρόποι για να αποφευχθούν αυτού του είδους οι καταστάσεις, όπως αποκλεισμοί, πρόστιμα, καλύτερος έλεγχος, περισσότερα όργανα της τάξης... Αλλά σίγουρα πρέπει να σταματήσει, και ξέρω πολύ καλά ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή».

-  Όλο και περισσότεροι αθλητές αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης. Είσαι ένας από αυτούς; 

«Έχω περάσει δύσκολες στιγμές στη ζωή μου αλλά δεν θα το αποκαλούσα κατάθλιψη. Με όλα τα μέλη της οικογένειάς μου να πεθαίνουν, αυτή ήταν μια περίοδος της ζωής μου που ήταν πολύ δύσκολη, αλλά θεωρώ τον εαυτό μου δυνατό άνθρωπο και τα κατάφερα. Ωστόσο, ξέρω ότι ορισμένοι άνθρωποι περνούν δύσκολες στιγμές και δεν μπορούν να τις ξεπεράσουν μόνοι τους, όπως έκανα εγώ, οπότε θα έπρεπε να μιλήσουν με άλλους και να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Είναι διαφορετική εποχή τώρα και δεν υπάρχει ντροπή στο να ζητά κανείς βοήθεια όταν τη χρειάζεται».

«Μια κακή σεζόν για τον Μέσι είναι η καλύτερη σεζόν για άλλους ποδοσφαιριστές»

- Συμφωνείς με το ότι η Χρυσή Μπάλα πρέπει να καταλήγει στον Μέσι; Ποιον θα επέλεγες για νικητή; 

«Δεν μπορείς ποτέ να κάνεις λάθος όταν απονέμεις έναν τίτλο σε έναν ποδοσφαιριστή όπως ο Μέσι, ειδικά μετά τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μια κακή σεζόν για τον Μέσι είναι η καλύτερη σεζόν για άλλους ποδοσφαιριστές». 

- Ποιοι πιστεύεις ότι είναι οι διάδοχοι του Μέσι και του Ρονάλντο; 

«Εμπαπέ, Χάαλαντ, Βινίσιους, ίσως Μπέλινγχαμ. Αλλά, ο Εμπαπέ θα πάρει σίγουρα περισσότερες από μια Χρυσή Μπάλα». 

- Ποιες ομάδες θεωρείς φαβορί για την κατάκτηση του Champions League της UEFA; 

«Πάλι η Μάντσεστερ Σίτι, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πάντα υποψήφια, και σκέφτομαι τη Μπαρτσελόνα. Μου αρέσει η ομάδα και το εκπληκτικό μυαλό του Τσάβι».

- Αν μπορούσες να γυρίσεις πίσω στον χρόνο, ποιο παιχνίδι θα ήθελες να παίξεις ξανά και γιατί; 

«Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, ήμασταν πρώτοι στον πίνακα για ολόκληρη τη σεζόν (2002-03), απέναντι στους Γκαλάκτικος της Ρεάλ Μαδρίτης τότε. Χάσαμε τον αγώνα κόντρα στη Θέλτα (3-2) στον προτελευταίο αγώνα της σεζόν, και αυτό μας κόστισε τον ισπανικό τίτλο. Έτσι, θα έπαιζα ξανά αυτόν τον αγώνα αν μπορούσα...». 

«Ο Φορτούνης είναι ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής»

- Θα κάνει η Σερβία τη διαφορά στο Euro φέτος καλοκαίρι; 

«Η Σερβία πήγε στο Euro, το πιστεύετε ή όχι, μετά από 24 χρόνια. Την τελευταία φορά που παίξαμε σε αυτή τη διοργάνωση, ήμουν μέλος της ομάδας. Για αρχή λοιπόν, είμαστε χαρούμενοι που προκριθήκαμε. Πάντα είχαμε εκπληκτικούς ποδοσφαιριστές στην Εθνική μας ομάδα, και τώρα δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Είμαι σίγουρος ότι αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να φτάσουμε μακριά, γιατί όχι. Είδαμε τι έγινε με την Ελλάδα το 2004. Οπότε, γιατί όχι να προσπαθήσουμε και να πλησιάσουμε σε αυτό;».

- Αν η εθνική ομάδα της Ελλάδας προκριθεί στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, πιστεύεις ότι ο Φορτούνης και ο Κωνσταντέλιας θα πρέπει να είναι μέρος αυτής της ομάδας;

«Φυσικά! Ο Φορτούνης, κατά τη γνώμη μου, είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του, οπότε φυσικά πρέπει να είναι μέρος της ομάδας και να είναι στον αρχικό σχηματισμό, να ηγείται της ομάδας. Ο Κωνσταντέλιας είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές που έχει παράγει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οπότε πρέπει επίσης να είναι μέρος της ομάδας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή και να έχει και πολλές διακρίσεις αυτή την σεζόν».