Τσιτσιπάς: «Ο Φέντερερ είναι ο GOAT του τένις, ο Ναδάλ είναι μαχητής, θα ήθελα να φθάσω στο επίπεδο του Αλκαράθ»

Στέφανος Τσιτσιπάς

i

© φωτογραφία αρχείου Intime

Τσιτσιπάς: «Ο Φέντερερ είναι ο GOAT του τένις, ο Ναδάλ είναι μαχητής, θα ήθελα να φθάσω στο επίπεδο του Αλκαράθ»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς παραχώρησε συνέντευξη στη Marca, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τους αγώνες του με τον Κάρλος Αλκαράθ, τον Ρότζερ Φέντερερ αλλά και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς παραχώρησε συνέντευξη στη Marca και μίλησε για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μετρά αντίστροφα για την αγωνιστική του πρεμιέρα στο Madrid Open, λίγες μέρες μετά την πορεία του μέχρι τον τελικό της Βαρκελώνης, όπου και ηττήθηκε από τον Κάρλος Αλκαράθ.

Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνεις με την έναρξη της χωμάτινης περιοδείας με τους προημιτελικούς του Μόντε Κάρλο και τον τελικό του Γκόντο;

«Έχω παίξει αρκετά παιχνίδια, οπότε είμαι χαρούμενος. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν από τους υποψηφίους εδώ στη Μαδρίτη. Το αποτέλεσμα στη Βαρκελώνη έχει αποκαταστήσει την αυτοπεποίθησή μου γιατί δεν είχα πάει σε τελικό από το Australian Open».

Πρωταθλητής στη Μαγιόρκα, τρεις τελικοί στο Godó, ένας στη Μαδρίτη... Τι έχει η Ισπανία για να σε κάνει να βγάλεις το καλύτερο από τον εαυτό σου;

«Η κουλτούρα μοιάζει με αυτή της Ελλάδας, το φαγητό... Είναι μια χώρα που νιώθεις ευπρόσδεκτος και ένας καλός προορισμός για να παίξεις τένις. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τουρνουά και η Ισπανία είναι αυτή που νιώθω περισσότερο σαν στο σπίτι μου. Ίσως γι' αυτό παίζω καλά εδώ». 

Έχεις χάσει τέσσερις φορές από τον Κάρλος Αλκαράθ. Είναι ο Murcian ο αντίπαλος που θα νικήσεις στην Caja Mágica ως υπερασπιστής του στέμματος;

«Υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να τον αντιμετωπίσω. Υπάρχουν δύο εβδομάδες μέχρι τον τελικό και ο μόνος τρόπος για να τον κερδίσω είναι να προπονηθώ για να βελτιώσω το παιχνίδι μου. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Κάρλος έχει γίνει μεγάλο εμπόδιο για μένα. Δουλεύει πολύ και αυτό φαίνεται σε πράγματα όπως η ευελιξία και η ταχύτητά του στο γήπεδο. Είναι πηγή έμπνευσης και κάπως θα ήθελα να είμαι σαν αυτόν. Για να είμαι στο επίπεδό του, δεν έχω παρά να αφιερώνω ώρες προπόνησης».

Το τένις στην Ελλάδα έγινε δημοφιλές χάρη σε εσένα και τη Μαρία Σάκκαρη;

«Δεν ξέρω πραγματικά γιατί δεν έχω πάει στη χώρα μου για πολύ καιρό. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν περισσότερα υπαίθρια γήπεδα τένις και αυτό επιτρέπει περισσότερους παίκτες. Χαίρομαι που συνέβαλα σε αυτό μαζί με τη Μαρία. Για να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε, ελπίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα διοργανωθούν τουρνουά αμφισβητιών και, ει δυνατόν, ένα τουρνουά ATP, που θα ήταν κάτι απίστευτο για το άθλημά μας».

Έχεις καλές σχέσεις με τον σταρ των Μπακς, Γιάννη Αντετοκούνμπο. Επικοινωνείτε πολύ συχνά;

«Δεν μπορούμε να βλεπόμαστε πολύ συχνά λόγω του προγράμματός μας. Επιπλέον ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει να πηγαίνω από τη μια ήπειρο στην άλλη. Μιλήσαμε μέσω μηνυμάτων παρόλο που ξέρω ότι είναι πολύ απασχολημένος. Η σχέση μας ως αθλητές είναι μοναδική και διαφορετική από αυτή που μπορείς να έχεις με έναν άλλο άνθρωπο». 

Το 2015 παραλίγο να πνιγείς στο Αιγαίο ενώ έκανες διακοπές στην Κρήτη. Έχεις επιστρέψει σε αυτό το μέρος;

«Έχω επιστρέψει μερικές φορές ακόμα γιατί αυτή η εμπειρία είναι μέρος του παρελθόντος και δεν το σκέφτομαι πια. Γύρισα σελίδα. Φοβήθηκα πολύ και ελπίζω να μην ξανασυμβεί στη ζωή μου». 

Ποια είναι τα χόμπι σου εκτός court; 

«Αυτή τη στιγμή μπορούν να συνοψιστούν στο να πηγαίνω γυμναστήριο, να παίζω τένις... Δεν έχω πολύ χρόνο να κάνω άλλα πράγματα γιατί προπονούμαι πολύ. Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι τα δείπνα με φίλους και η παρακολούθηση προγραμματισμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για να προσπαθήσω να μάθω από αυτούς». 

Έχω διαβάσει ότι θα ήθελες να συνδεθείς με τον κόσμο του κινηματογράφου όταν κρεμάσεις τη ρακέτα σου. Με ποιον ρόλο, ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός...;

«Ναι, είναι αλήθεια ότι το είχα στο μυαλό μου, αλλά σήμερα δεν το λαμβάνω υπόψη μου». 

Έχεις το ταβάνι του νούμερο τρία στον κόσμο. Ονειρεύεσαι ακόμα να είσαι ο καλύτερος;

«Είναι κάτι από το οποίο δεν πρόκειται να αποκλείσω τον εαυτό μου γιατί δεν είμαι ικανοποιημένος με όσα έχω πετύχει μέχρι τώρα». 

Σχετικά με τον GOAT του τένις, ποιον προτιμάς ανάμεσα στον Ναδάλ, τον Τζόκοβιτς και τον Φέντερερ;

«Για μένα το ποιος είναι ο καλύτερος στην ιστορία δεν βασίζεται στους τίτλους, τον αριθμό των Grand Slam ή τον αριθμό των αγώνων που έχετε κερδίσει. Ο GOAT πρέπει να είναι ο παίκτης που έχει προσελκύσει τους περισσότερους θαυμαστές σε ένα γήπεδο τένις, αυτός που έχει εμπνεύσει περισσότερο τους ανθρώπους να κάνουν κάτι χρήσιμο στη ζωή τους, το άτομο που τους έχει κάνει να απολαμβάνουν περισσότερο. Αν τα συνοψίσουμε όλα αυτά σε κάποιον, αυτός είναι ο Ρότζερ Φέντερερ. Μένω μαζί του και μετά θα έλεγα Ράφα Ναδάλ». 

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ακούς το όνομα του Ναδάλ;

«Matador. Είναι ο τέλειος ορισμός του μαχητή στον αθλητισμό και κάποιου που δεν τα παρατά ποτέ. Δεν υπάρχει κανένας σαν αυτόν από αυτή την άποψη».

Θυμίζουμε ότι ο 24χρονος Έλληνας τενίστας έχει bye πρόκριση στον 1ο γύρο του ATP 1000 τουρνουά της Μαδρίτης, και στον αμέσως επόμενο θα συναντήσει έναν εκ των Κάιλ Έντμουντ και Ντομινίκ Τιμ, για μία θέση στον 3ο γύρο της διοργάνωσης.

Tags: