Ο κόσμος του Άρη αξίζει μια μεγάλη πρόκριση
i

©intime

Ο κόσμος του Άρη αξίζει μια μεγάλη πρόκριση

Αλέξης Σαββόπουλος 10:30 - 08.08.2023 / Ανανεώθηκε: 10:33 - 08.08.2023

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για την πρόκληση που έχει μπροστά του ο Άρης απέναντι στη Ντινάμο Κιέβου και την πρώτη αγωνιστική υπέρβαση της χρονιάς.

Τα δυο παιχνίδια με την Αραράτ, πέρασαν, ο Άρης προκρίθηκε, όπως προκρίθηκε που ήταν και το ζητούμενο, έδωσαν την πρώτη τροφή για συζήτηση από όσα είδαμε από την ομάδα του Τερζή και τώρα στο «κάδρο» μπαίνουν τα δυο ματς με την Ντινάμο Κιέβου Μπεσίκτας που απαιτεί μια ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση μπορεί να περιμένει). Διαφορετικά, με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, που απαιτούν άλλη προσέγγιση και σαφώς καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο από αυτό που εμφάνισε στο χορτάρι, το γκρουπ, στα δυο παιχνίδια με τους πιο αδύναμους Αρμένιους.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν την αίγλη προηγούμενων ετών, απότοκο της εμπόλεμης κατάστασης που έχει αφήσει τα σημάδια της και στο ουκρανικό ποδόσφαιρο, αλλά ακόμη και δίχως τους ποιοτικούς ξένους, το ρόστερ της είναι ένα λέβελ πιο πάνω από της Αραράτ και θα χρειαστεί μια πρώτη αγωνιστική υπέρβαση από τους κιτρινόμαυρους. Τα αγαθά όμως κόποις κτώνται και αν ο Άρης θέλει να διεκδικήσει τις πιθανότητές του να είναι μετά από χρόνια στους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, και να αλλάξει το status του, οφείλει στον εαυτό του να κάνει μια μεγάλη πρόκριση. Ιδού λοιπόν μια χρυσή ευκαιρία.

Ο Αρης πάει σε αυτά τα δυο παιχνίδια, έχοντας να διαχειριστεί κάποια αγωνιστικά ζητήματα που μπορεί στα δυο παιχνίδια με τους Ουκρανούς να καθορίσουν καταστάσεις. Δεν έχει ακόμη κλασικό κεντρικό αμυντικό πέρα από τον Φαμπιάνο αφού ο Μπράμπετς που χάνει σίγουρα το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προλάβει τον επαναληπτικό και αν τον προλάβει, κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα είναι για ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι. Ο Οντουμπάτζο που τα έφερε βόλτα με αξιοπρέπεια στους δυο αγώνες με τους Αρμένιους, θα χρειαστεί σίγουρα κάτι παραπάνω με τον Γιαρμολένκο και την παρέα του.

Θέμα υπάρχει και στον φορ, αφού η απόφαση για παραγκωνισμό του Γκρέι, αφήνει τον Άρη με μοναδικό σέντερ φορ τον Λόρεν Μορόν με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Βοήθειες θα κληθούν να δώσουν οι… πλαϊνοί με την ελπίδα ο Κάρλσον που ήρθε για να κάνει τη διαφορά, να αρχίσει να διεκδικεί τον ρόλο του στην ομάδα και να συνδράμει στην πρώτη δύσκολη αποστολή της σεζόν. Είναι βέβαιο ότι ο Άρης πρέπει να είναι πιο… compact μεσοαμυντικά γιατί η δύναμη των Ουκρανών είναι στον άξονα με τους εξαιρετικούς Σαπαρένκο και Μπουγιάλτσι. Ένα σχήμα με δυο αμυντικά χαφ, ίσως είναι μονόδρομος για να ασφαλίσει ο Τερζής τα μετόπισθεν στο μέτρο του δυνατού.

Τον πολύ κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν και πολύ οι τακτικές. Αυτά αφορούν το τεχνικό τιμ και τους παίκτες. Αυτό που δεν διαπραγματεύεται όμως ο κόσμος είναι η διάθεση, η προσπάθεια και οι εντάσεις. Να δει κοινώς μια προσπάθεια αντάξια της δικής του συμπαράστασης που αναμένεται και πάλι εντυπωσιακή. Το κατάμεστο γήπεδο με την άσημη Αραρατ, με καύσωνα και σε εποχή αδειών με τη μισή Θεσσαλονίκη να έχει μετακομίσει στη Χαλκιδική και τα νησιά, αποδεικνύει την δίψα που έχει αυτός ο κόσμος για μια καλή πορεία στην Ευρώπη και όχι 2-3… γκεστ εμφανίσεις και μετά… μένουμε Ελλάδα. Θέλει διακαώς να δει να συντελείται μια εξέλιξη στο club, μετά από πέντε διαδοχικές εξόδους.

Ο Άρης ξεκίνησε πριν από δυο μήνες την προετοιμασία του για να είναι σε ένα βαθμό ετοιμότητας τέτοιο, που θα του επιτρέπει να κοιτάξει στα μάτια την Ντινάμο που του έλαχε στο δρόμο του. Έχει μπροστά του μια πρόκληση και ένα σετ αγώνων που μπορεί είτε να ενισχύσει την πίστη του κοινού του για την φετινή ομάδα ή την αμφιβολία του για το που μπορεί να τοποθετηθεί ο πήχης των φιλοδοξιών.

ΥΓ. Το θέμα με τον Ρόμπερτ Παλίκουτσα ήταν γνωστό στους δημοσιογράφους του Άρη επτά ημέρες πριν προκύψει και επισήμως. Σχεδόν όλοι δείξαμε το σεβασμό που οφείλουμε στο πρόσωπο και το προσωπικό χαρακτήρα του ζητήματος. Σχεδόν όλοι αφήσαμε στην ΠΑΕ Άρης την ευχέρεια να χειριστεί το ζήτημα όπως επιθυμεί και όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΠΑΕ και Παλίκουτσα. 

Δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συνεργασία που έχει ολοκληρωθεί και σε βεβαιότητα μη επιστροφής Παλίκουτσα στον Άρη μετά το πέρας της παραμονής του στη Γερμανία και η αναφορά, απαράδεκτη για εμένα, σε ιατρικά ζητήματα, είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα υποχρεώσει την ΠΑΕ Άρης να προβεί σε νέα ανακοίνωση επί του ζητήματος και να τοποθετηθεί σχετικά με τον αν θα αντικαταστήσει το πρόσωπο του τεχνικού διευθυντή της ή θα καταργήσει μετά από επτά περίπου μήνες το ρόλο στο οργανόγραμμα.